6 здравословни сока за предпазване от анемия и преодоляването ѝ

· 21.10.2016
За да ускорите възстановителния процес, важно е да повишите консумацията на храни, богати на желязо.

Ако искате да се лекувате от анемия или просто не бихте възразили да се чувствате енергични през целия ден, можете да извлечете полза от консумацията на тези сокове. За целта трябва да ги пиете сутрин. Няма да сгрешите, ако изпиете чаша сок няколко пъти в течение на деня.

Анемията е състоянието, при което се наблюдава понижено количество на червените кръвни телца и хемоглобина в кръвта.

То може да провокира развитието на различни здравословни проблеми, тъй като е влошена способността на тялото да транспортира кислород от белите дробове до всички останали тъкани.

Като резултат пациентът усеща повече умора, слабост и трудно се концентрира. Освен това кожата му става бледа, а косата и ноктите – чупливи.

За да ускорите възстановителния процес, важно е да повишите консумацията на храни, богати на желязо.

Този минерал е отговорен за повишаването на броя на червените кръвни телца и за възстановяването на всички функции, които са повлияни от дефицита на тези клетки.

Това означава, че можете да подкрепите процеса на лечение със серия от натурални сокове, които зареждат тялото с желязо и други важни нутриенти.

Днес искаме да споделим 6 добри рецепти, които можете да приготвяте у дома като превантивна мярка и като средство за лечение на анемия.

Нека да хвърлим поглед към тях.

1. Сок от магданоз за предпазване от анемия и лечението й

Сок от магданоз за предпазване от анемия и лечението й

Магданозът е популярна подправка, която притежава свойства, ценени в алтернативната медицина и кулинарията.

Той съдържа доволно количество желязо, както и витамини и антиоксиданти, които стимулират детоксикацията на тялото.

Трябва да предупредим, че този сок не се характеризира с прекрасен вкус. Той обаче е изключително полезен за здравето.

Съставки:

  • 1 шепа магданоз
  • Сокът от 1 лимон
  • 1 чаша вода (200 мл.)

Начин на приготовление:

  • Вземете магданоза и го измийте добре. Нарежете го на едро.
  • Сложете го в блендер и добавете прясно изстискания сок от лимон, както и водата.
  • Блендирайте в продължение на няколко минути. Не трябва да има останали едри парчета магданоз.
  • Консумирайте на момента. Препоръчително е да приготвяте този сок преди закуска.

2. Сок от червено цвекло и бирена мая

Червеното цвекло е зеленчук, богат на желязо и идеален за лечение на симптомите на анемията.

То оказва енергизиращ ефект, който се бори с умората и зарежда тялото с нутриенти, преодоляващи влошеното състояние на косата и ноктите.

Съставки:

  • 1 глава червено цвекло
  • 1 морков
  • 1 ч.л. бирена мая (5 гр.)
  • 1 ч. вода (200 мл.)

Начин на приготовление:

  • Нарежете червеното цвекло и моркова на няколко парчета. Сложете ги в блендер.
  • Добавете чашата вода и чаената лъжица бирена мая. Блендирайте в продължение на няколко минути.
  • Щом сте готови и не забелязвате никакви бучки, сервирайте и консумирайте веднага.

Вижте още: Шейк от червено цвекло и магданоз против разширени вени

3. Сок от къпина, ягода и ябълка

Сок от къпина, ягода и ябълка за предпазване от анемия

Този сок е вкусен и съдържа както желязо, така и фибри, и антиоксиданти, които прочистват кръвта.

Съставки:

  • 2 къпини
  • 3 ягоди
  • 1 ябълка
  • 1/2 чаша вода (100 мл.)

Начин на приготовление:

  • Измийте къпините и ягодите. След това ги сложете в блендер.
  • Нарежете ябълката на парчета и ги добавете към другите плодове. Не забравяйте да отстраните семената.
  • След това налейте половин чаша вода, за да направите блендирането по-лесно. Разбъркайте за няколко минути.
  • Консумирайте този натурален сок сутрин.

4. Сок от репички и кресон

Сокът от репички и кресон е нискокалоричен и може бъде неразделна част от хранителното меню, което е натоварено със задачата да предпазва от анемия и да контролира симптоми като умора и отпадналост.

Съставки:

  • 5 връзки кресон
  • 4 репички
  • 2 шепи спанак
  • 1 ч. вода (200 мл.)

Начин на приготовление:

  • Измийте зеленчуците и ги сложете в сокоизстиквачка.
  • След това добавете водата. Консумирайте преди закуска.

Прочетете и това: 7 причини да ядете репички: Те притежават лечебни свойства

5. Сок от морков и кресон

Редовната консумация на този сок предпазва от анемия

Морковите и кресонът зареждат тялото с голяма доза фибри, витамини и есенциални минерали, които правят по-жизнено тялото.

Редовната консумация на този сок предпазва от анемия и допринася за подобряване на физическото и умственото представяне, когато усещате, че имате малко енергия.

Съставки:

Начин на приготовление:

  • Нарежете зеленчуците на дребно и ги сложете в блендера. Добавете чаша вода и блендирайте.
  • Щом напитката стане хомогенна, сервирайте и консумирайте възможно най-бързо.
  • Можете да пиете до 2 чаши дневно от този натурален сок.

6. Сок от морков, целина и спанак

Този зеленчуков сок съдържа витамини и минерали, които повишават енергийното ниво на тялото, когато то се бори със хронична силна умора и анемия.

Съставки:

  • 5 моркова
  • 1 стрък целина
  • 1 шепа спанак
  • 1 ч. вода (200 мл.)

Начин на приготовление:

  • Измийте всички съставки добре. Нарежете ги на дребно и ги сложете в блендера, заедно с чаша вода.
  • Блендирайте на висока скорост в продължение на няколко минути. Трябва да получите хомогенна смес.
  • Сервирайте напитката свежа и консумирайте преди закуска.

Можете да избирате между 6-те рецепти и по този начин да допълните лечебния курс, когато страдате от анемия.

Имайте предвид, че тези натурални сокове не заместват лечението, назначено от лекар.