Изненадващите ползи за здравето на бирата


Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez
Знаете ли, че бирата е полезна за здравето?
Много хора обичат да си пийват студена бира в горещите дни. Често си наливаме халба бира с приятели или докато гледаме любимия си футболен мач.
Мнозина виждат бирата като поредната алкохолна напитка, но в действителност тя е пълна с редица полезни съставки.
Бирата съдържа по-голямо количество протеини и витамин B от виното. И почти същото количество антиоксиданти. И освен това съдържа хмел.
Хмелът е a чудесен източник на флавоноиди и минерали, които спомагат метаболизма на организма ви.
Прочетете следващите редове, за да разберете как освежаващата студена бира се грижи за здравето ви. Сигурни сме, че след като приключите с четенето ще искате да си налеете една чаша изстудена бира …
Бирата се бори срещу рака.
Бирата съдържа и значително количество полифеноли. Това се дължи на ферментацията на зърнените култури, използвани за приготвянето на тази напитка. Тези полифеноли правят бирата по-подходяща и ефикасна в борбата срещу рака.
Предпазва ви от сърдечни заболявания.
Бирата съдържа витамин B6, който е важен за здравето на сърцето. Благодарение на него той ви предпазва от сърдечни заболявания. Освен това предотвратява натрупването на хомоцистеин, аминокиселина образувана в организма ви, която уврежда артериите.
Освен това бирата разрежда кръвта ви. По този начин предотвратява образуването на съсиреци. Те са опасни, защото могат да запушат артериите ви. Могат и да усложнят или доведат до появата на други сърдечни проблеми.
Умерената консумация на бира намалява риска от редица други проблеми. Като възпаления водещи до появата на атеросклероза и натрупването на плака по стените на кръвоносните съдове.
Повишава костната плътност.
Това са добри новини за хората с фамилна обремененост към такива проблеми.
Предпазва от анемия.
Бирата ви предпазва от недостига на някои витамини и минерали и съответно от появата на анемия. Тя е добър източник на витамин B12 и фолиева киселина.
Витамин B12 е важен за нормалното развитие, паметта и концентрацията.
Бори се с преждевременното стареене.
Консумацията на бира повишава действието на витамин E.
Този витамин е важен за външния ви вид. Казано простичко – чрез неговото действие изглеждате по-добре. В действителност той оказва положителен ефект върху кожата и забавя признаците на стареене.
Вижте още: 14 храни против стареене – кои са те?
Намалява риска от появата на камъни в жлъчката.

По този начин се намалява количеството на образуваната в организма ви жлъчка. В резултат на това значително намалява риска от появата на камъни в жлъчката.
Предпазва от деменция и коронарна болест на сърцето.
Бирата не само контролира нивото на лошия ви холестерол (LDL). Тя повишава нивото на добрия холестерол (HDL) с около 10% – 20%.
По този начин се намалява риска от появата на проблеми като деменция и коронарна болест на сърцето.
Намалява опасността от появата на камъни в бъбреците.
Бирата съдържа голямо количество калий и малко – натрий. Освен това е богата на магнезий. Всичко това намалява риска от образуване на камъни в бъбреците.
От друга страна силицият в бирата се усвоява лесно. Той ви защитава срещу появата на остеопороза.
Добър диуретик.

Причината за това е, че е ефикасен диуретик. По този начин ще изхвърлите токсините и другите отпадни вещества от организма си чрез урината.
Намалява стреса.
Бирата, както и повечето видове алкохол, оказва отпускащо организма действие и значително намалява нивото на стреса. Дори ви помага да заспите по-лесно.
Прочетете и: Симптоми и съвети при стресово главоболие
Пречиства чревния тракт.

Те подобряват цялостното ви здравословно състояние. Грижат се за здравето на сърцето и спомагат пречистването на чревния тракт.
Ключът се крие в умерената консумация
Това са само част от невероятните качества на бирата. Важно е да разберете, че не е необходимо да се наливате с бира ежедневно.
Ако консумирате тази напитка с мярка ще сте сигурни, че няма да си набавите и допълнително количество ненужни на организма ви калории. Защото тези калории могат да имат отрицателен ефект върху здравето ви.
Тъй като бирата е алкохолна напитка е важно да запомните, че можете да станете зависими от алкохола, ако прекалявате с изпитото количество. Това е една от основните причини да не прекалявате с консумацията й.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Marco, M. L., Heeney, D., Binda, S., Cifelli, C. J., Cotter, P. D., Foligné, B., … Hutkins, R. (2017). Health benefits of fermented foods: microbiota and beyond. Current Opinion in Biotechnology. https://doi.org/10.1016/j.copbio.2016.11.010
- Kaplan, N. M., Palmer, B. F., & Denke, M. A. (2003). Nutritional and Health Benefits of Beer. The American Journal of the Medical Sciences. https://doi.org/10.1097/00000441-200011000-00004
- Sakamoto, K., & Konings, W. N. (2003). Beer spoilage bacteria and hop resistance. International Journal of Food Microbiology. https://doi.org/10.1016/S0168-1605(03)00153-3
Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.