Измислици за коронавируса относно храните и напитките

Има няколко измислици за коронавируса във връзка с храните и напитките, които са объркали хиляди хора, ако не милиони. Важно е да се знае кое е вярно, за да можем правилно да приложим правилните предпазни мерки.
Измислици за коронавируса относно храните и напитките

Последна актуализация: 23 май, 2020

Голям брой измислици за коронавируса относно храните и напитките са били разпространени онлайн. Голяма част от тях опитват да ни убедят, че определени храни, напитки или практики могат да предотвратят разпространението или напредъка на болестта. Истината по въпроса е, че знаем малко за влиянието на храната върху развитието на тази болест днес.

Казвайки това, някои научни статии защитават предимствата на витамин C и витамин D при борбата с COVID -19. Някои специалисти препоръчват консумацията на храни с антивъзпалителни качества за предотвратяване на белодробни инфекции, докато се подсилва имунната система в същото време. За съжаление, има малко съвети, които са полезни в момента.

Кои са най-честите измислици за коронавируса относно храните и напитките? В следната статия ще прегледаме най-често срещаните. Също, ще обясним защо не трябва да ги зачитате.

Измислици за коронавируса: Пиенето на топла вода наистина ли предотвратява заразата?

Измислици за коронавируса: жена държи чаша вода

Няма доказателства, че консумирането на топла вода или напитки помага за предотвратяване на разпространението на коронавируса.

Публикация от националния център за биотехнологична информация твърди, че коронавирусът е чувствителен спрямо ултравиолетовите лъчи и топлината. Същото твърдение е било коментирано няколко пъти от някои специалисти. Като резултат от това, една от най-големите (и най-опасните) измислици за коронавируса се създава: че яденето на топла храна или напитки може да спре разпространението.

Защо това е опасно?

Защото може да ни примами в едно фалшиво усещане за сигурност.

Първо, това твърдение е изцяло погрешно. Въпреки че има коментари за ниската устойчивост на вируса към високи температури, не е вярно, че топлата храна или напитки могат да спрат разпространението на вируса. Нито е възможно това, че взимането на дневна сесия за сауна може да предотврати разпространението на болестта. Няма научни статии, които да подкрепят тези твърдения.

Факт е, че вирусът се разпространява по света както в страни със студен климат, така и в страни с топъл климат. Към момента, специалистите не са в позиция да предвидят какво ще е поведението на вируса когато пристигне летния сезон. Поради тези причини е логично да се направи заключение, че е ненужно да се консумира топла вода, за да се победи този микроорганизъм.

Измислици за коронавируса: Алкохолът убива коронавируса

Друга теория, която в момента циркулира по социалните мрежи, е тази, че консумирането на алкохолни напитки може да предоврати вашето заразяване с тази болест. Принципът зад тази теория е, че алкохолът може да предотврати репликацията на вируси от тип РНК. Обаче, няма твърда научна основа за това твърдение.

Това, което знаем със сигурност, е факта, че алкохола, освен че подпомага възпалителните процеси, намалява ефективността на имунната ни система. Всъщност, научната литература твърди, че консумацията забавя вътрешните ни телесни способности, освен това се забавя реакцията към вредните външни микроогранизми.

Измислици за коронавируса: Гаргара със сол и оцет

Сол и оцет в стъклена купичка

Гаргарата със сол и оцет не помага за премахването на вируса, който причинява COVID-19. Следователно, не е валидна предпазна мярка срещу заболяването.

Антисептичните свойства на солта и оцета са добре познати, както си личи от научната литература. Те могат да предотвратят образуването на бактерии и гъбички. В устата ни, изплакването с тези продукти помага за забавяне на развитието на бактерии и предотвратяването на лош дъх.

Обаче, няма доказателства, които да показват, че тези продукти имат защитна роля срещу заразата с коронавирус. Поради тази причина, няма да имаме полза от тяхната консумация относно предотвратяване или лекуване на това заболяване.

Другите хора твърдят, че приемът на чесън или неговото включване в разтвор с гаргара може да има предпазни качества. Никои проучвания не подкрепят тази теория, обаче. Чесънът може да подобри симптомите на определени белодробни инфекции, но няма конкретни проучвания, които да го свързват със заболяването, причинено от коронавируса. Заради това, все още не можем да направим научни изводи за това твърдение.

На какво трябва да вярваме в действителност?

Сегашната липса на знания за развиването и функционирането на този вирус ограничава в голяма степен кое могат да потвърдят специалистите. Следователно, те все още не могат да установят никакви диетични съвети относно приема на продукти и COVID-19.

Въпреки това, и относно какво в момента е известно за имунната система, това, което можем да изтъкнем е, че една балансирана и разнообразна диета помага на физиологичните механизми на нашите тела. Един адекватен прием на витамини и минерали подобрява нашите вътрешни имунни механизми и може да намали цялостния риск от заболяването.

От друга страна, трябва да избягваме вредни навици като например консумация на алкохол. Тази съставка, освен че причинява повишено системно възпаление, забавя правилното функциониране на имунната защита на телата ни. Също така, кара тялото да бъде по-малко ефективно относно отхвърлянето на външните патогенни микроорганизми.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.