Може ли храната да се зарази с коронавирус?

При целия този страх, предизвикан от разпространението на коронавируса, много хора се чудят дали е възможно да бъде прихванат чрез храната. В тази статия ще обясним какво знаят учените засега.
Може ли храната да се зарази с коронавирус?
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Вследствие на тревогата, свързана с коронавируса (COVID-19), много хора си задават въпроса: може ли храната да се зарази с коронавирус? Все пак, повечето стратегии срещу тази глобална пандемия са съсредоточени върху превенцията. Какво трябва да знаем за това?

На първо място, трябва да е ясно, че е в нашите ръце забавянето или предотвратяването на инфекциите. Това ще накара здравните власти да разределят подобаващо ресурсите, налични за справяне със ситуацията. В този смисъл, мерки като миене на ръцете, дезинфекциране на нашите домове и оставането у дома могат да са полезни.

Организации като например Центровете за предотвратяване на болестите и контрол твърдят, че вируса може да остане върху някои повърхности. Това може да предизвика заразяване, ако човек има контакт с вируса и след това докосне неговата или нейната уста, нос или очи.

Но храната може ли да се зарази с коронавирус?

Може ли храната да се зарази с коронавирус?

Европейската организация по безопасност на храните (EFSA) твърди в доклад, че няма проучвания, потвърждаващи, че храната може да разпространява коронавирус. Към днешна дата няма доклади за пренасяне на вируса чрез храната.

Обаче, трябват ни повече проучвания за сравняване на тези резултати и да може да се направи категоричен извод. Това, което знаем, със сигурност е това, че вирусът не издържа на топлина. Поради тази причина, внимателното приготвяне на храната може да намали опасността от заразяване чрез храната.

Като знаем това, трябва да избягваме да ядем сурова храна, особено когато говорим за храна от животински произход. Трябва да предприемем сериозни предпазни мерки относно храната за да предотвратим разпространението на вируса.

Да се зарази с коронавирус: снимка на бюфет маса

Засега няма доказателства, потвърждаващи, че храната може да бъде начин за разпространение на коронавируса (COVID-19). Обаче, важно е да се вземат предпазни мерки.

Възможно ли е храната да се зарази с коронавирус: има много неща, които не знаем 

Въпреки твърдението, че неговото разпространение към хората идва от консумацията на определени видове животни, няма много научни статии за този проблем. Всъщност, в  повечето от наличните статии се твърди за неговите епидемиологични характеристики, но не за лечение, рискови фактори и предотвратяване.

Поради тази причина, препоръчваме да сте внимателни. Въпреки, че храната не е източник на зараза, препоръчваме да спазвате стриктни мерки относно нейната хигиена. Правилното приготвяне на храната и правилните начини на размразяване гарантират отсъствието на патогенни организми.

Възможно ли е храната да се зарази с коронавирус: спазвайте добра хигиена

Най-доброто нещо, което можем да направим за да предотвратим разпространението на вируса, е да избягваме контакт между хората и да имаме добра хигиена на ръцете, особено след докосване на повърхности или докосване на различни предмети. Преди приготвяне на кулинарни ястия, добрата хигиена на ръцете е важна за премахване на всякаква следа от вируса върху ръцете ви.

Вземането на мерки при кихане или кашляне е също от значение за намаляване на радиуса на действието на вируса. Време е да се вслушаме в предупрежденията на здравните власти и да следим новините внимателно.

Начините, по които се разпространява вируса, все още се проучват и скоро ще имаме повече информация за неговата способност да оцелява при храната. Към момента, въпреки всичко, най-добре е да се яде храна, която е внимателно пакетирана.

Снимка на отворен хладилник и една млада жена, която се усмихва

Правилната хигиена на ръцете преди докосването на хране е важно за намаляване на опасността от заразяване на храната.

Коронавирус и храна: последни напомняния

Липсата на знания за коронавируса и неговото светкавично разпространение причинява състояние на паника и социален хаос. Трябва да останем спокойни и да спазваме предпазните мерки за да намалим скоростта на заразяването колкото се може по-бързо. По този начин, по-вероятно е това, че здравните власти ще помагат да осигурят гарантирани грижи за всички пациенти, които идват всеки ден.

Хигиената на храната е важна, както и хигиената на ръцете. Трябва внимателно да готвим нашата храна, въпреки че евентуалното присъствие на вируса в храната не е доказано със сигурност. В края на краищата, вниманието и специалните грижи са препоръчителни за възрастните и за хората в риск, които могат да са най-силно засегнати от вируса.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.