Навиците, които увреждат бъбреците ви

Научете повече за навиците, които могат да увредят бъбреците ви в тази  статия
Навиците, които  увреждат бъбреците ви
Maricela Jiménez López

Написано и проверено от лекар Maricela Jiménez López.

Последна актуализация: 22 декември, 2018

Бъбреците ви са жизнено важни органи за целия организъм. Те са невероятен и сложен механизъм за пречистване. Грижете се за тях, за да бъдат здрави. Важно е и да знаете какво може да им навреди.

Научете повече за навиците, които могат да увредят бъбреците ви в тази  статия!

1.Не пиете достатъчно вода

пиенето на вода помага на бъбреците ви

Вие със сигурност го знаете. Но се замислете за  нещо. Колко чаши вода  обикновено пиете на ден? Трябва да се има предвид, че неправилното хидратиране на бъбреците може да доведе до проблеми с тях в дългосрочен план.

Тяхната основна функция е да пречистват метаболитните отпадъци от тялото ни, като по този начин помагат за  балансиране на броя на червените кръвни клетки . Ако не го правят, и ако вие не пиете достатъчно вода, бъбречни потоци ще се понижат и токсините ще се натрупват в кръвта ви.

Можете да избегне това, като просто пиете по литър и половина, до два, вода. Ако това е трудно за вас, добавете лимон към водата. Така ще е с по-добър вкус.

2.Задържане на урина

задържането на урина е вредно за бъбреците ви

Всички сме го правили поне веднъж: задържате желанието си да отидете до тоалетната, просто защото сте заети. Но колко време може да устоите, когато тялото ви  казва, че трябва да отидете? Един час, два?

Трябва да знаете, че когато  пикочния мехур е пълен с урина за продължителен период от време, можете да получите усложнения във вашите пикочните пътища. Например хипертрофия, или хидронефроза (увеличаване на натиска на урината в бъбреците), а и други заболявания, които бихте могли да  избегнете. Трябва да имате това предвид.

3.Лоши хранителни навици

газираните напитки за вредни за бъбреците ви

3.1 Консумирането на много натрий

Основният източник на натрий, както вече знаете е солта. Но защо това е толкова вредно? Това кара бъбреците да работят по-усилено. Те трябва да изхвърлят натрия, което им причинява стрес в дългосрочен план, докато не предизвика различни проблеми.

Така че трябва да се намали – или дори в някои случаи елиминира употребата на сол във храната.

3.2 Твърде много животински протеин

Животинският протеин е много вреден за бъбреците, както и всяка друга храна, която е с високо съдържание на мазнини. Това прави тяхната функция по-трудна и не им позволява да филтрират кръвта правилно. Опитайте се да ограничите или замествате животинските протеини, колкото е възможно повече с растителни протеини.

3.3 Газирани напитки

Безалкохолните напитки са много вредни за здравето на бъбреците,но за съжаление са много консумирани от повечето хора, особено младите. Ето защо, ние ви препоръчваме да ги ограничите или просто да ги избягвате.

При много високо количество на консумацията им в  дългосрочен план, те ще доведат до хронична бъбречна недостатъчност или камъни в бъбреците.

3.4 Избягвайте тютюневи изделия и алкохол

Алкохолът и цигарите са излишък на токсини за тялото ви. Те са опасни вещества, които разболяват вашите бъбреци и ги блокират да вършат работата си както трябва.

Избягвайте ги толкова, колкото можете или изобщо не ги употребявайте, особено ако страдате от хипертония или диабет.

3.5 Избягвайте генетично модифицирани храни

Всеки  знае, че произходът на храните не винаги е ясен:  царевица, плодове и зеленчуци, създадени в лаборатория, фалшифицирано месо, което е от животни, хранени с  генетично променени храни …

Това са ужасни фактори, които са много вредни за бъбреците. Винаги се старайте да купувате биологични храни и естествена и здравословна храна, която знаете, че е оригинална и няма да ви навреди.

4. Високо кръвно налягане

кръвното налягане е вредно за бъбреците ви

Хипертонията причинява силна вреда на функционалността на бъбреците. Кръвта тече през тях по определен начин и филтрирането на токсините не се случва по същия начин. Малко по малко те атрофират, докато всичко това може да доведе до доста сериозен бъбречен проблем.

Не е трудно да си проверявате редовно кръвното  налягане, за да го контролирате. Вашият лекар трябва да бъде в течение на този тип тестове.

5. Използване на медикаменти

хапчетата са вредни за бъбреците ви

Трябва да се контролира консумацията на лекарства, доколкото е възможно, тъй като това са елементите, които могат сериозно да увредят бъбреците ви. Те правят тяхното функциониране по трудно и имат  отрицателни ефекти в дългосрочен план.

Това е сложен въпрос, защото е очевидно, че когато вземаме лекарства, не го правим  за удоволствие, а е по необходимост. Търсете такива, които са по-малко агресивни към бъбреците. Важно е вашият лекар да ги контролира и да ви предписва по-безвредните лекарства.

6. Заседнал начин на живот

ходенето е полезно за бъбреците ви

Колко часа на ден сте в седнало положение?  Заседналият начин на живот се отразява не само на здравето на бъбреците, но и  на много други основни функции, които, без да знаете, могат да ви  разболеят. Но липсата на физическа активност причинява много проблеми с бъбреците, които бихте могли лесно да  избегнете, като се движите малко повече.

Разходете се  или  отидете на разходка с велосипед, например. Помислете за това. Ако практикувате  спорт с приятел или роднина ще бъде много по-лесно. Бъбреците ще го оценят и запомнят: не забравяйте да носите винаги бутилка вода с вас.

Опитайте се да подобрите начина си на живот и хранителните си  навици, до колкото е възможно. Малки промени в диетата могат да направят много за здравето на бъбреците: пийте много вода, избягвайте солта и храните с високо съдържание на мазнини и захари …

И преди всичко,  посетете вашия лекар, за да си направите рутинен преглед.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.