Връзка между чревните бактерии и ставните болки

Изследователите са  изненадани от откритията, че чревните бактерии влияят на имунната система много повече, отколкото се е считало досега.
Връзка между чревните бактерии и ставните болки
Elisa Morales Lupayante

Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 14 декември, 2022

Ревматоидният артрит се причинява от увреждане на хрущяла, водещо до възпаление и болки в ставите. Въпреки че учените са идентифицирали няколко рискови фактора, все още не се знае кой е прекият причинител на заболяването.
В търсене на точната причина за различни болки в ставите група от изследователи са се фокусирали върху потенциалния виновник, който досега никога не е бил взиман под внимание: чревните бактерии.

 

Последните проучвания са установили, че чревните бактерии могат да предизвикат болка в ставите, включително ревматоиден артрит.

Освен това чревните бактерии са свързани с болести, които променят функциите на имунната система и водят до други хронични проблеми.

Чревните бактерии, една от причините за болки в ставите

Проучването от 2013г. на д-р Хосе Шер, ревматолог в Нюйоркския университет, установява, че бактерии в червата, наречени Prevotella copri се наблюдават при много повече пациенти с ревматоиден артрит, отколкото при хора, които не страдат от заболяването.

Друго проучване на Шер от  октомври същата година установява, че хората с псориатичен артрит имат по-ниски нива на важните бактерии в червата.

чревните бактерии са свързани с други здравословни състояния

Тези проучвания са част от усилията на учените от цял свят да обяснят ролята на микробиома  за общото здравословно състояние. Микробиом наричаме масата от микроби, живеещи в стомашно-чревния тракт.

Смята се, че чревната флора се състои от над 1000 различни вида бактерии, които заедно имат тегло между 90 гр. и 2.5 кг. През последните години учените се опитват да докажат, че тези организми имат много общо с човешкото здраве. Някои предизвикват болести, а други предпазват организма.

Чревните бактерии засягат имунната система

Веена Танежа, имунолог в клиниката Майо в Рочестър, Минесота, потвърждава един от резултатите.“С всяко изследване става все по-ясно, че тези микроби могат да влияят върху имунната система и да допринесат за заболявания извън червата. Болките в ставите са свързани с бактериите в червата.”

 чревните бактерии влияят на имунната система много повече, отколкото се смяташе досега.

Изследователите са  изненадани от откритията, че чревните бактерии влияят на имунната система много повече, отколкото се е считало досега.

През последните десетилетия случаите на автоимунни заболявания се увеличават. Mного изследователи на микробиоми са убедени, че съвременният начин на живот и промените върху екосистемата на микробиомите, са поне частично отговорни за този проблем.

Вижте също: Как да лекуваме болките в ставите с лимонови кори

Чревните бактерии Prevotella copri вероятно са виновници за болкитe  в ставите

Тези микроби влияят върху здравето на червата, където се намират 2/3 от имунните клетки на организма. По време на храносмилането стомашно-чревният тракт трябва да се бори с постоянен приток на чужди микроби, които се приемат заедно с храната и напитките.

bolka-stavi1

За да си свършат работата, червата са развили обхватна имунна система, която се разпростира до други органи. Имунните клетки, които живеят в червата, притежават способността да активират възпалените клетки в цялото тяло, включително тези в ставите.

Според експерта Шер бактериите Prevotella copri  предизвикват имунна реакция, която по-късно се разпространява в други тъкани и причинява болки.  Друга теория е, че когато полезните микроби се изместят, това води до отслабване на имунната система.

Вижте също: 9 храни за укрепване на имунната система

Най-подкрепяната теория твърди, че пациенти с високи нива на Prevotella copri имат намалени нива на Bacteroides fragilis – полезна бактерия, поддържаща  имунната система.

Резултатите водят до нови изследвания за изграждане на стратегии как да използваме бактериите за лекуване на имунни заболявания.

В действителност здравните експерти препоръчват пробиотици (добри бактерии) за възстановяване на чревната флора и за лечение на здравословни проблеми като акне, безсъние и други проблеми, свързани със здравето на червата.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • M. Romero. Artritis reumatoide. Guias Clínicas. 1998.
  • A. Caudill. Articulaciones, ay que DOLOR!. The American Quarter Horse Racing Journal Andrea Caudill. 2007
  • R. Martin. Pruebas bioquímicas para la identificación de bacterias de importancia clínica. Pruebas bioquímicas para la identificación de bacterias de importancia clínica. 2015

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.