Често срещани митове за коронавируса

Има много митове за коронавируса, които се разпространяват, особено в социалните мрежи. Светът е изправен пред една много сериозна ситуация и сега не е времето да обръщаме внимание или да вярваме на информация, която не произлиза от надеждни източници.
Често срещани митове за коронавируса

Последна актуализация: 06 април, 2020

Заедно с COVID-19 са се появили и много митове. Социалните мрежи, по-конкретно, са пълни с фалшиви новини, особено относно възможните начини на лечение за болестта и опасностите от пандемията. Всички тези митове за коронавируса са вредни, защото причиняват объркване и евентуално провокират хората да налагат практики, които биха могли да бъдат опасни или безсмислени. Следователно, първата препоръка е да имате доверие само на доказани и доверени източници за предотвратяване на недоразуменията.

Какво ще се случи с пандемията ще зависи в голяма степен от вашата способност да я адресирате по разумен начин. За да постигнете това, е най-добре да получавате качествена информация и да следвате препоръките на здравните власти. Следващите са някои от митовете за коронавируса, които трябва да развенчаем.

Често срещани митове за коронавируса

Митове за коронавируса: Коронавирусът е една от най-опасните болести в историята

Поради широкото медийно отразяване на тази болест, хората започват да вярват, че това е най-лошата пандемия в историята, но всъщност не е така. Това, което прави коронавирусът опасен, е фактът, че е наистина опасен, а не неговата смъртност.

Друг фактор, който увеличава тревогата, е фактът, че този вирус е нов и следователно, непознат. Тъй като специалистите все още не знаят много за него, не е възможно да предвидят какво ще е поведението му. С течение на времето, те могат да научат информация, която все още не знаят.

В момента, според СЗО, нивото на смъртност от тази болест е приблизително 3,4%. Това означава, че от всички сто заразени човека, трима умират. Въпреки че всяка болест, водеща до смърт, трябва да е причина за притеснение, в този случай, само малко от тях имат фатални последствия.

Митове за коронавируса: мъж с маска на лицето, пътува в обществен транспорт

Много митове се разпростряняват за коронавируса, което прави контролирането на пандемията по-трудно.

Митове за коронавируса: Това е просто обикновен грип

От другата страна на спектъра са тези, които подценяват опасностите от пандемията. Вярно е, че тази болест създава само леки симптоми при 80% от случаите. Но също така е вярно, че това е болест, която засяга белите дробове, които са жизненоважни органи.

По подобен начин, все още е неясно как се държи вируса. Също така, експертите не са сигурни дали може да се промени или не. Накратко, сме изправени пред заплаха, която все още не познаваме изцяло. Освен това, в такава ситуация, единственото умно нещо е да сме много внимателни и да не подценяваме рисковете.

Освен това, както вече споменахме, този конкретен вирус е много опасен. Ако броят на заразите расте, броят на смъртните случаи също се увеличава, тъй като опасността може да достигне до най-уязвимите хора, включително много малки деца, възрастни хора, и тези с отслабнала имунна система.

Домашни лечения и митове за коронавируса

Няколко от митовете за коронавируса са свързани с употребата на домашни средства, които биха могли да забавят или да излекуват болестта. В този случай, трябва да кажем, че няма научни доказателства за ефективността на такива лечения за конкретния случай.

Например, говори се, че чесъна може да спре инфекцията. Докато Световната здравна организация (СЗО) е доказала, че това растение има някои антибактериални свойства, истината е, че нищо не доказва, че е ефективно срещу коронавируса. Същото твърдение е в сила и за колоидното сребро и „чудотворните“ минерални хранителни добавки.

Към момента, няма лекарства, още по-малко домашни лечения, за лекуването на коронавирус. Не е нужно да се казва, че е много важно да се избягва самолечението, тъй като това може да прикрие симптомите на COVID-19 и да предизвика още по-големи рискове за здравето.

Една женска ръка държи чесън

Мит е това, че чесънът помага за преборването на коронавируса. Няма доказателства, които да подкрепят това твърдение.

Хигиената не е мит за коронавируса…

Накрая, важно е да се подчертае, че честото миене на ръцете ви и прилагането на актибактериален препарат са доказани мерки за предотвратяване на риска от заразяване. Изчислено е, че миенето на ръцете помага за намаляване на заразяване с вируса до 50%. Обаче, най-ефективната мярка е да намалите контакта с околните и да се подложите на карантина, ако имате съмнения, че сте подложени на риск.

…Но нуждата от силни дезинфектиращи средства е

Обаче, не е вярно, че трябва да прилагате домакински дезинфектант върху вашите ръце за увеличаване на шанса от избягване на инфекция. Нито е вярно това, че маските за лице предотвратяват навлизането на вируса. COVID-19 оцелява само няколко часа върху различните предмети, ето защо е толкова трудно да се заразите по този път.

Обаче, винаги е препоръчително да миете ръцете си след като сте докосвали предмети, които са били докосвани от много хора преди това.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Bonilla-Aldana, D. K., Villamil-Gómez, W. E., Rabaan, A. A., & Rodriguez-Morales, A. J. (2020). Una nueva zoonosis viral de preocupación global: COVID-19, enfermedad por coronavirus 2019. Iatreia, 1(1).
  • Coria-Lorenzo, José de Jesús, et al. “Influenza y los virus aviar: la amenaza latente de un nuevo virus pandémico.” Acta Pediátrica de México 40.3 (2019): 154-165.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.