7 съвета за дезинфекция на плодове и зеленчуци

Както белият, така и ябълковият оцет са ефикасни средства за премахване на възможните бактерии и пестицидни остатъци в плодовете и зеленчуците. Разберете повече в тази статия!
7 съвета за дезинфекция на плодове и зеленчуци

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 25 август, 2022

Ежедневното консумиране на плодове и зеленчуци е един от най-препоръчителните хранителни навици. Все пак те поддържат както физическото, така и психическото здраве.

Тези два вида храни се отличават като основни източници на есенциални хранителни вещества.

Диетолозите препоръчват да се консумират в суров вид. По този начин не само се наслаждавате на 100% от съставките им, но и на много други здравословни ползи от тях.

Те съветват също да бъдете изключително внимателни, когато се храните с тях. От съществено значение е да ги дезинфекцирате, за да избегнете заболявания от бактериите по тях или проблеми, причинени от пестицидните остатъци.

Не може да се отрече, че са изключително полезни за здравето. От друга страна обаче, повърхността им обикновено е изложена на микроби и химически вещества, които е възможно да окажат отрицателно въздействие върху тялото.

За щастие, съществуват различни натурални методи за почистване на плодовете и зеленчуците. Те ви позволяват да ги приготвите за консумация без да променяте вкуса или консистенцията им.

Нека ги разгледаме!

1. Бял оцет

бял оцет за дезинфекция на плодове и зеленчуци

Белият оцет притежава антибактериални и антисептични свойства, които могат да бъдат използвани за дезинфекция на плодовете и зеленчуците.

Тази съставка е 100% натурална. По тази причина тя не влияе на вкуса на храната и не редуцира хранителната й стойност.

Как да го използвате?

 • Сложете малко количество бял оцет в съд, пълен с вода. Използвайте течността за измиване на плодовете и зеленчуците, които ви предстои да консумирате.
 • Правете дезинфекцията преди хранене. По този начин ще бъдете сигурни, че сте премахнали всички микроби.

2. Лимонов сок за дезинфекция на плодове и зеленчуци

Лимоновият сок съдържа натурални киселини, които му придават антибактериални качества.

В допълнение към есенциалните хранителни вещества в състава му, те спомагат за почистването на плодовете и зеленчуците, правейки ги безопасни за консумиране.

В повечето случаи лимоновият сок дезинфекцира храната без да променя вкуса й. Понякога обаче е възможно да остави кисел привкус.

Как да го използвате?

 • Изсипете сока от няколко лимона в съд с вода. Накиснете плодовете и зеленчуците за 10 минути.
 • Изплакнете ги с топла вода и консумирайте.

3. Етерично масло от чаено дърво

етерично масло за дезинфекция на плодове и зеленчуци

Етеричното масло от чаено дърво не бива да се поглъща директно. Антибактериалните му съставки обаче могат да бъдат използвани като дезинфекциращо средство за измиване на плодовете и зеленчуците.

Добавете го към обилно количество вода и така ще получите антисептичен продукт. Той действа идеално за премахването на микробите и остатъците от пестициди или химикали.

Как да го използвате?

 • Добавете няколко капки етерично масло от чаено дърво в съд с хладка вода.
 • След това напръскайте с течността всички хранителни продукти, които искате да дезинфекцирате.

4. Хлебна сода

Хлебната сода е идеален вариант за дезинфекциране на всякакви плодове и зеленчуци, дори да са твърде мръсни.

Абразивните й свойства премахват всички останали бактерии и нечистотии. Това прави повърхността на храните чиста и напълно дезинфекцирана.

Как да я използвате?

 • Сложете две супени лъжици хлебна сода в съд с хладка вода и използвайте получената течност за измиване на плодовете и зеленчуците.
 • Разтъркайте добре с ръце, така че сместа да обхване външния слой на храните.

5. Водороден пероксид

пероксид за дезинфекция на плодове и зеленчуци

Комбинирането на водороден пероксид с вода е лесен за приготвяне разтвор. По този начин тези храни се почистват преди да бъдат приготвени.

Тази съставка има мощни антибактериални свойства. След като бъде приложена, тя премахва микробите, които могат да причинят инфекции.

Как да го използвате?

 • Прибавете една част водороден пероксид към три части вода. Накиснете плодовете и зеленчуците в този разтвор преди да ги консумирате.
 • Оставете да престоят в сместа в продължение на 5 минути.

6. Ябълков оцет

Най-често за дезинфекция на плодове и зеленчуци се използва бял оцет. Може да се възползвате обаче и от свойствата на ябълковия оцет.

Органичните съединения в него премахват някои видове бактерии. Също така, той отстранява химикалите и други токсични остатъци по външния слой на храните.

Как да го използвате?

 • Изсипете половин чаша ябълков оцет в съд с обилно количество вода. След това накиснете плодовете и зеленчуците, които предстои да ядете.
 • Можете също така да сложите разтвора в пулверизатор, за да напръскате с него зеленчуците.

7. Морска сол

морска сол за дезинфекция на плодове и зеленчуци

Морската сол има антисептични свойства, които може да послужат за дезинфекциране на някои видове плодове и зеленчуци.

За разлика от предходните методи обаче, употребата на морска сол значително изменя вкуса. Тя придава на храната солен привкус.

По тази причина може да използвате този метод за измиване на съставките, които ще добавите към рецептата си впоследствие.

Препоръчваме ви да прочетете и: 10 невероятни ползи от морската сол

Как да я използвате?

 • Добавете една супена лъжица морска сол в съд с хладка вода. След това разтъркайте повърхността на съставките с получената смес.
 • Изплакнете зеленчуците ако все още имат твърде солен вкус.

Както виждате, има много начини, които гарантират за качественото дезинфекциране на плодовете и зеленчуците.

Въпреки че обикновено не го забелязвате, в храната ви може да се намират микроби и вредни субстанции.

Така че бъдете внимателни!


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.