Ново лечение на рак? Фотоимунотерапията успешно елиминира злокачествените клетки

Учени от Англия, с помощта на полски експерти и шведски техници, елиминираха рак на мозъка при лабораторни мишки. Могат ли резултатите да се използват и при хората?
Ново лечение на рак? Фотоимунотерапията успешно елиминира злокачествените клетки

Последна актуализация: 02 август, 2022

Какво знаете за фотоимунотерапията? Констатациите, публикувани миналия месец в списанието BMC Medicine, са окуражаващи за тези, които биха искали да видят ново лечение за рак. Използвайки техника за фотоимунотерапия, изследователите белязаха флуоресцентно глиобластомни клетки и ги елиминираха при лабораторни мишки.

Със система, която би била двойно полезна, както ще обясним по-късно, екипът от учени е развълнуван да обяви, че сме в началото на нов подход към онкологичните патологии. Особено за рак на по-опасни места или такива, които са склонни да рецидивират с течение на времето.

Институтът за изследване на рака в Лондон беше институцията, отговорна за откритието. Към него се присъединиха Imperial College в същия град, Университета на Силезия (Полша) и компания от шведски произход ( AffibodyAB ®).

За какво беше изследването свързано с фотоимунотерапията?

Научното проучване, публикувано през май 2022 г., разкрива, че учените основават изследванията си върху глиобластома, по-специално при мишки. Този тумор е злокачествен и има доста агресивно поведение, с рецидиви с течение на времето. Произхожда от клетки, наречени астроцити.

Хората с тази патология трудно се лекуват. Локализацията в мозъка прави операциите по резекция трудни и ограничава приложенията на лъчетерапия, например.

Това, което изследователите постигнаха, беше да подобрят локализацията на раковите клетки, за да направят операцията по-лесна и с по-малко грешки. В същото време, протеиновата комбинация, която служи за маркиране на тези злокачествени клетки, може да бъде активирана по-късно, за да елиминира всички останали туморни остатъци.

Плъх.
Резултатите от това проучване са сертифицирани с лабораторни мишки. Все още няма проведени изпитания върху хора.

Как стигнаха до резултатите?

По-конкретно, изследването следваше следните стъпки:

 1. Разработен е лабораторен протеин, наречен affibody. Има висок афинитет към раковите клетки. Тоест, той има способността да се свързва почти изключително с тумори, а не с други части на тялото. Защо? Защото се комбинира с друг протеин, наречен EGFR, който е характерен за глиобластома, например, и други видове рак.
 2. Антителата бяха комбинирани, преди да бъдат инокулирани в мишките, с молекула, наречена IR700. Това вещество е флуоресцентно и може да свети с определени техники, за да покаже къде се намира.
 3. На мишки, страдащи от глиобластом, е дадена комбинацията от амфибола с IR700. Тази протеинова комбинация се свързва с раковите клетки.
 4. На мишките бяха извършени операции, използвайки флуоресценцията на комплекса apherb/IR700, така че хирурзите можеха да видят по-ясно кои зони да оперират и кои да оставят недокоснати.
 5. След приключване на операцията, комплексът apherb/IR700 беше стимулиран с близка инфрачервена светлина. Това има свойството да активира антитуморно свойство на епикура. По този начин този лабораторен протеин елиминира всички ракови клетки, които може да са останали след отстраняването.

Фотоимунотерапиите могат да помогнат за атака на ракови клетки, които не могат да бъдат отстранени по време на операция, което може да помогне на хората да живеят по-дълго след лечението.

~ Д-р Чарлс Евънс (Cancer Research UK) ~

Дали фотоимунотерапията е ново лечение на рак?

Да мислим, че вече имаме ново лечение за рак, е прибързано. Самите изследователи признаха в някои интервюта, че все още има технически проблеми, които трябва да бъдат разрешени. Освен това тестовете са проведени върху животни.

Във всеки случай си струва да се надяваме на добро развитие. Неоплазмите, които са трудно достъпни, като тези, които се развиват в мозъка, имат малко ресурси, с които могат да бъдат лекувани.

Хирургическите ограничения в определени части на тялото и опасностите, присъщи на лъчетерапията, която уврежда близките структури, означават, че пациентите трябва да се придържат към по-малко успешен протокол. Да не говорим, че операцията, когато се извърши, има висок риск да остави последствия в нервната система.

Какви са съвременните лечения за неоплазми освен новото – фотоимунотерапията?

Фотоимунотерапията може да бъде ново лечение на рак, защото ще бъде добавена към 4-те традиционни и класически начина за справяне със злокачествените тумори:

 • Хирургия: Този метод е най-старият и все още най-ефективен. Може да се използва при достъпни и ограничени туморни маси.
 • Лъчетерапия: Високи дози радиация се използват за достигане до раковите клетки и промяна на тяхното поведение. Те могат да бъдат убити чрез причиняване на смъртоносни модификации или техният растеж може да бъде забавен. Основните неблагоприятни ефекти произтичат от действието на радиацията върху незлокачествените клетки на пациента.
 • Химиотерапия: Този метод използва фармакологични вещества орално или интравенозно за атака на злокачествени клетки. Както при лъчетерапията, основен проблем е неспособността на повечето от тези лекарства да разграничат злокачествените и не-злокачествените клетки.
 • Имунотерапия: Това е форма на биологична терапия. Това означава, че се използват вещества, произведени от живи организми. В този случай за лечение на рак. Целта е да се засили активността на имунната система, така че тя да успее да елиминира раковите клетки.

В този случай фотоимунотерапията се появява на хоризонта като ново лечение на рак, което може да има значителни ефекти. Истината е, че както изяснихме, има още дълъг път за изминаване.

Въпреки това, това скорошно проучване, което бе най-широко отразено в медиите, не е единственото по рода си. Има записи за успешното използване на близката инфрачервена светлина в близкото минало. Сред някои подходящи примери можем да споменем комуникацията на Isobe и сътрудниците през 2020 г., която излекува дребноклетъчен рак на белия дроб при мишки, както и откритието на Кис и неговия екип, които инхибират растежа на тумора при рак на пикочния мехур.

Човешка клетка.
Възможността за разграничаване на туморните клетки от нормалните клетки е съществена стъпка в терапията и в бъдещето на лечението на рак.

Винаги внимавайте, когато говорим за рак

Постулирането на ново лечение на рак чрез фотоимунотерапия е осезаема реалност. Има няколко изследователски екипа, които търсят конкретни резултати, които демонстрират ефективност при хората.

Но все още няма такъв протокол за хората, който да може да се приложи към всеки пациент с рак. Следователно трябва да се подхожда предпазливо.

Ако имате симптоми, които ви карат да подозирате рак или вече сте диагностицирани, следвайте инструкциите на вашия онколог. Той/тя е единственият квалифициран специалист, който да ви напътства в лечението на вашия проблем.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Mączyńska, Justyna, et al. “Triggering anti-GBM immune response with EGFR-mediated photoimmunotherapy.” BMC medicine 20.1 (2022): 1-17.
 • Kato, Takuya, et al. “Near infrared photoimmunotherapy; a review of targets for cancer therapy.” Cancers 13.11 (2021): 2535.
 • Isobe, Yoshitaka, et al. “Near infrared photoimmunotherapy targeting DLL3 for small cell lung cancer.” EBioMedicine 52 (2020): 102632.
 • Kiss, Bernhard, et al. “CD47-Targeted Near-Infrared Photoimmunotherapy for Human Bladder CancerCD47-Targeted Photoimmunotherapy for Bladder Cancer.” Clinical Cancer Research 25.12 (2019): 3561-3571.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.