Имитация на месо от раци: знаете ли от какво се прави?

Ще ви покажем дали месото от раци наистина е качествена храна или трябва да се изключи от диетата за по-добро здраве.
Имитация на месо от раци: знаете ли от какво се прави?
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 05 януари, 2023

Имитацията на месо от раци (често наричана пръчици от раци) може да не е полезен продукт, който да включвате редовно в диетата си. Въпреки това се поднася в много ориенталски ресторанти, тъй като органолептичните му характеристики са добри и е много по-евтин от оригиналния продукт. Въпреки това, противно на това, което много хора мислят, това не е вегетариански или веган продукт и съдържа много повече въглехидрати, отколкото протеини.

Преди да започнем, трябва да отбележим, че присъствието на морски дарове в диетата се препоръчва от повечето експерти по хранене, тъй като това е нискокалорична храна с висока хранителна плътност. Те могат да помогнат за покриване на ежедневните нужди и поддържане на добро здравословно състояние. Те обаче обикновено струват доста, така че не са достъпни за всеки.

Какво е имитация на месо от раци?

На първо място, важно е да разкриете какво представлява имитацията на месо от раци. Това е продукт, който има известни прилики със сурими. Обикновено се прави от различни видове риба. След като се получи гъста паста, се добавят нишесте, аромати, пълнители и оцветители, за да се постигнат органолептични характеристики, подобни на тези на раците като такива.

Авокадо със сурими.
Имитацията на месо от раци съдържа по-голям процент въглехидрати, отколкото протеини.

Хранителният профил обаче е доста различен. Говорим за продукт, който съдържа значителна доза въглехидрати, които не се съдържат в месото от раци като такова. Вярно е, че това са сложни захари, но не трябва да се злоупотребява с тях в много видове диети, за да не генерират проблеми, свързани с метаболитното здраве. Това се доказва от изследване, публикувано в списание Diabetes Research and Clinical Practice.

Сред най-често използваните риби за производството на имитация на рак, трябва да подчертаем пикшата. Това е продукт, който няма много вкус и е лесно достъпен. Въпреки че има високо съдържание на протеини, профилът на мастните киселини не е напълно полезен. Има малко омега-3 мастни киселини, за които е доказано, че са определящи за контролирането на възпалението във вътрешната среда.

Хранителен профил на имитацията на месо от раци

От хранителна гледна точка имитацията на месо от раци осигурява около 80 калории на порция. Що се отнася до макронутриентите, 13 грама са въглехидратите и само 6 грама – протеините. Те са с висока биологична стойност, но въпреки това, това е много малко количество в сравнение с тези, предоставени от морските дарове като такива.

От друга страна, магнезият, витамин B12 и витамин B6 се открояват. Първият витамин е решаващ за избягване на анемия през годините. Това показва проучване, публикувано в списание Deutsche Medizinische Wochenschrift. Той обаче присъства във всяка храна от животински произход. Това не е единственият му източник.

Салата от раци.
Истинското месо от раци предлага много по-разнообразен и балансиран хранителен профил от имитацията на месо от раци.

За сравнение, една порция истинско месо от раци съдържа около 20 грама (почти 1 унция) протеини и много други важни микроелементи. Сред последните се открояват селен, мед, цинк, желязо, ниацин, рибофлавин, витамин С и фолат. Следователно не може да се прави сравнение между тези два вида храни на хранително ниво.

Може ли този продукт да бъде вреден?

Най-общо казано, имитацията на месо от раци не е вредна за вашето здраве. Поне не в краткосрочен план и стига да се консумира в умерени количества. Необходимо е обаче да се има предвид, че изкуствените добавки, които съдържа, могат леко да променят вътрешната ни физиология, ако ги включваме често в диетата си.

Поради тази причина винаги е препоръчително да давате приоритет на приема на пресни храни, а не на индустриално преработените. Хранителната им плътност ще бъде по-голяма и ще се избегне консумацията на химически съединения, които могат да генерират промени във функцията на определени органи.

Повечето от тези добавки са безопасни за здравето, но някои оцветители, консерванти и подсладители предизвикват редица спорове в научната общност в наши дни.

Имитацията на месо от раци е посредствен продукт

Както видяхте, имитацията на месо от раци не се отличава с високото си съдържание на протеини, както първоначално бихте помислили. Говорим за заместител, който съдържа повече въглехидрати от други видове хранителни вещества. И е направен от останки от риба с качество под средното.

И накрая, не забравяйте, че наличието на риба и морски дарове в диетата се счита за решаващо за поддържане на доброто здраве през годините. Все пак дивата риба винаги трябва да има предимство пред рибата, отглеждана във ферми. Поради по-добрия профил на мастните киселини. Това гарантира адекватен прием на липиди от серията омега 3.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Ahola, A. J., Forsblom, C., Harjutsalo, V., Groop, P. H., & FinnDiane Study Group (2019). Dietary carbohydrate intake and cardio-metabolic risk factors in type 1 diabetes. Diabetes research and clinical practice155, 107818. https://doi.org/10.1016/j.diabres.2019.107818
  • Calder P. C. (2017). Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochemical Society transactions45(5), 1105–1115. https://doi.org/10.1042/BST20160474
  • Dietzfelbinger, H., & Hubmann, M. (2015). Hämolytische Anämien und Vitamin-B12-Mangel [Hemolytic anemias and vitamin B12 deficieny]. Deutsche medizinische Wochenschrift (1946)140(17), 1302–1312. https://doi.org/10.1055/s-0041-103562

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.