Лесна домашна рецепта за супа с морски дарове

Морските дарове са фини, питателни и много полезни заради витамините, минералите и елементите, които само морето може да ви предложи. Тук ще откриете една невероятна рецепта за супа с морски дарове.
Лесна домашна рецепта за супа с морски дарове

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Бихме искали да споделим рецепта за всички любители на морските дарове. Изненадайте семейството си с тази вкусна домашна рецепта за супа с морски дарове. Най-хубавото в нея е, че може да я приготвите според вкуса си и да добавите любимите си съставки!

Не се колебайте, а опитайте тази вкусна супа!

Супа с морски дарове

Морски дарове

Супата с морски дарове е изключително подходяща за страни, в които има много риба и морски дарове.

Това е кулинарна рецепта, в която смесвате различни видове морски дарове за приготвянето на бульона. Може да се приготви и като яхния, ако добавите разнообразни зеленчуци.

Тази супа е много популярна в държавите с излаз на море. Някои хора добавят в рецептата и други видове морски храни като миди или октопод.

Произходът на това ястие не е ясен. Въпреки това се твърди, че е видяно за първи път в средата на XIX век по бреговете на Франция. Супата е добила широка популярност в много крайбрежни държави.

Полезните свойства на супата с морски дарове

Супата с морски дарове е полезна и се препоръчва за хора с дефицит на желязо. Сред хранителните й свойства откриваме:

  • Тя е голям източник на витамин B12, елемент, който ви дава достатъчно енергия, за да останете активни.
  • Тази супа е богата на желязо, магнезий и калций, които са важни минерали, необходими на организма ви, за да работи оптимално.
  • Снабдява ви с омега-3 мастни киселини.
  • Супата с морски дарове съдържа още витамин А, който помага да поддържате очите си здрави.

Както виждате, има предостатъчно здравословни причини да опитате тази рецепта. Ако никога не сте я приготвяли, не се притеснявайте! Ще видите, че е изключително лесна за приготвяне.

Как се приготвя супа с морски дарове?

Как се приготвя супа с морски дарове?

Тази рецепта ще бъде по-вкусна, ако приготвите домашен рибен бульон чрез смесване на различни морски продукти.

Тайната на супата с морски дарове се крие в рибния бульон. Може да го купите от магазин за хранителни стоки или супермаркет. Ако предпочитате да го направите сами, просто трябва да използвате правилните съставки.

Ако приготвяте такъв вид супа за първи път, не се тревожете! Ще обясним всичко стъпка по стъпка. Ще ви предложим и някои съвети, в случай че искате да я направите по различни начини.

Съставки

Начин на приготвяне

Скариди

За да приготвите тази супа, просто трябва да комбинирате морски дарове със зеленчуци.

  1. Първо, почистете хека и го нарежете на средни парчета.
  2. Отстранете черупките на мидите и ги сложете в хладилника заедно с хека.
  3. Имайте предвид, че е най-добре морските дарове да са пресни, а не замразени, за да се сготвят по-бързо.
  4. След това обелете и нарежете всички зеленчуци на малки парченца, задушете ги заедно с чесъна в тиган с малко зехтин екстра върджин.
  5. Добавете морските дарове, като започнете със скаридите и хека. Сложете мидите накрая. Задушете продуктите, докато всички добият златистокафяв цвят.
  6. След това налейте рибния бульон в тенджера и го сложете на котлона на средна температура. Добавете към бульона задушените преди малко съставки.
  7. Добавете солта и белия пипер, покрийте супата и я оставете да се готви в продължение на поне 30-40 минути.
  8. Накрая, отстранете съда от огъня, оставете леко да изстине и сервирайте. Може да декорирате супата с малко накълцани листа от кориандър.

Надяваме се да се насладите подобаващо на тази вкусна супа с морски дарове!

Допълнителни препоръки

  • За да приготвите сами рибния бульон, всичко, което ще ви е необходимо, е един литър вода, няколко дафинови листа, магданоз, сол, пипер и мащерка. Сложете всички съставки в тенджера и оставете на котлона на средна температура, докато сместа заври.
  • За да бъдат картофите и морковите по-меки, може да ги сложите в бульона, вместо да ги сотирате с другите зеленчуци. 
  • Може да използвате и други видове морски дарове, като например стриди и октопод.
  • Ако имате тенджера под налягане, ще си спестите много време.
  • Друг трик, за да направите супата по-вкусна, е да мариновате рибата. За целта използвайте малко бяло вино, чесън и подправки и сложете рибата в хладилника за най-малко три часа.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.



Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.