Има ли храни, които причиняват рани в устата?

Множество фактори причиняват рани в устата, включително различните храни. Научете повече по темата в тази статия.
Има ли храни, които причиняват рани в устата?
Mariel Mendoza

Написано и проверено от лекар Mariel Mendoza.

Последна актуализация: 14 май, 2023

Дълго време идеята, че някои храни причиняват рани в устата, беше широко разпространена. Това обаче не са директни причини за това състояние. Това, което се случва, е, че някои храни повишават податливостта към проблема или са склонни да влошат симптомите, когато вече са налице. Искате ли да научите повече по темата?

Преди всичко си струва да запомните, че раните се наричат още „афти“ или „язви в устата“. Те са лезии представляващи загуба на целостта на лигавицата на устата. Те обикновено са малки, множествени, повтарящи се и понякога много болезнени.

Точната причина за тях не е установена; те често са свързани с дразнене, причинено от остри зъби, зъболекарски уреди, консумация на много гореща храна и пушене. Освен това е установено, че при някои храни са склонни да се обострят. Описани са подробно в следващите редове. Внимание!

Какво представляват афтите в устата?

Раните в устата са загуба или ерозия на деликатната тъкан, която покрива устата, наричана още лигавица. Те са малки, подобни на язви лезии със зачервена среда. Първоначално изглеждат като малка везикуларна лезия, която след това се разкъсва.

Обикновено причиняват болка, но повечето преминатав от само себе си в рамките на две седмици, без да оставят последствия. Понякога започват като червеникави петна, които прогресират до белезникави петна и след това до болезнени сивкави язви. Те са плитки и поддържат червеникав, повдигнат ореол.

Лезията обикновено се появява на вътрешната повърхност на устните; може да се появи и върху букалната лигавица, пода на устата или мекото небце.

Характерно е, че в допълнение към болката има повишена чувствителност и дори усещане за парене. Когато са придружени от треска, подути лимфни възли или кашлица, трябва да се подозира възможна инфекция.

Фактори, които причиняват рани в устата

Въпреки че няма известна етиология, която да причинява рани в устата, има фактори, които влияят на затихването или обострянето на огнищата. Те включват следното:

 • Емоционален стрес (основният свързан фактор)
 • Хормонални промени при жените (в предменструалния период са по-чести)
 • Болести на имунната система
 • Хранителни дефицити
 • Хранителни алергии
 • Реакция към вируси или бактерии
 • Фамилна анамнеза (има генетичен произход при повтарящи се случаи на афти)
 • Нараняване на устната кухина поради стоматологични грижи или ортодонтски апарати
 • Лоша хигиена на устната кухина

Има ли храни, които причиняват рани в устата?

В дисертация от Университета на Сантяго де Компостела изследователите установяват, че микронутриентите и макронутриентите в диетата нямат ефект върху появата на рани в устата. От друга страна, алкохолните напитки и кофеинът изглежда увеличават риска от това състояние.

Въпреки това, няма проучвания, които да доказват, че определен вид храна причинява тези лезии. Засега са идентифицирани някои разновидности, които ускоряват или влошават симптомите. Разкриваме ги по-долу.

Кисели плодове

Както е описано в статия в Националния център за биотехнологична информация, консумацията на кисели плодове може допълнително да раздразни възпалената лигавица на устата. Поради това те могат да причинят повече болка и дискомфорт в случай на рани. Някои примери за такива плодове са както следва:

 • Ананас
 • Портокали
 • Лимони
 • Лайм
 • Грозде
 • Ягоди

Домат и неговите производни

Доматите и техните производни също се характеризират с високо ниво на киселинност. Поради тази причина не се препоръчва консумацията им, докато лезиите в устата не зараснат. Яденето им може да влоши дразненето и болката в лигавицата на устата. Може дори да доведе до появата на нови рани.

Шоколад

Шоколадът съдържа алкалоид, наречен обромид, който има тенденция да причинява чувствителност на устата при някои хора. Публикация чрез Valley Ridge Dental Center обяснява, че консумацията на тази храна може да предизвика появата на рани по езика и вътрешните бузи на тези, които имат лека алергия към продукта.

Трябва да се уточни, че не е необходимо напълно да се елиминира тази храна от диетата. Приемът не се препоръчва, докато афтите се подобрят. Също така трябва да се избягва, ако има признаци на алергия.

Пикантни храни

Пикантната храна не причинява рани в устата, но може да влоши симптомите. Подобно на киселинните храни, те променят вътрешната лигавица на устата и причиняват дразнене. Кърито, лютите сосове, халапеньо и всякакви други пикантни храни трябва да се избягват.

Твърда или абразивна храна

Твърдите или абразивни храни дразнят меките тъкани на устата, като по този начин влошават раните. В тази група са ядките, морковите, кокосът и репичките, наред с други.

Млечни продукти

Въпреки че липсват убедителни проучвания относно ролята на млечните продукти за появата на рани в устата, се смята, че някои протеини в тези храни предизвикват имунна реакция, която се проявява с този симптом при някои пациенти. Като цяло се препоръчва да се спре консумацията им, ако има повтарящи се рани в устата.

В проучвания на случаи, докладвани в The Journal of the American Dental Association, авторите описват разрешаването на рецидивиращи афтозни язви след елиминирането на млечните продукти.

Други храни, свързани с рани в устата

 • Брашно и неговите производни. Хората с алергия към глутен могат да изпитат този симптом.
 • Кафе и алкохол. Подобно на някои от храните, споменати по-горе, те могат да бъдат много киселинни, освен това обикновено се приемат в големи количества.
 • Много пикантна храна. Поради високото си съдържание на сол, тези храни могат да бъдат разрушителни за лигавицата на устата.

Недостиг на витамини и минерали, които могат да причинят рани в устата

За да избегнете афти в устата, е необходимо не само да ограничите определени храни. Препоръчително е да се консумират различни основни хранителни вещества, като фолиева киселина, витамин С, витамин В, желязо, цинк и калций.

Недостигът им също се свързва с появата на язви в устата. За да се повишат нивата им, могат да се консумират различни храни, като изброените по-долу.

 • Цинк: стриди, пълнозърнести храни и бобови растения
 • Желязо: зелени зеленчуци, червено месо, боб и леща
 • Фолиева киселина: хляб, ориз, нахут, боб, плодове и зеленчуци
 • Калций: зеле, броколи и някои видове риба, като сьомга
 • Витамин B: червено месо, мая и зърнени храни
 • Витамин С: зеле, магданоз, кресон, папая и карфиол

Какво да запомните за храната и раните в устата

В крайна сметка има редица фактори, които причиняват рани в устата, но самата храна не. В редки случаи те предизвикват алергични реакции, които се проявяват с този симптом. В допълнение, някои успокояват или влошават дискомфорта. Затова е важно да знаем какви са те и, разбира се, да ограничим приема им при наличие на лезии.

Трябва да се отбележи, че лечението на рани в устата е насочено към облекчаване на симптомите (с анестетици или локални стероиди) и предотвратяване на рецидиви. Често те не изискват медицинска помощ. Въпреки това, ако не се подобрят с времето или причиняват много болка, най-добре е да се консултирате с лекар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.