Как да намалите консумацията на сол

Можете ли да намалите консумацията на сол в ежедневния си живот? Тук можете да откриете лесни съвети, с които да подобрите храненето си и да избегнете появата на редица заболявания.
Как да намалите консумацията на сол
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 08 април, 2023

За първи път в своята история Световната здравна организация (СЗО) ще публикува доклад за ефективността на публичните политики за намаляване на консумацията на сол в световен мащаб. Това е от решаващо значение, защото нещо толкова просто като приемането на по-малко натрий всеки ден може да удължи живота и да намали честотата на заболяванията.

Според някои историци нашите предци от палеолита са яли по-малко от 1 грам (g) натрий на ден. Днес средното за човечеството е 4 г на ден. Очевидно навиците на модерността допринесоха за този излишък.

Солта беше идеален метод за консервиране при липса на хладилници. Освен това беше ценна стока, която определяше заплащането. Днес закупуването й е лесно и евтино. Но ние не само влизаме в контакт с нея във варианта й на готварска сол, но и като натрий в ултра-преработените продукти, изложени на рафтовете.

По-малко от 10% от световното население приема по-малко от 2 грама натрий на ден. Тази цифра е далеч от ангажимента на СЗО, която предлага повечето хора да ограничават приема си до това количество през 2025 г.

Защо е важно да намалим консумацията на сол?

Намаляването на консумацията на сол се основава на опита да се ограничи внасянето на натрий в тялото. Трапезната сол, която добавяме като подправка, се състои от натрий и хлор. Първият от тези компоненти има пряко влияние върху стойностите на кръвното налягане.

Следователно научните изследвания установяват, че намаляването на натрия в диетата предотвратява артериалната хипертония (АХТ). Всъщност пациентите, живеещи с AHT, са медицински инструктирани да не добавят сол към храната си. Това е част от тяхното лечение.

Същите изследователи не са намерили достатъчно доказателства, че намаляването на приема на натрий намалява смъртността като цяло. Въпреки това контролирането на кръвното налягане е валиден метод за предотвратяване на инфаркти и инсулти.

В този контекст трябва да разберем, че ключовият момент е натрият, освен солта. Ако не добавяме трапезна сол към ястията си, а купуваме ултрапреработени продукти, които на етикета си отбелязват висок процент натрий, тогава крайният ефект ще бъде също толкова вреден.

Проучване в Бразилия установи, че хората, които консумират повече ултрапреработени продукти, имат следните характеристики:

 • Общ прием на сол на ден над препоръчителните стойности.
 • По-високо отделяне на натрий чрез урината.
 • Повишен сърдечно-съдов риск.
 • Повишена склонност към наднормено тегло.

Така че намаляването на консумацията на сол, дори и да не достигнем препоръката на СЗО, ще бъде от полза. Сега ви казваме как можем да го направим с прости мерки.

Измерване на кръвно налягане
Контролът на солта в диетата е част от лечението на хората, живеещи с артериална хипертония.

Съвети за намаляване на натрия при пазаруване

Когато отидем в супермаркета или магазина, можем да вземем решения, които ни помагат да ограничим натрия. Например:

 • Купувайте пресни зеленчуци, а не консервирани. Консервните предприятия добавят много сол за правилното консервиране.
 • Прочетете етикета за хранителните стойности. В почти всички страни има задължение да се съобщава съдържанието на натрий в пакетирания продукт. Освен това няколко държави са включили черни етикети, които идентифицират храни с излишък от минерала.
 • В страните, където има етикет „здравословно“ за пакетираните храни, какъвто е случаят в САЩ, е редно те да се предпочитат пред други варианти. Този етикет означава ниско съдържание на натрий.
 • Месата също трябва да се купуват пресни, независимо от какво животно са. Консервираните и сушени меса и колбасите, както и замразените храни имат високо съдържание на сол.

Не се заблуждавайте от рекламите. Научете се да четете етикетите и се опитайте да погледнете критично, докато пазарувате в супермаркета.

Специално внимание трябва да се обърне на децата. В Аржентина, например, проучвания за  храни, предназначени зе деца, установиха, че 97% от тях имат неадекватен хранителен състав: повече от 70% добавени захари и повече от 27% от препоръчителната граница на натрий за възрастта.

Съвети за намаляване на консумацията на сол у дома

След като се приберем у дома и вече сме напазарували, от съществено значение е да приложим прости мерки, които ни принуждават да ограничим натрия в диетата. За целта можем да следваме следните съвети:

 • Подправете без сол. Трудно е, особено в културни среди, където готварската сол е вездесъща. Но можете да изберете подправки, които я заместват и подобряват вкуса на храната. В допълнение, съставки като кардамон, например, се свързват с подобрен метаболизъм и намален сърдечно-съдов риск.
 • Увеличете дела на плодовете и зеленчуците в храната си. Това ще ви накара да намалите ултрапреработените храни и на свой ред ще включите повече калий, който е минерал, способен да балансира ефектите на натрия в тялото.
 • Когато приготвяте паста, не използвайте вариантите на паста за бързо хранене. Традиционният начин, със сушената юфка, поставена в тенджерата, е най-здравословният начин. И обратно, дехидратираните тестени изделия, приготвени в микровълнова фурна или за по-малко от 3 минути, съдържат големи количества сол.
 • Дресингите съдържат голямо количество натрий. Не злоупотребявайте с търговски сосове, майонеза или горчица, добавени към сандвичи.
 • Вземете солницата от масата. И я изнесете на недостъпно място в кухнята. Ако я държите наблизо, тогава ще я използвате и ще я добавите към ястията безконтролно.
Сол
Солничката на масите в ресторантите вече е незаконна в някои страни. Клиентът трябва да я поиска от сервитьора, ако е необходимо.

Не всички са съгласни със СЗО

Подходът на СЗО за намаляване на приема на натрий под 2 g на ден не е одобрен от всички научни групи. Някои експерти смятат, че това ограничение е трудно приложимо в световен мащаб, тъй като сегашният темп на живот е чужд на тази цел. Въпреки това, ползите са очевидни на сърдечно ниво. И това не е малко. Панамериканската здравна организация (PAHO) ни напомня, че сърдечносъдовите смъртни случаи остават водещата причина за смъртност в света. Не става въпрос за големи промени, а за малки модификации, които имат огромен ефект върху нашето бъдеще.

Намаляването на консумацията на сол е постижимо. Нека започнем, като пазаруваме по-отговорно, четем етикетите, сваляме солницата от масата и намаляваме кръвното налягане.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Frassetto, L. A., Schloetter, M., Mietus-Synder, M., Morris, R. C., & Sebastian, A. (2009). Metabolic and physiologic improvements from consuming a paleolithic, hunter-gatherer type diet. European journal of clinical nutrition63(8), 947-955.
 • Mente, A., O’Donnell, M., & Yusuf, S. (2021). Sodium intake and health: what should we recommend based on the current evidence?. Nutrients13(9), 3232.
 • Newberry, S. J., Chung, M., Anderson, C. A., Chen, C., Fu, Z., Tang, A., … & Hempel, S. (2018). Sodium and potassium intake: effects on chronic disease outcomes and risks.
 • Piaggio, L. R., & Solans, A. M. (2017). Diversión ultra-procesada: productos alimenticios dirigidos a niños y niñas en supermercados de Argentina. Aproximación a las estrategias publicitarias y la composición nutricional. Diaeta35(159), 09-16.
 • Powles, J., Fahimi, S., Micha, R., Khatibzadeh, S., Shi, P., Ezzati, M., … & Global Burden of Diseases Nutrition and Chronic Diseases Expert Group (NutriCoDE. (2013). Global, regional and national sodium intakes in 1990 and 2010: a systematic analysis of 24 h urinary sodium excretion and dietary surveys worldwide. BMJ open3(12), e003733.
 • Rastogi, S., Mohan Pandey, M., & Kumar Singh Rawat, A. (2017). Spices: Therapeutic potential in cardiovascular health. Current Pharmaceutical Design23(7), 989-998.
 • Schimidel-Oliveira, L., Schade-Coelho, J., Herzog-Siqueira, J., Teixeira-Santana, N. M., Silva-Pereira, T. S., & Bisi-Molina, M. D. C. (2019). Relación sodio/potasio urinario y consumo de condimentos industrializados y alimentos ultraprocesados. Nutrición Hospitalaria36(1), 125-132.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.