Открийте невероятните ползи от морковите за кожата

Можете да се възползвате от качествата на морковите като ги консумирате или ги прилагате като маска. Знаете ли всичките им ползи за здравето?
Открийте невероятните ползи от морковите за кожата

Написано от Óscar Dorado

Последна актуализация: 26 август, 2022

Морковите са зеленчуци с добро съдържание на хранителни вещества, както и с ниско съдържание на калории. Считат се за една от най-полезните храни в света на естетиката и много от свойствата им могат да допринесат за здравето на кожата. Искате ли да знаете всичко за ползите от морковите за кожата?

Високата концентрация на бета-каротин, витамини В и С, калий, фибри и минерали – калций, фосфор, калий, магнезий, натрий, цинк, желязо, мед, флуор и манган – правят морковите един от най-богатия на хранителни вещества зеленчук в света.

Всеки от тези компоненти на моркови допринася – в по-малка или по-голяма степен – за здравето на кожата. Например,  бета-каротина, тялото го превръща във витамин А, което може да помогне за поддържане на кожата здрава, гладка и стегната.

Ползите от морковите за кожата

Подобно на други природни средства, домашните средства с моркови са полезни за ежедневната грижа за тялото ви или, ако това не е така, като допълнение към специфично лечение, посочено от дерматолога. Въпреки това, ако страдате от кожно заболяване, най-добре е да се консултирате с вашия здравен специалист.

1. Против стареене

Морковите съдържат витамин А, който насърчава производството на колаген в тялото, според проучване, публикувано в Journal of Investigative Dermatology. Колагенът е структурен протеин, който е от съществено значение за поддържането на еластичността на кожата.

Жена яде морков.

Освен това, според публикация от 1998 г., публикувана от същия източник, може да помогне за предотвратяване на бръчки и да забави процеса на стареене.

Освен това витамин А или ретинолът е антиоксидантно съединение, така че предотвратява преждевременната поява на признаци на стареене като бръчки, петна и обезцветяване.

2. Ползите от морковите за кожата – защита от слънцето

Морковите укрепват устойчивостта срещу ултравиолетовите (UV) лъчи благодарение на високото си съдържание на каротеноиди, особено бета-каротин, както е посочено подробно в проучване, публикувано в Nutrients през 2010 г. Това ни позволява да удължим нашия тен и да намалим вредните ефекти от излагането на слънце.

3. Лечение на мазна кожа

Морковите могат да бъдат полезни за хора с мазна кожа или проблеми като акне, според проучване, публикувано от Journal of Drugs in Dermatology. Това се дължи отново на потенциала им на антиоксидант.

Този зеленчук има и стягащ ефект, но това не е научно доказано. По-долу ви даваме популярен домашен лек, използващ моркови и мед, въпреки че трябва да повторим, че ефективността на комбинирането на тези елементи не е подкрепена от никакви изследвания.

Съставки

 • 1 морков
 • 2 чаени лъжички мед (15 грама)

Какво трябва да направите?

 • Ако искате да използвате моркова върху мазна кожа, трябва даго сварите и след това да го пасирате.
 • След това добавете двете чаени лъжички мед, за да получите гладка паста. Медът има ексфолиращ ефект върху дермата, според проучване, публикувано от International Journal of Pharmaceutical Science Invention.
 • Нанесете лекарството върху кожата си (като се уверите, че не е прекалено горещо) – и го оставете няколко минути. Накрая изплакнете с хладка вода.

4. Ползите от морковите за кожата – хидратиране на суха кожа

Твърди се, че морковите могат да бъдат полезни и за хора със суха кожа, на теория, поради съдържанието си на калий и бета-каротин (витамин А). Въпреки че това приложение се подкрепя от това твърдение, трябва да се отбележи, че няма проучвания, които да доказват тази връзка.

5. Лечение на кожни заболявания

Както бе споменато по-горе, морковите съдържат редица антиоксиданти. Според проучване от 2005 г., тези съединения могат да помогнат за предотвратяване и лечение на различни кожни състояния като:

 • Акне и пъпки
 • Кожни обриви
 • Дерматит
 • Псориазис
 • Други алергични и възпалителни състояния

6. Лечебни свойства

И накрая, на морковите се приписват предполагаеми лечебни свойства. Например, в традиционната китайска медицина те се използват за лечение на рани и други кожни лезии.

В днешно време няколко проучвания доказват противовъзпалителните свойства на бета-каротина за ревитализиране и регенериране на кожата. Например, тази роля на антиоксидантите е подчертана в изследване, публикувано в Experimental Dermatology.

Може да ви е интересно да прочетете и: Куркума за здрава кожа

Не прекалявайте с морковите в грижата за кожата

Въпреки че морковите са в състояние да помогнат за предотвратяване и лечение на различни заболявания, не е препоръчително да ги консумирате прекомерно. Всъщност проучване от 2012 г. представя случая на мъж, който страда от запек, каротеноза и интоксикация с витамин А поради висока консумация на моркови – той изяждал шест-седем моркова на седмица.

Винаги е най-добре да се консултирате с дерматолог и диетолог за различните начини за включване на този зеленчук в ежедневието и рецептите си. По този начин ще бъдете спокойни и ще подобрите полезните им качества. Морковите имат какво да ви предложат!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • James Varani, Roscoe L. Warner, Mehrnaz Gharaee-Kermani, Sem H. Phan, Sewon Kang, JinHo Chung, ZengQuan Wang, Subhash C. Datta, Gary J. Fisher, John J. Voorhees. 2000. Vitamin A Antagonizes Decreased Cell Growth and Elevated Collagen-Degrading Matrix Metalloproteinases and Stimulates Collagen Accumulation in Naturally Aged Human Skin.
  Journal of Investigative Dermatology. https://doi.org/10.1046/j.1523-1747.2000.00902.x.
  (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022202X15407985)
 • James Varani, Gary J. Fisher, Sewon Kang, John J. Voorhees. 1998. Molecular Mechanisms of Intrinsic Skin Aging and Retinoid-Induced Repair and Reversal. Journal of Investigative Dermatology Symposium Proceedings. https://doi.org/10.1038/jidsymp.1998.14.
  (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1087002415301933)
 • Julie A. Evans and Elizabeth J. Johnson. 2010. The Role of Phytonutrients in Skin Health. Nutrients. https://www.mdpi.com/2072-6643/2/8/903/htm
 • Bowe WP, Patel N, Logan AC. Acne vulgaris: the role of oxidative stress and the potential therapeutic value of local and systemic antioxidants. Journal of Drugs in Dermatology : JDD. 2012 Jun;11(6):742-746.
 • Diep N. T. Tran; Huong T. Nguyen. 2017. An Exploration of Parameters of The Fermentation Process of Honey Riched in Gluconic Acid – Oriented in Cosmetics Applications. International Journal of Pharmaceutical Science Invention. http://www.ijpsi.org/Papers/Vol6(4)/D06041724.pdf
 • Okayama, Y. 2005. Oxidative Stress in Allergic and Inflammatory Skin Diseases.  Current Drug Targets – Inflammation & Allergy. https://www.ingentaconnect.com/content/ben/cdtia/2005/00000004/00000004/art00016
 • Lademann, J., Meinke, M.C., Sterry, W. and Darvin, M.E. (2011), Carotenoids in human skin. Experimental Dermatology, 20: 377-382. doi:10.1111/j.1600-0625.2010.01189.x
 • Sansone, R.A. and Sansone, L.A. (2012), Carrot man: A case of excessive beta‐carotene ingestion. Int. J. Eat. Disord., 45: 816-818. doi:10.1002/eat.22015

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.