Какво представляват пренаталните витамини и защо са важни?

Пренаталните витамини помагат за допълване на естествената диета на бременната жена. Тяхната функция е да компенсират някои специфични гестационни изисквания.
Какво представляват пренаталните витамини и защо са важни?
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Пренаталните витамини са чудесен вариант за допълване на вашата диета по време на бременност. Много майки обаче имат въпроси по темата, защото има много митове и дезинформация.

Ясно е, че здравословната диета е най-добрият начин да получите всички хранителни вещества, необходими за бременността. Въпросът е, че по време на бременност някои ключови хранителни елементи са необходими в по-големи количества.

Поради това е силно препоръчително да приемате пренатални витамини преди да забременеете. Кои са най-добрите? Рисковани ли са? Ще говорим за всичко това по-долу.

Какво представляват пренаталните витамини?

Пренаталните витамини са хранителни добавки, които помагат да се набавят необходимите хранителни вещества, за да се гарантира нормалното развитие на бебето. Това, което правят, е да допълват правилната диета. Те осигуряват ежедневните витамини и минерали, необходими по време на бременност.

Възможно е обичайната диета да не снабдява с важни хранителни вещества за здравословния растеж на бебето. Тези добавки са по-важни при жени, които имат някои здравословни проблеми или диетични ограничения, както в следните случаи:

 • Майки вегетарианки или вегани
 • Лактозна непоносимост или непоносимост към други храни
 • Употреба на тютюн или наркотици
 • Хранителни разстройства
 • Проблеми с кръвоносната система
 • Предишен стомашен байпас
 • Бременност с повече от едно бебе

Значението на пренаталните витамини

По време на бременност има повишени нужди от хранителни вещества като фолиева киселина, калций, желязо и омега-3 мастни киселини. Пренаталните витамини помагат да се гарантира, че получавате всички тези елементи в правилните пропорции.

Двата основни елемента са фолиева киселина и желязо. В идеалния случай обаче пренаталната витаминна добавка трябва да съдържа някои допълнителни витамини.

Храните с фолиева киселина или витамин В9 трябва да присъстват в диетата на майката, но е добре да се подсилят с добавка.

Фолиева киселина

Смята се, че приемът на адекватно количество фолиева киселина през месеца преди зачеването и в началото на бременността намалява риска бебето да има дефект на невралната тръба, като аненцефалия или спина бифида, с до 70%.

Това вещество също така намалява риска от други вродени дефекти, като цепнатина на устната и небцето и някои сърдечни проблеми. Дори намалява вероятността от прееклампсия.

Синтетичната версия на фолиевата киселина се усвоява по-добре от тялото от тази, която е в естествените храни. Повечето пренатални витамини съдържат този елемент и е важно да се уверим, че  е така с продукта, който консумираме и ни предписват.

Пренаталните витамини – желязо

Бременността изисква много висок прием на желязо. Трудно е да се набави в достатъчно количество от нормалната диета.

Пренаталните витамини помагат да се компенсира този дефицит и да се предотврати рискът от анемия. Тази патология увеличава риска от преждевременно раждане и ниско тегло при раждане.

Може да прочетете и: Инфузии при анемия

Калций

Пренаталните витамини не винаги съдържат калций или го съдържат в малки количества. Ето защо е много важно да го набавяте и от естествени източници. Този елемент допринася за здравословното развитие на костите, зъбите, нервите и мускулите, включително сърцето.

Есенциални мастни киселини

Само някои пренатални витамини съдържат есенциални мастни киселини. Те включват омега-3, DHA (докозахексаенова киселина) и EPA (ейкозапентаенова киселина).

И трите допринасят за развитието на мозъка, нервната система и очната тъкан на бебето. В идеалния случай те трябва да се набавят от естествени храни и добавки.

Пренаталните витамини – витамин D

Витамин D е от съществено значение за поддържане на балансираните нива на калций и фосфор както при майката, така и при бебето. Дефицитът на това хранително вещество увеличава риска от рахит, анормално развитие на костите и известно забавяне във физическото развитие.

Предполага се, че този дефицит също допринася за прееклампсия и гестационен диабет. Ето защо е важно пренаталните витамини да съдържат този елемент.

Кога да приемате пренатални витамини?

В идеалния случай майката трябва да започне да приема фолиева киселина преди да забременее. Това е така, защото нервната тръба на бебето се развива през първия месец от бременността. Тази тръба се развива в мозъка и гръбначния мозък на бебето.

Въпреки това, много жени дори не знаят, че са бременни, преди първия месец. Важното е, че веднага щом разберат, да започват да приемат пренатални витамини.

Би било идеално една жена да започне да приема тези витамини, когато иска да забременее.

Имат ли някакви странични ефекти?

Повечето жени понасят добре пренаталните витамини и нямат затруднения да ги приемат. Някои обаче съобщават за гадене. Това се случва, когато се приемат повече от 30 милиграма желязо. По-голямо количество от минерала дразни храносмилателния тракт.

Най-добре би било да приемате пренаталните витамини с храна или преди лягане. Ако проблемът продължава, консултирайте се с вашия лекар, за да ви препоръча друга добавка.

Има и процент жени, които изпитват запек като страничен ефект. Отново за това е виновно желязото. Най-доброто нещо, което трябва да направите, е да приемате добавка с по-ниска пропорция на хранителните вещества и да спазвате диета с много фибри, вода и пресни храни.

Добавка за бременност.
Най-добрите пренатални витамини ще бъдат препоръчани от акушер-гинеколог. Това ще се основава на медицинското състояние на всяка майка.

Съвети и препоръки при прием на пренатални витамини

Лекарят ще бъде този, който ще посочи кои пренатални витамини са най-подходящи за всяка отделна жена. Много хора ще искат да дадат своето мнение, но професионалистът е този, който е квалифициран да установи кой продукт е най-безопасен.

Някои пренатални витамини съдържат билкови съставки. Не е препоръчително да използвате тези продукти, тъй като няма изследвания, които да подкрепят тяхната ефикасност или да удостоверят напълно рисковете от тези компоненти.

Най-общо казано, почти всички майки трябва да приемат минимален дневен прием на следните компоненти:

 • Фолиева киселина: 400 микрограма
 • Желязо: 27 милиграма
 • Калций: 1000 милиграма
 • Витамин D: 200 до 600 международни единици

Не е препоръчително да приемате друга хранителна добавка, докато приемате пренатални витамини. Освен ако това не бъде препоръчано от лекар.

Тези комбинации могат да доведат до проблеми.

Необходимо е да се подчертае, че пренаталните витамини са допълнение към естествената диета, а не заместител. Майката трябва да следва съветите на лекаря си за хранене и да се храни много добре, по естествен начин, за да се радва на бременността си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Lindemann, O. (2000). Medicación y suplementos en el embarazo: ¿Son necesarios como tratamiento rutinario? Natura Medicatrix: Revista médica para el estudio y difusión de las medicinas alternativas, (61), 28-30.
 • Quevedo C, L., Rojas, M., & Soto, M. (2011). Intolerancia a la lactosa. Rev. pediatr. electrón.
 • America, S. (2017). ¿Qué debe tener en cuenta a la hora de elegir sus vitaminas prenatales? Tori Schmitt, MS, RDN, LD. Compartir.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.