Пиърсингът в устата може да има последици за оралното здраве

Поставянето на пиърсинг в устата може да има нежелани последици за оралното здраве на човек. Тук ще ви разкажем за проблемите, свързани с тази мода.
Пиърсингът в устата може да има последици за оралното здраве

Последна актуализация: 02 август, 2022

Носенето на бижута по тялото е все по-честа практика. Ушите, носа, веждите, пъпа и много други места са най-често срещаните места за носене на тези декоративни елементи. Въпреки това, пиърсингът в устата може да има последици за оралното здраве. Днес ще ви разкажем повече по темата.

Поставянето на бижу върху езика, устните, френулума или бузите може да причини увреждане вътре в устата. Освен това може да доведе до други усложнения, които засягат цялостното здраве на човек. Това е така, защото е чуждо тяло на влажно място с голям брой бактерии и в постоянно движение.

Проблеми могат да възникнат в момента на поставяне на бижуто. Те обаче могат да се появят и след това. Прочетете и разберете за последствията от пиърсинга в устата върху оралното здраве.

Пиърсингът в устата

Пиърсингите са бижута, които се вкарват в кожата или лигавиците чрез перфорация на мембраните. Като цяло те са метални или керамични, въпреки че могат да бъдат направени от различни материали и с различен дизайн.

Тази практика датира от древните култури. Въпреки това, придоби популярност от 90-те години на миналия век и днес е доста често срещана, особено сред младите хора и тийнейджърите.

Както споменахме, този тип аксесоари могат да се поставят в различни области на тялото. В тази статия ще се спрем на тези, които се поставят в устата.

Устната кухина има няколко зони, които любителите на пиърсинг избират да носят своите бижута:

 • Езикът: Бижута, наречени щанги, се носят в централната част на езика. Представлява пръчица, която има малка метална сфера във всеки край. Някои хора също предпочитат да носят пръстени отстрани и на върха на този орган.
 • Устните: Пиърсингите могат да се поставят навсякъде по периметъра на устните, въпреки че най-често се виждат в централната част на долната устна или върху кожата, близо до гънката на брадичката. Обикновено се използват пръстени, които представляват пръчица със сфера отвън и плосък диск отвътре, който действа като затварящо устройство.
 • Бузите: Този вид пиърсинг е външен и се вижда на лицето. Пиърсингът обаче достига и до лигавицата вътре в устата.
 • Други: Някои хора избират да поставят пиърсинга си в езиковия френулум, под езика и в увулата, в предния сектор на гърлото. Те са по-рядко срещани и по-опасни за здравето.
Пиърсинг на зъбите.
Поставянето на бижу върху зъбите на човек е по-рядко срещана практика от пиърсинга в устата, но все пак може да повлияе на оралното здраве на човек.

Последиците от пиърсинга в устата върху оралното здраве

От момента на перфорация на устните тъкани до поставянето на пиърсинг в устата вече могат да се появят негативни последици за оралното здраве. Освен това, след поставянето на бижуто, присъствието му в устната кухина причинява и други повреди и наранявания. Ето какви са рисковете.

Пиърсингът в устата – кървене, болка и възпаление на устната кухина

Едно от последствията за оралното здраве при поставяне на пиърсинг в устата е рискът от кървене. Ако иглата премине през голям кръвоносен съд по време на поставянето на бижуто, ще има много кървене, което ще бъде трудно да се спре.

Болката и подуването на зоната също са чести ефекти след претърпяване на пиърсинг. Ако бижуто е поставено върху езика, важно е да сте наясно с разширяването на този орган. В тежки случаи дихателните пътища могат да се запушат и да затруднят навлизането на въздух.

Орални инфекции

Много бактерии съжителстват в устната кухина и могат да намерят в пиърсинга идеална среда за живот и размножаване. Ако това размножаване на микроби излезе извън контрол, това ще доведе до инфекции вътре или извън устата.

Инфекциите могат да възникнат след поставянето на бижуто, когато раната все още не се е затворила. Те обаче могат да се появят и известно време след поставянето на пиърсинга .

Инфекциите са свързани с небрежна практика, която не отчита асептиката и адекватните мерки за биосигурност за операцията. Докосването на пиърсинга с ръце, поставянето на предмети в устата и тютюнопушенето също увеличават риска от това усложнение.

Инфекциите могат да се локализират в органа, където се намира бижуто, да благоприятстват замърсяването на други места като венците или да се разпространят в цялата уста. Може дори да засегнат други части на тялото. Пиърсингът действа като начин микробите да влязат в тялото и да се разпространят от там.

Инфекциите, дължащи се на пиърсинг, могат да се усложнят и да доведат до ендокардит, целулит на лицето, ангина на Лудвиг и бактериемия. Ето защо е от съществено значение да посетите лекар спешно в случай на треска, зачервяване, подуване или отделяне на гной в близост до пиърсинга, както и ако забележите някакви симптоми на възпаление на лицето, треперене или втрисане.

Пиърсингът в устата – промяна на функционирането на устата

Наличието на чуждо тяло в устната кухина може да повлияе на няколко от устните функции. По този начин, носенето на пиърсинг на езика, устните, бузите или увулата може да причини следните промени:

 • Прекомерно увеличаване на производството на слюнка
 • Може да затрудни речта на човек и да затрудни произнасянето на определени фонеми
 • Може да затрудни дъвченето и преглъщането на храна
 • Загуба или промяна на усещането за вкус

Пародонтална болест

Появата на пародонтоза като следствие върху оралното здраве от пиърсинг в устата е свързана с инфекции. Бижуто благоприятства пролиферацията на патогенни бактерии в устната среда, засягайки всички тъкани.

При наличие на микроби венците се възпаляват. Това води до това, което е известно като гингивит. Гингивалната тъкан се зачервява, кърви лесно и е нещо притеснително.

Ако не се лекува навреме, бактериите достигат до по-дълбоки области и се появява пиорея или пародонтално заболяване. Тъканите, които поддържат зъбите, са компрометирани, а костта, която ги задържа, е унищожена. Зъбите също могат да започнат да се изместват и дори да падат.

Хората, които носят орален пиърсинг, трябва да полагат специални грижи за поддържането на правилна устна хигиена. Освен това, ако забележат, че венците им са подути, кървят и изглеждат яркочервени, трябва незабавно да посетят зъболекар. Това е предупредителен знак за пародонтален проблем.

Пиърсингът в устата – рецесия на венците

Рецесията на венците е една от най-честите последици за оралното здраве, свързани с пиърсинг в устата. Най-вече е свързано с бижута, поставени върху устните.

При непрекъснато триене и травмиране от пиърсинга, гингивалната тъкан се отдръпва към най-апикалната област на зъба. Това оставя част от корена на зъба непокрит, което му придава вид на по-дълъг зъб.

Когато венеца се позиционира в по-дълбока област, зъбът може да започне да се движи и дори да бъде загубен. В допълнение, рецесията на венците се отразява на външния вид на усмивката и може да причини чувствителност на зъбите и да увеличи риска от поява на кариеси.

Износване на емайла и фрактури на зъбите

По принцип оралните пиърсинги се правят от метални материали. Постоянното триене на този елемент със зъбите износва зъбната повърхност.

При премахване на повърхностния и защитен слой на зъбите се появяват други последици, като чувствителност на зъбите и повишен риск от кариес.

Счупвания на зъби, корони или пломби са друга възможност при носене на бижута в устата. Злополуки по време на дъвчене, постоянно почукване или нараняване на пиърсинга срещу тези елементи могат да ги счупят или счупят.

Други усложнения

В допълнение към негативните последици за оралното здраве, свързани с поставянето на пиърсинг в устата, които вече споменахме, има и други проблеми, свързани с пиърсинга:

 • Лош дъх: Натрупването на бактерии в пиърсинга благоприятства появата на лоша миризма от устата.
 • Болести, предавани по кръвен път: Мястото и условията на пиърсинга, особено ако се извършва на нехигиенични места, могат да благоприятстват предаването на сериозни заболявания като ХИВ и хепатит B, C и D. Дезинфекцията и асептиката на използваните инструменти и игли са от съществено значение за избягване на тези нарушения.
 • Ендокардит: Както вече споменахме, пункциите могат да улеснят навлизането на бактериите в кръвния поток и достигането им до сърцето. Това увеличава риска от бактериален ендокардит с възпаление на клапите и сърдечните тъкани.
 • Алергии: Някои хора може да проявят реакция на свръхчувствителност към материала, от който е изработено бижуто, особено ако съдържа никел.
 • Зъбни неправилни оклузии: Постоянното присъствие на чуждо тяло в устата променя начина, по който човек хапе, за да се адаптира към това външно тяло и променя баланса на силата на езика. Това от своя страна може да повлияе на позицията на зъбите и оклузията.
 • Язви и рани по лигавиците.
 • Случайно поглъщане или аспирация на оралния пиърсинг.
Пиърсингът на устата и лошият дъх
Наличието на чужд предмет в устата постоянно увеличава възможността за халитоза.

Как да намалите рисковете, ако решите да си направите пиърсинг в устата

Сега, когато знаете последствията за оралното и общото здраве от пиърсинга в устата, може да помислите относно тази мода. Въпреки това, ако все пак изберете пиърсинг в устата въпреки рисковете, важно е да имате предвид следните препоръки.

Преди да решите да се подложите на този тип процедура, важно е да сте сигурни и да изхвърлите всичките си въпроси и притеснения от ума си. Не го правете под социален натиск или под влияние на алкохол или наркотици.

Говоренето с хора, които вече са преминали през това, и помолването им за предложения и мнения може да бъде полезно. Когато се съмнявате или се страхувате, най-добрият вариант винаги е да изчакате.

Когато става въпрос за поставянето, е важно да потърсите оторизирано място и обучен и опитен професионалист за поставянето на пиърсинга. Трябва да бъде място, където осигурявате адекватни хигиенни мерки и използване на еднократни или стерилни инструменти.

Трябва да знаете, че анестезия не се използва за пиърсинг. Хората, които извършват процедурата, не са упълномощени или обучени да инжектират такива вещества в устата.

Материалът на бижутата също е важен. Трябва да изберете пиърсинг, който е направен от биосъвместими и хипоалергенни елементи. Хирургическа неръждаема стомана, титан и 14 или 18-каратово злато са добри възможности.

След поставянето на бижуто не яжте и не пийте гореща храна или напитки и не пушете. Това увеличава риска от кървене и възпаление.

Силната болка в областта е необичайна. Ако има много дискомфорт или кървене, препоръчително е да посетите лекар или зъболекар.

Как да се грижим за пиърсинга в устата и да поддържаме оралното здраве

След като едно бижу е поставено в устата, е необходимо да вземете определени предпазни мерки, за да намалите риска от усложнения. Ето практиките, които винаги трябва да имате предвид:

 • Устна хигиена: Поемането на отговорни и правилни грижи за устната хигиена е от съществено значение за намаляване на разпространението на бактерии. Не бива да се пренебрегва ежедневното миене на зъбите с паста за зъби с флуор и почистването с конец за зъби.
 • Почистване на бижута: Пиърсингът също трябва да бъде внимателно почистен. Трябва да се избягва натрупването на остатъци от храна и бактериална плака около и по него. Използването на вода за уста след хранене и преди сън може да улесни тази задача.
 • Оставете бижуто на мястото му, докато заздравее: при повечето хора това отнема около 6 седмици, въпреки че може да бъде удължено до няколко месеца. За да предотвратите затварянето на дупката, оставете бижуто на мястото му и не го вадете.
 • Премахване на пиърсинга: След като зоната е заздравяла правилно, добра идея е да премахнете пиърсинга, за да спите, да ядете и да спортувате. Неговата чистота при отстраняване и преди повторно поставяне също е от съществено значение.
 • Не се занимавайте с пиърсинга: Въпреки че често е изкушаващо да усуквате, гризете или премествате бижутата в устата, това трябва да се избягва. Това забавя заздравяването и увеличава риска от нараняване на лигавиците и зъбните тъкани. Освен това е важно също да не поставяте ръцете си или други предмети в устата си, които биха могли да замърсят бижуто.
 • Посещавайте редовно зъболекар: Проверката на пиърсинга и останалите устни тъкани помага за откриване и лечение на всички проблеми навреме.

Вземете отговорно решение

Както ви казахме, пиърсингът в устата има отрицателни последици за оралното здраве. Затова поставянето на метален елемент в меките части на устната кухина никога не е добра идея.

Въпреки това, много хора все още избират да го направят. В тези случаи отговорността е от съществено значение, както и търсенето на подходящото бижу и ходенето при експерти за поставянето му. Поддръжката и последващият контрол също ще бъдат необходими, в допълнение към наличността за премахване на аксесоара, ако причинява проблеми.

Наличието на необходимата информация за вземане на отговорно решение е първата стъпка преди да изберете пиърсинг. С фактите и съветите, които споделихме тук, ще можете да вземете информирано и отговорно решение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Preslar, D., & Borger, J. (2022). Body Piercing Infections. In StatPearls. StatPearls Publishing.
 • Saccomanno, S., Ieria, I., Manenti, R. J., Giancaspro, S., & Pirelli, P. (2021). Complications of oral piercing: a review of the literature and two case reports. Journal of biological regulators and homeostatic agents, 35(3 Suppl. 1), 167–178.
 • Ziebolz, D., Söder, F., Hartl, J. F., Kottmann, T., Rinke, S., Merle, C. L., & Schmalz, G. (2019). Prevalence of periodontal pathogenic bacteria at different oral sites of patients with tongue piercing—results of a cross sectional study. Diagnostic microbiology and infectious disease, 95(4), 114888.
 • Dibart, S., De Feo, P., Surabian, G., Hart, A., Capri, D., & Su, M. F. (2002). Oral piercing and gingival recession: review of the literature and a case report. Quintessence international (Berlin, Germany : 1985)33(2), 110–112.
 • Schmidt, J. C., Calderaro, S., Weiger, R., & Walter, C. (2019). On the association between oral piercings and periodontal conditions—A case series. International Journal of Dental Hygiene, 17(4), 318-326.
 • Kapferer, I., Benesch, T., Gregoric, N., Ulm, C., & Hienz, S. A. (2007). Lip piercing: prevalence of associated gingival recession and contributing factors. A cross-sectional study. Journal of periodontal research, 42(2), 177–183. https://doi.org/10.1111/j.1600-0765.2006.00931.x
 • Ravelo, M. J., Báez, F. A. G., Núñez, A. H., & Fiallo, C. J. V. (2016). Oral piercings and their complications in dentistry. Medimay22(3), 124-136.
 • Tamez, M. A. T., & de León, F. C. (2017). Complicaciones por el uso de piercings orales en adolescentes mexicanos. Revista Mexicana de Estomatología4(1), 25-26.
 • Escudero Castaño, N., & Bascones Martínez, A. (2007). Posibles alteraciones locales y sistémicas de los piercings orales y periorales. Avances en Odontoestomatología23(1), 21-33.
 • Díaz, J. C. Q., Corvo, N. V., Giralt, M. Q., & Reyes, D. R. (2018). Complicaciones y efectos negativos asociados al uso de los piercings en la región maxilofacial. Medimay25(3), 190-200.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.