Как да лекувате язвите и афтите в устата

Появата на язви и афти в устата е свързана с различни причини. В тази статия ще ви разкажем как да ги лекувате и как да предотвратите бъдещото им развитие.
Как да лекувате язвите и афтите в устата

Последна актуализация: 13 ноември, 2021

Язвите и афтите в устата представляват малки ранички, появяващи се в устната кухина. Въпреки че не са големи, местоположението им ги прави неприятни и болезнени. Топлите, студени, хрупкави и кисели храни ги раздразват, което повишава усещането за дискомфорт. Лечението им отнема малко повече време, тъй като тези ранички се намират във влажна среда и са в почти непрекъснат контакт с различни хранителни продукти.

В тази статия ще споделим с вас няколко съвета за по-бързото лечение на язвите и афтите в устата.

Причини за язвите и афтите в устата

Въпреки че са често срещани, истината е, че точната причина за появата на тези неприятни ранички не е известна. Това, което е известно е, че язвите и афтите в устата засягат около 20% от населението в световен мащаб. Затрудняват говоренето и храненето.

Има два вида язви и афти в устата: прости и сложни. Първите се появяват по няколко пъти годишно и обикновено минават за около седмица. Характерни са за децата и младежите на възраст 10-20 години. Последните се срещат по-рядко и обикновено хората, страдащи от тях, вече са се сблъсквали с някакъв вид херпеси.

Част от факторите водещи до появата на тези ранички са:

 • Стресът
 • Кисели храни и цитрусови плодове
 • Наранявания в устата от храни или предмети
 • Слаба имунна система
 • Дефицит на хранителни вещества или заболяване на стомашно-чревния тракт
 • Ортодонтски протези (брекети).

Трябва да правите разлика между афти и лабиален херпес, въпреки че те си приличат доста на външен вид. Лабиалният херпес се причинява от вирус и е заразен, докато обичайните афти не са. Първият може да се появи и по други части на лицето като устните, носа и под брадичката.

Ако имате афти можете да усещате парене и болезнено щипане, да наблюдавате появата на бели или белезникави кръгли ранички със зачервени ръбове. Освен това може да вдигнете температура и лимфните ви възли да се подуят.

Добрата новина е, че афтите почти винаги отшумяват от само себе си в рамките на 7-10 дена. Болката, свързана с тях, може да бъде много неприятна, но важното е да не ги докосвате с езика и зъбите си, дори да ви се иска това.

Натурални средства за лечение на язвите и афтите в устата

Сол

 

Солта е ефикасно средство за лечението на язвите и афтите в устата.

 

Това е едно от най-достъпните и ефикасни антисептични средства в света. Солта е чудесен натурален начин за справяне с неприятните ранички.

Болката и дискомфортът ви постепенно ще отшумят.

Хлебна сода срещу язвите и афтите в устата

Хлебната сода също притежава ефикасно антисептично действие, помагащо в такива случаи.

 • Смесете една чаена лъжичка хлебна сода с половин чаша вода.
 • Изплакнете устата си със сместа, без да я поглъщате.
 • Можете да си приготвите и паста с хлебна сода и малко вода и да намазвате с нея язвите и афтите в устата си.
 • Оставете пастата да подейства няколко минути.
 • След това се изплакнете със студена вода.

Водороден пероксид срещу язвите и афтите в устата

Това е друг чудесен помощник в борбата срещу язвите и афтите в устата.

 • Вземете малко памук или памучен тампон и го намокрете с водороден пероксид.
 • Мажете раничките директно по три пъти дневно.

Това средство ще облекчи дискомфорта ви и ще намали риска от инфекции.

Препоръчваме ви да прочетете и: 8 натурални средства с водороден пероксид

Вода за уста

 

Водата за уста ще ви помогне да поддържане устната си хигиена на ниво.

 

Ключът към лечението на язвите и афтите в устата е използването на антисептични средства, предпазващи от инфекции тази деликатна зона.

Водата за уста е средство, което успокоява дискомфорта и контролира разпространението на бактериите. Не я използвайте прекалено често, особено ако е по-силна, тъй като вероятно ще предизвика щипане в устата ви.

Лед

Кубчетата лед могат постепенно да излекуват афтите, да контролират инфекцията и да облекчат болката. Ледът притежава седативно действие.

 • Поставяйте кубче лед върху засегнатите места толкова често, колкото сметнете за необходимо.

Кисело мляко

Благодарение на съдържанието си на киселини и бактерии, киселото мляко спомага нормализирането на рН  нивото в устата и контролирането на размножаването на вредните микроорганизми.

 • Яжте кисело мляко всеки ден, особено ако често страдате от язви и афти в устата.
 • Можете директно да нанасяте кисело мляко върху раничките с помощта на клечка за уши.

Съвети за предотвратяване появата на язви и афти в устата

 

Понякога неправилното хранене, както и недостигът на определени витамини и минерали, могат да стоят в основата на появата на ранички в устата. Затова е най-добре да се храните пълноценно. Част от заболяванията, свързани с появата на язви и афти в устата, са желязодефицитната анемия, цьолиакията, болестта на Крон и редица други здравословни проблеми.

Съветваме ви да включвате в менюто си храни богати на желязо като зеленолистни зеленчуци, пълнозърнени култури и мляко.

Внимавайте, докато миете зъбите си, тъй като можете да нараните лигавицата на устата си. Същото важи и докато хапвате хрупкави храни като бисквити, хляб, тостери и други.

И накрая – избягвайте киселите и пикантни храни, както и дъвкането на дъвка. Не забравяйте да изплаквате устата си след всяко хранене, за да я поддържате чиста и здрава.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Edgar NR, Saleh D, Miller RA. Recurrent Aphthous Stomatitis: A Review. J Clin Aesthetic Dermatol. 2017;10(3):26-36.

 • Ediriweera ERHSS, Premarathna NYS. Medicinal and cosmetic uses of bee′s honey – A review. Ayu. 2012;33(2):178. doi:10.4103/0974-8520.105233

 • Huynh NC-N, Everts V, Leethanakul C, Pavasant P, Ampornaramveth RS. Rinsing with saline promotes human gingival fibroblast wound healing in vitro. PLoS One. 2016;11(7). doi:10.1371/journal.pone.0159843

 • Madeswaran S, Jayachandran S. Sodium bicarbonate: A review and its uses in dentistry. Indian Journal of Dental Research. 2018;29(5):672-677. doi:10.4103/ijdr.IJDR_30_17

 • Rafieian N, Abdolsamadi H, Moghadamnia A, et al. Efficacy of alum for treatment of recurrent aphthous stomatitis. Caspian J Intern Med. 2016;7(3):201-205. PMID:27757206.

 • Scully C, Gorsky M, Lozada-Nur F. Aphthous ulcerations. Dermatologic Therapy. 2002: https://doi.org/10.1046/j.1529-8019.2002.01528.x.

 • Scully C, Shotts R.. Mouth ulcers and other causes of orofacial soreness and pain. Western Journal of Medicine. 2001: https://doi.org/10.1136/ewjm.174.6.421.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.