Хулиан Фигероа умира на 27: Защо има повече сърдечни удари при младите хора?

Сърдечните удари сега са по-чести сред младите хора на 20-те и 30-те години. Разберете защо този здравословен проблем се е увеличил.
Хулиан Фигероа умира на 27: Защо има повече сърдечни удари при младите хора?
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 08 май, 2023

Смъртта на Хулиан Фигероа, син на известния мексикански музикант Хоан Себастиан и актрисата Марибел Гуардия, предизвика голямо вълнение в мексиканското общество. 27-годишният актьор почина в неделя, 9 април, в Мексико Сити, поради остър инфаркт на миокарда, както потвърди майка му чрез Instagram. Защо има толкова много инфаркти сред младите хора?

За съжаление смъртта на Хулиан не е изолиран случай. През последните години се наблюдава тревожно увеличение на сърдечните удари сред младите хора по света.

Фактори като лоша диета, заседнал начин на живот и стрес може да допринасят за това явление. Да видим какво стои зад случилото се.

Хулиан Фигероа – инфарктите сред младите хора

Хулиан Фигероа почина поради остър миокарден инфаркт и камерно мъждене.

Острият миокарден инфаркт се причинява от обструкция на притока на кръв към сърдечния мускул. От друга страна, вентрикуларната фибрилация е потенциално фатална аритмия, при която вентрикулите на сърцето се свиват неправилно и с висока скорост.

Внезапната смърт на младия актьор и певец подчерта важността на превенцията на сърдечно-съдовите заболявания при младото население, както и необходимостта от допълнителни изследвания. Въпреки че причините за инфаркта на Хулиан Фигероа са неизвестни, смъртта му може да бъде сигнал за събуждане за младите хора по света.

Последните изследвания показват, че инфарктите сред младите хора на възраст между 25 и 40 години са се увеличили в Съединените щати. По същия начин проучване, проведено през септември 2022 г., посочи, че COVID-19 се превърна в рисков фактор за тези, които са преминали през инфекцията.

Познаването на причините зад увеличаването на сърдечните удари сред младото население може да бъде полезно за предприемане на действия за защита на здравето.

Защо инфарктите сред младите хора се увеличават?

Сърдечните удари винаги са били свързвани с хора над 40-годишна възраст. Въпреки това днес 20% от пациентите, които получават сърдечен удар, са на възраст под 40 години. Това увеличение на тези случаи предизвика безпокойство в медицинската и научната общност.

Въпреки че получаването на сърдечен удар в млада възраст може да бъде плашещо преживяване, по-тревожното е, че пациентите, които са имали сърдечен удар през 20-те или 30-те години, са изправени пред същите бъдещи рискове като по-възрастните пациенти.

Тоест, след като са прекарали първи сърдечен удар, има еднаква вероятност да умрат от втори голям сърдечен инцидент или инсулт, независимо от тяхната възраст. Следователно вземането на превантивни мерки е от ключово значение.

Диабетът е един от основните рискови фактори

Диабетът е една от водещите причини за сърдечни заболявания в световен мащаб . Хората, живеещи с диабет, са 2-4 пъти по-склонни да умрат от сърдечни заболявания в сравнение с останалата част от населението.

В допълнение, пациентите с диабет са по-склонни да развият други хронични заболявания, които увеличават риска от инфаркт, като високо кръвно налягане и висок холестерол. Въпреки това, редовните медицински изследвания и промяната на навиците могат да помогнат.

Високото кръвно налягане е все по-често срещано сред младите хора

Високото кръвно налягане води до удебеляване на сърдечните мускули, което може да увреди кръвоносните съдове в областта и да увеличи риска от инфаркт. Данните показват , че хипертонията нараства бързо при млади възрастни .

Този фактор също повишава риска от инсулти и бъбречна недостатъчност. Следователно измерванията на високото кръвно налягане са от значение, за да потвърдят, че сме в рамките на нормалните параметри.

Затлъстяването и наднорменото тегло също са рискови фактори

Наднорменото тегло може да има значително въздействие върху сърдечно-съдовото здраве, тъй като увеличава енергийните нужди на сърцето. В допълнение, затлъстяването често се свързва с други медицински състояния, които са вредни , като високо кръвно налягане, диабет и висок холестерол.

Пушене и вейпове

Пушенето на цигари е един от основните рискови фактори, допринасящи за сърдечни удари при млади хора.

Броят на изпушените цигари е пряко свързан с риска от инфаркт. Пушенето на кутия на ден увеличава риска от инфаркт в сравнение с непушачите.

И докато вейповете може да изглеждат като по-малко вредна алтернатива, и те крият рискове. Електронните цигари съдържат никотин и други токсични съединения, които могат да ускорят сърдечната честота и да повишат кръвното налягане.

Всъщност скорошно проучване установи, че вейповете увеличават вероятността от сърдечен удар с 34%. Ако искате да защитите сърцето си и цялостното си здраве, най-добре е да избягвате пушенето и цигарите.

Как да се предпазим от инфаркт при млади хора?

Превенцията е ключът към избягването на инфаркт . Въпреки че не знаем дали случаят на Хулиан Фигероа би могъл да бъде предотвратен, не е зле да вземете определени предпазни мерки, ако сте под 40 години.

1. Случаят на Хулиан Фигероа – спортувайте повече

Американската кардиологична асоциация препоръчва 150 минути упражнения с умерена интензивност на седмица, за да се намали рискът от сърдечни заболявания. Можете да разделите това време на 30-минутни интервали за 5 дни и да отделите два почивни дни.

2. Поддържайте здравословна диета

Здравословната диета е от полза не само за сърцето, но и за цялото тяло. Изберете храни с антиоксиданти, пълни с витамини и минерали.

3. Случаят на Хулиан Фигероа – спрете пушенето

Пушенето е един от най-важните модифицируеми рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания. Отказът от пушенето може значително да намали шансовете за получаване на инфаркт.

4. Научете се да управлявате стреса

Хроничният стрес може да бъде рисков фактор за сърдечни заболявания. Следователно, да се научим да управляваме стреса е важна част от всяка стратегия за превенция на сърдечно-съдови заболявания. И как можете да направите това?

  • С повече релаксиращи дейности във вашата рутина, като слушане на музика или практикуване на хоби, може би рисуване.
  • Като говорите с доверени приятели и споделяте чувствата си с тях.
  • Чрез изучаване и практикуване на техники, предназначени за управление на стреса, като дълбоко дишане или медитация.

Случаят на Хулиан Фигероа е сигнал за събуждане

Инфарктът на Хулиан Фигероа в ранна възраст ни напомня, че тази ситуация наистина се случва. И статистиката показва, че това се случва все по-често.

Време е да преразгледаме начина си на живот, за да идентифицираме рисковите фактори, които можем да променим. Малките промени са в нашите възможности, за да намалим риска.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.