AEMPS идентифицира нов страничен ефект на омепразол

Декемврийският доклад на AEMPS поднася актуализирана информация за страничните ефекти на омепразол. Кои пациенти трябва да бъдат по-внимателни?
AEMPS идентифицира нов страничен ефект на омепразол
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 29 март, 2023

Испанската агенция по лекарствата и здравните продукти или AEMPS обяви нов страничен ефект на омепразол, едно от най-широко употребяваните лекарства в света. Трябва също да се отбележи, че освен масовата консумация, има тенденция хората да го приемат в продължение на много месеци. Според някои проучвания средното време за консумация сред пациентите е 2 години, в доза от 20 mg на ден.

Като всяко лекарство, омепразол не е лишен от странични ефекти. Някои са по-известни и по-очаквани от други, но с течение на времето и наличието му в аптеките е възможно да се открият нови нежелани ефекти.

В своя месечен бюлетин за безопасност от декември 2022 г. (статия на испански) AEMPS съобщи, че тубулоинтерстициалният нефрит е нов признат страничен ефект на омепразол. Проблемът е, че това състояние може да прогресира до бъбречна недостатъчност. Ето една статия на английски за вас.

За какво се използва омепразол?

Омепразол е инхибитор на протонната помпа в стомаха. Следователно действието му е да намали производството на солна киселина в храносмилателната система.

Чрез инхибиране на протонната помпа рН се повишава и средата става по-малко кисела. Не е същото като другите лекарства, считани за антиациди, които блокират вече произведената киселинност. В този случай активната съставка намалява производството си от самото начало.

Ето защо омепразол се счита за много ефективен при лечение на гастрит, пептична язва, някои случаи на функционална диспепсия и дори инфекция с Helicobacter pylori. Сам по себе си е много безопасен, но приемът му не трябва да надвишава 8 седмици. За два месеца все още е сравнително безопасен, но има някои последствия, свързани с продължителна и неконтролирана употреба.

Както вече споменахме, тенденцията е към прекомерна консумация, дори до 2 години ежедневен прием. Следователно, много от нежеланите реакции може да се дължат на злоупотреба, а не на употреба, одобрена от научна гледна точка.

Самолечението с омепразол може да доведе до нежелани реакции.
Самолечението е проблем на общественото здраве. Това не се случва само с антиациди.

Чести нежелани реакции на омепразол

Правните листовки на търговските марки, които произвеждат омепразол, споменават следното като чести нежелани реакции:

 • Главоболие
 • Диария или запек
 • Гадене и повръщане
 • Метеоризъм

Всички тези симптоми са очаквани и, въпреки че не винаги се появяват, тяхното присъствие се признава от изследвания върху омепразол. Когато се сблъскате с тях, най-добре е да се консултирате с лекаря, предписал активната съставка, за да прецените възможностите.

Странични ефекти, дължащи се на продължителна употреба на лекарството

Неблагоприятните ефекти, които могат да възникнат поради злоупотреба с омепразол, също са изследвани. Тук включваме прекомерната употреба, която практикува голяма част от населението, чрез самолечение.

В доклад от 2016 г. се споменава, че следните реакции се дължат на хроничната употреба:

 • Намалена ефективност на антикоагуланти и антитромбоцитни лекарства. Така че това би увеличило сърдечно-съдовия риск.
 • Повишен риск от пневмония. Тъй като стомашната киселинност е по-ниска, бактериите са изправени пред отслабена бариера, която им позволява да се възпроизвеждат лесно.
 • Хиповитаминоза. Преди всичко недостигът на витамин В12 се наблюдава при хронично употребяващи, които са в напреднала възраст или имат съпътстващ захарен диабет.
 • Хипомагнезиемия. Концентрацията на циркулиращия магнезий е намалена при пациенти, приемащи лекарството повече от 1 година.

Страничните ефекти не са записани в листовките

И накрая, преглед от 2018 г. установи някои неблагоприятни ефекти на лекарството, които не са изброени в повечето листовки, но които изследователите приписват на активната съставка:

Какъв е новият страничен ефект на омепразол, признат от AEMPS?

AEMPS съобщава, че тубулоинтерстициалният нефрит е страничен ефект на омепразол, който трябва да имаме предвид. Поради това трябва да има повишена предпазливост при предписване на това лекарство на пациенти, които вече имат бъбречна анамнеза.

Този нефрит е възпаление, което възниква в частта от бъбречната тъкан между тубулите, тоест между звената, отговорни за образуването на урина. Тези, които страдат от него, може да имат увеличаване на количеството на урината, желание за уриниране през нощта, болка в лумбалната област и кръв в урината.

Въпреки че има и други причини, напоследък е установено, че 70% от случаите са вторични поради лекарство. Основните виновници са нестероидните противовъзпалителни средства, както и някои антибиотици (бета-лактами и ципрофлоксацин).

Що се отнася до омепразола и неговата възможност за генериране на тубулоинтерстициален нефрит, очаква се около 20 потребители на лекарството на 100 000 да страдат от него. Някои имат лезията само след 15 дни употреба, докато при други може да отнеме 18 месеца, за да се прояви.

Страничен ефект на омепразол.
Страничният ефект на омепразол върху бъбреците може да се прояви с кръв в урината и болка в областите в близост до тези органи.

Как трябва да приемаме лекарството, за да предотвратим този ефект?

Най-важното е да не се самолекуваме. Използването му без лекарско наблюдение увеличава шансовете за неблагоприятни ефекти.

Ето защо, въпреки че в много страни се предлага без рецепта, за предпочитане е да имате такава. В допълнение, планът за лечение трябва да бъде ограничен до това, което се препоръчва от науката. И това в повечето случаи е ограничено до не повече от 8 седмици.

Някои неблагоприятни ефекти са неизбежни. Въпреки това, като се спазват предпазните мерки на научно доказана употреба, рискът е намален.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Cardona-Ospina, J. A., Medina-Morales, D. A., Rodríguez-Morales, A. J., & Machado-Alba, J. E. (2016). Efectos adversos a largo plazo de los inhibidores de la bomba de protones: Perspectiva desde la medicina basada en la evidencia. Revista colombiana de Gastroenterología31(4), 403-408.
 • Forgerini, M., Mieli, S., & Mastroianni, P. D. C. (2018). Safety assessment of omeprazole use: a review. Sao Paulo Medical Journal136, 557-570.
 • Gordillo García, A. (2015). Omeprazol,¿ el opresor gástrico?.
 • Illesca Orosco, V. F., & Yalli Clemente, Y. Y. (2016). Evaluación del abuso del consumo de omeprazol en pacientes ambulatorios del Hospital Docente Clínico Quirúrgico Daniel Alcides Carrión.
 • Nieto-Ríos, J. F., Ruiz-Velásquez, L. M., Álvarez, L., & Serna-Higuita, L. M. (2020). Acute interstitial nephritis. Literature review. Iatreia33(2), 155-166.
 • Perazella, M. A., & Markowitz, G. S. (2010). Drug-induced acute interstitial nephritis. Nature Reviews Nephrology6(8), 461-470.
 • Shah, N., & Gossman, W. (2019). Omeprazole.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.