Електронните цигари: безопасни ли са?

През последните години употребата на електронните цигари бе обект на чести дискусии. Безопасни ли са те? Научете повече от следващите редове.
Електронните цигари: безопасни ли са?
Irene Nora Melamed

Написано и проверено от лекар Irene Nora Melamed.

Последна актуализация: 11 август, 2022

Електронните цигари се появиха като опит за алтернативно решение за намаляване на вредното въздействие на цигарите. Но колкото повече проучвания биват провеждани, толкова повече въпроси си задават експертите относно другите рискове, на които ни излагат. Изглежда, че вместо да ни помогнат, те могат да ни навредят в действителност.

Въпреки това все още мнозина защитават използването им. Затова е добре да бъдете информирани, за да вземете правилното за здравето си решение относно употребата на електронните цигари.

Електронните цигари: полезни или вредни?

Не е лесно да се прецени евентуалния ефект от използването на електронните цигари или е-цигарите. В действителност има различни видове такива цигари и в много случаи съдържанието им е неясно.

Въпреки че електронните цигари не съдържат тютюн, Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) ги класифицира като „тютюневи“ продукти.

Електронните цигари се появяват като вариант заместващ класическите такива. Но въпреки това няма научни доказателства за безопасността или ефикасността им, след като става въпрос за отказване на цигарите.

Затова Националният орган по лекарствата, храните и медицинските изделия на Аржентина (ANMAT) дори въведе забрана за вноса, дистрибуцията и продажбата им, което е още едно доказателство касаещо въпросите за безопасността от употребата на електронните цигари.

Предлагани видове електронни цигари

Електронните цигари се предлагат в различни размери и форми – пури, цигари, лули, тип писалка дори с USB. Тези цигари имат батерия, с която устройството се включва, загряващ елемент затоплящ течността и превръщащ я в аерозол, резервоар съдържащ течността и отвор използван за вдишването на аерозола.

Необходимостта от използването на нови глаголи

Думата “vaping” се отнася за вдишването на “аерозола” на електронната цигара. Испанската общност по пулмология и гръдна хирургия (SEPAR) и Националният комитет за превенция на тютюнопушенето (NPTC) алармираха за свързаните рискове и въпроси относно безопасността на vaping продуктите, отбелязвайки, че:

“Това не е начин за спиране на цигарите; употребата им е вредна за здравето и може да се превърне във врата към пушенето”.

Важно е да бъдете запознати с ефектите от употребата на електронните цигари

Безопасни ли са за здравето електронните цигари?

Ето защо е важно да прибегнете до подходящи източници за събиране на информация  – най-вече от научната литература. В статия публикувана от президентите на NPTC и SEPAR, авторите събират доказателства за тези и други проблеми свързани с токсичността, пристрастяването и ползата на тези устройства за отказване от пушенето.

Авторите отбелязват, че:

“Появата на електронните цигари създаде очаквания относно евентуалната им полза за намаляване на вредата при пушене, както и страхове относно възможното подтикване към употребата на никотин от младежите както и негативното им въздействие върху отказването на цигарите”.

Все още има различни мнения, като експертите не са напълно сигурни върху ефектите от използването на електронните цигари.

Препоръки

Според информация на Главната дирекция по обществено здраве и наркомании от района на Мурсия:

  • На първо място се препоръчва избягването на използването на електронни цигари от всички групи хора, най-вече от деца и юноши.
  • Второ – най-добре е да се избягва използването на тези устройства с или без никотин, на публични места.
  • И накрая – употребата на електронни цигари като вариант за спиране на цигарите, не се препоръчва.

Надяваме се, че тази статия ви е била полезна.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Agencia Nacional de Medicamentos, Alimentos y Tecnología Médica, ANMAT, Argentina.
  • Comité Nacional para la Prevención del Tabaquismo (CNPT).
  • Sociedad Española de Neumología y Cirugía Torácica, SEPAR.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.