Какво трябва да знаете за разширеното сърце

Разширеното сърце или дилатативна кардиомиопатия може да доведе до неправилно функциониране на този орган. Днес ще ви кажем какво трябва да знаете по темата.
Какво трябва да знаете за разширеното сърце

Последна актуализация: 26 юли, 2022

Разширеното сърце е известно също като разширена кардиомиопатия. Това е сърдечно заболяване, което кара сърцето да функционира неправилно.

Има различни причини и симптоми. Освен това има някои фактори, които могат да повлияят на развитието на това заболяване, които трябва да знаете. Затова ще споделим всичко, което трябва да знаете за разширеното сърце.

Как работи сърцето?

Първо, ще изясним някои важни концепции за здравото сърце, за да можем да разберем по-добре това заболяване. Сърцето е разделено на четири камери:

 • Две предсърдия в горната част
 • Две вентрикули в долната част

За да разберем как работи, ще разделим сърцето на ляват половина и дясна половина:

 • Дясното предсърдие получава бедна на кислород кръв, която идва от цялото тяло. Оттам я предава на дясната камера, която след това я изхвърля в белите дробове. В тези органи въглеродният диоксид се отстранява от кръвта. След това кръвта се зарежда с кислород.
 • Наситената с кислород кръв достига до лявото предсърдие директно от белите дробове. Оттам преминава към лявата камера. След това, с всеки удар, сърцето изпраща заредената с кислород кръв към останалата част от тялото, така че органите да могат да използват кислорода.

За да може сърцето да функционира правилно, стените на този орган съдържат миокарда, който е мускул. Трябва да е в добро състояние, за да може да се разтегне, когато получи кръв. Освен това трябва да може да се свие с достатъчно сила, за да изпомпва кръв в цялото тяло.

Артерия към сърцето.

Какво представлява разширеното сърце?

Разширеното сърце е състояние, при което мускулните стени на сърцето изтъняват и започват да се разширяват. Обикновено започва със засягане на лявата камера, която е най-важната камера за кръвоснабдяване на останалата част от тялото.

След това, когато мускулът се разшири, силата на свиване намалява. В резултат на това сърцето губи сила при изпомпване на кръвта и камерата я изхвърля по-слабо. Следователно може да има проблеми с достигането на кръвта до цялото ви тяло.

Какво причинява разширено сърце?

В около половината от случаите лекарите не могат да намерят причината за разширено сърце. Въпреки това, има някои фактори, които могат да повлияят на развитието на това състояние:

 • Генетична причина: При до една четвърт от случаите на дилатативна кардиомиопатия има фамилна анамнеза за заболяването. Освен това специалистите знаят някои от генетичните мутации, които могат да го причинят.
 • Злоупотреба с алкохол: Нарича се още енолна кардиомиопатия. Консумирането на прекомерно количество алкохол в продължение на много години може да доведе до разширяване на сърцето.
 • Бременност: Това заболяване може да се развие по време на бременност, особено при жени с други рискови фактори като затлъстяване или напреднала възраст. Прогнозата и възстановяването ще зависят от много променливи, но професионалистите съветват тези жени да не забременяват повече.
 • Някои вирусни заболявания: Вируси като ХИВ или коксаки вирус могат да причинят вирусна кардиомиопатия. Често засегнатото лице дори няма да забележи промяната, която може да доведе до разширено сърце.
 • Лекарства или други токсични вещества: Например някои химиотерапевтични лечения за рак могат да предизвикат това състояние. Затова трябва да сте сигурни, че лечението е под контрол.

Симптоми на разширеното сърце

предотвратяване на сърдечни заболявания

Има много симптоми, които това заболяване може да предизвика. Като цяло, това са симптомите, свързани със сърдечно заболяване. Често те се развиват и влошават малко по малко.

Ето някои от тях:

 • Усещане за задушаване при дишане: Това се случва, защото сърцето ви не е в състояние да изпомпва правилно кръвта. В резултат на това тя се натрупва в горната част на сърдечно-съдовата верига, където се намират белите дробове. Следователно белите дробове не могат да обменят правилно газове, което ще ви накара да се почувствате сякаш се задушавате.
 • Умора: Първо ще забележите, че ви отнема повече усилия, за да правите същите неща, които сте правили преди. Това ще се влоши с напредването на болестта, докато не започнете да се чувствате уморени след прости дейности като изкачване на стълби или ходене. Това се случва, защото мускулите на тялото ви не получават достатъчно кислород, защото не могат да изпомпват кръвта правилно.
 • Сърцебиене и замаяност: Сърцебиенето е чувството, че сърцето ви бие в гърдите. Всеки от тези симптоми се дължи на това, че сърцето не е в състояние да задоволи нуждите на тялото ви от кислород и енергия. Следователно ще се ускори и ще работи извън възможностите си. А в по-тежки случаи може да се откаже.

Диагностика и лечение

За да диагностицира разширено сърце, лекарят ще трябва да направи клиничен и физически преглед. Може да се наложи да се извършат и други тестове. С тези тестове специалистите ще могат да погледнат лявата камера, за да видят дали е по-голяма от нормалното. Освен това ще могат да проверят как работи сърцето.

Ето някои от тестовете, които могат да извършат:

След като лекарят потвърди диагнозата, той ще базира лечението ви на различни фактори. Първо, трябва да вземе предвид причината за това състояние. Например, ако причината е алкохолът,  ще ви посъветва да се откажете от него, за да може сърцето да се върне в първоначалната си форма.

Освен това специалистът ще предпише серия от лекарства, които да помогнат сърцето ви да изпомпва кръвта по-ефективно. В много сериозни случаи може да се наложи сърдечна трансплантация.

Заключение

Сърцето е най-важният орган за функционирането на цялото ни тяло. Затова трябва да знаем за кои признаци да внимаваме, които ще ни подскажат, че нещо не е наред. Ако нещо изглежда нередно, трябва да отидете на специалист, за да може да диагностицира състоянието ви и да назначи най-подходящото лечение.

Също така, най-добре е да знаете рисковите фактори, които могат да причинят това заболяване, за да можете да ги контролирате колкото е възможно повече. Ако имате някакви въпроси, не забравяйте да се консултирате с вашия лекар. Той ще ви каже това, което трябва да знаете.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.