Хранителните добавки: Помощ при връщане на работа и училище

Имате ли деца, които се връщат на училище след ваканциите, а вие - на работа? Ако е така, вероятно търсите начин да увеличите енергийните си резерви, нещо, което ще помогне на вас и вашето семейство да се справите с тази промяна.
Хранителните добавки: Помощ при връщане на работа и училище
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 06 октомври, 2022

Колкото и страхотно да бе това лято, сезонът за връщане в училище и работа настъпи. И с него идват температурни промени, повече стрес и по-малко време за нас. Поради тази причина приемът на хранителните добавки е чудесна алтернатива за повишаване на енергийните нива, които сме имали по време на почивката.

Тези добавки могат да ви помогнат да подобрите силата си, да увеличите издръжливостта си, да засилите имунната си система и да намалите стреса. Важно е обаче да знаем как да ги консумираме с повишено внимание и да изберем най-подходящите за нашите специфични нужди. В тази статия ще ви разкажем всичко по темата.

Какво представляват хранителните добавки?

Хранителните добавки са продукти, използвани за допълване на диетата и осигуряване на основни хранителни вещества за тялото. Те могат да се приемат самостоятелно или в комбинация с друга храна. И се предлагат в различни форми като капсули, таблетки, прахове или течности.

Във времена на силен стрес, като връщане на работа или училище, те могат да бъдат начин за поддържане на енергията и намаляване на стреса. Така че, ако търсите витаминни добавки, опитайте се да купувате качествени продукти от надеждни места, за да дадете шанс на тялото си да се чувства добре и да може да се изправи пред всички предизвикателства, които носи завръщането от почивката.

Важно е да се подчертае, че хранителните добавки не заместват балансираното хранене и здравословния начин на живот. Те обаче могат да бъдат ефективен начин да гарантирате, че тялото ви получава хранителните вещества, от които се нуждае, за да функционира правилно.

Ето всичко, което трябва да знаете за най-ефективните съставки за възобновяване на работата или училищните рутинни дейности след ваканциите.

Мъж приема добавки.
Връщането към ежедневните дейности може да бъде източник на стрес, така че можем да оценим употребата на хранителна помощ.

Какви съставки обикновено се използват в добавките?

Най-често срещаните съставки в хранителните добавки са витамини и минерали. Те имат предимството да са безопасни и ефективни, както и лесен начин за допълване на диетата. Потвърдено е, че мултивитамините/мултиминералите могат да бъдат полезни за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания и дори някои видове рак.

Витамин С, например, е водоразтворима органична киселина. Намираща се естествено в много храни и използвана за предотвратяване или лечение на дефицит. Като цяло това е една от най-важните съставки, които можем да намерим в тези добавки.

Много изследвания показват, че витамин С или аскорбиновата киселина е мощен антиоксидант, който ни помага да се борим със стреса, умората и температурните промени. Освен това ни помага да укрепим имунната система, което е идеално за това време на годината, когато вирусите отново си проправят път.

Други много полезни съставки в хранителните добавки

Освен витамин С, други хранителни вещества, широко използвани в добавките, са витамин D, фолиева киселина и омега мастни киселини. В зависимост от ситуацията, някои експерти препоръчват ежедневен прием на тези хранителни вещества. За да се подобри цялостното функциониране на тялото.

Витамин D е друг водоразтворим витамин, който тялото ни произвежда естествено в резултат на излагане на слънчева светлина. Някои изследвания потвърждават, че витамин D е необходим за поддържане на костите здрави, както и за подобряване на цялостното функциониране на тялото ни. И, за съжаление, след като започнат работните ни задължения, обичайно е да прекарваме повече време на закрито, отколкото на открито.

В допълнение, много хранителни добавки също съдържат фолиева киселина и омега мастни киселини. Фолиевата киселина е форма на витамини от група В, намиращи се естествено в много зеленчуци и бобови растения; те се използват за предотвратяване или лечение на анемия.

Омега мастните киселини са основни хранителни вещества за мозъка и сърцето. И се намират в някои плодове, зеленчуци и растителни масла. Множество проучвания показват, че омега киселините може да помогнат за подобряване на настроението и умствения капацитет, което е идеално за предизвикателния сезон за връщане в училище или на работа.

Трябва ли семейството ми да приема хранителни добавки?

Въпреки че много експерти препоръчват ежедневен прием на определени хранителни вещества, реалността е, че не всеки трябва да приема хранителни добавки. Като цяло се препоръчва тези, които следват вегетарианска или веганска диета, или които имат хранителни дефицити, да приемат добавки, за да допълнят диетичните си нужди.

От друга страна, ако поддържате балансирана диета и спортувате редовно, тялото ви вероятно вече получава всичко необходимо по естествен път. Въпреки това, по време на екстремен стрес, ако чувствате, че енергийните ви нива са ниски, не е зле да помогнете малко на организма си. Ако го направите, скоро ще забележите подобрението и ще можете да се изправите пред новите предизвикателства по най-добрия възможен начин.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Blumberg JB, Bailey RL, Sesso HD, Ulrich CM. (2018). The Evolving Role of Multivitamin/Multimineral Supplement Use among Adults in the Age of Personalized Nutrition. 2018 Feb 22;10(2):248. doi: 10.3390/nu10020248. PMID: 29470410; PMCID: PMC5852824. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29470410/
  • DiNicolantonio JJ, O’Keefe JH. (2020). The Importance of Marine Omega-3s for Brain Development and the Prevention and Treatment of Behavior, Mood, and Other Brain Disorders. Nutrients. 2020 Aug 4;12(8):2333. doi: 10.3390/nu12082333. PMID: 32759851; PMCID: PMC7468918. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32759851/
  • Dobson R, Cock HR, Brex P, Giovannoni G. (2017). Vitamin D supplementation. Pract Neurol. 2018 Feb;18(1):35-42. doi: 10.1136/practneurol-2017-001720. Epub 2017 Sep 25. PMID: 28947637. Recuperado de: https://pubmencbi.nlm.nih.gov/28947637/
  • Johnston CS, Barkyoumb GM, Schumacher SS. (2014). Vitamin C supplementation slightly improves physical activity levels and reduces cold incidence in men with marginal vitamin C status: a randomized controlled trial. Nutrients. 2014 Jul 9;6(7):2572-83. doi: 10.3390/nu6072572. PMID: 25010554; PMCID: PMC4113757. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25010554/

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.