10 храни за регулиране на храносмилането

За да регулирате храносмилането, е важно да дъвчете храните бавно, тъй като това помага при преглъщане. Освен това експертите препоръчват да се ядат определени здравословни храни.
10 храни за регулиране на храносмилането
Eliana Delgado Villanueva

Написано и проверено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Знаете ли, че има храни за регулиране на храносмилането?

Храната, която ядете, обуславя здравето на храносмилателната ви система. Ако спазвате диета, богата на захар, некачествени мазнини и рафинирани брашна, шансовете ви да страдате от стомашни проблеми са големи. За да предотвратим тези проблеми, решихме да споделим десет храни, които могат да помогнат за регулиране на храносмилането.

Много хора страдат от лошо храносмилане поради прекомерна консумация на некачествени храни и напитки. Това е безкраен проблем! Според Националния център за здравна статистика повече от 3,3 милиона души се хоспитализират поради храносмилателни заболявания годишно в Съединените щати.

Какво забавя храносмилането ни?

Яденето твърде много или твърде бързо, яденето на рафинирани мазни храни или яденето по време на стрес може да причини лошо храносмилане. Тютюнопушенето, пиенето на твърде много алкохол, консумацията на някои лекарства, прекомерната умора и постоянният стрес също могат да причинят лошо храносмилане.

Как да се предотврати тежко храносмилане

  • Важно е да обърнете внимание на храната, докато ядете. Също така е важно да дъвчите бавно и да отделяте слюнка, тъй като това помага при преглъщане.
  • Ако ядете твърде бързо или ядете, докато правите друга дейност или когато сте много уморени или стресирани, това може да повлияе негативно на храносмилателната ви система и да причини стомашен дискомфорт.
  • Настроението ви директно влияе на асимилацията на вещества. Отвращението или тревожността забавят храносмилателните ензими. Затова е важно да се грижите и за психичното си здраве.
  • Трябва също да внимавате и кога се храните. Яденето на късни обеди или вечери може да причини тежест, подуване на корема, киселини или рефлукс. Оставете четиричасови интервали между храненията и яжте вечерята поне два часа преди лягане.
  • Гладни сте преди лягане? Ако е така, изберете лек протеин като нискомаслено кисело мляко, чаша обезмаслено мляко или малка порция сирене.

Прочетете и: Опасните диети и последствията от тях

Храни за регулиране на храносмилането

1. Ферментирало зеле или кисело зеле

Зелето е чудесен помощник срещу болката при херния.

Пребиотичните храни като кисело зеле могат да възстановят бактериалната флора на червата, като спомагат за подобряване на храносмилането.

Същото важи и за самите пребиотици. Приемът им стимулира производството на стомашни киселини, които играят роля в храносмилането. Пребиотиците спомагат бактериите в нас, които обитават червата, за да балансират чревната флора и спомагат за поддържане на здравословен храносмилателен трафик.

2. Ябълков оцет

Има добра причина, поради която ябълковият оцет подобрява вашето благополучие. Той помага на тялото да създаде солна киселина, която е полезна киселина от червата, която помага за усвояването на мазнините, въглехидратите и протеините.

Това също подпомага отслабването и помага за облекчаване на рефлукса и синдрома на раздразненото черво поради всичките му полезни пробиотици и аминокиселини.

3. Храни за регулиране на храносмилането – манго

Доказано е, че храната помага за поддържането на добрите бактерии в червата ви. Според скорошно проучване на държавния университет в Оклахома, включването на манго ежедневно в диетата ви може да подобри чревното ви здраве, като същевременно спомагне за намаляване на телесните мазнини и контролира кръвната захар. Този плод има фантастичен хранителен профил. В тази връзка, според някои изследователи, мангото съдържа много хранителни вещества и други биоактивни съединения, които могат да осигурят различни ползи за здравето.

4. Кефир

кефир за регулиране на храносмилането

Кефирът е друга пробиотична храна, която може да подобри храносмилателното здраве. Всъщност може дори да помогне за засилване на имунната система. Тази храна е като течно кисело мляко. Това, което прави кефира толкова прекрасен за червата ви, е, че той обикновено съдържа най-малко десет щама живи и активни бактерии, докато повечето йогурти обикновено съдържат три.

5. Зехтин за регулиране на храносмилането

Зехтинът се препоръчва от древни времена за подпомагане на храносмилателната система. Той ви предпазва от стомашен рефлукс, който причинява киселини. Плюс това помага на съдържанието на стомаха да се освобождава бавно и постепенно в дванадесетопръстника, като увеличава усещането за ситост.

6. Артишок и полезността му при храносмилането

Артишокът съдържа цинарин, кисело вещество, което стимулира производството на жлъчка, което подпомага функциите на черния дроб и предотвратява образуването на камъни в жлъчката. Като цяло той е естествен диуретик, облекчава симптомите на махмурлук и съдържа значително количество фибри.

7. Ябълки за регулиране на храносмилането

ябълки

Ябълките с кората помагат за поддържане здравето на храносмилателния тракт.

Този плод съдържа диетични фибри. Следователно, те са полезни за предотвратяване на запек и контролират холестерола. Освен това съдържат пектин, разтворими фибри, които насърчават храносмилането и предотвратяват чревната ферментация. Също така може да помогнат за намаляване на запека и да контролират лошия холестерол или LDL .

8. Кисело мляко

Пробиотиците в киселото мляко го правят една от най-полезните храни, които насърчават храносмилането. Пробиотиците са живи микроорганизми, като бактерии и дрожди в храната. Те подсилват имунната система и спомагат за запазването на здравето на чревната флораПолезни са за поддържане на добър чревен транзит.

9. Ананас

В Националната библиотека по медицина на САЩ се посочва, че ананасът съдържа бромелаин, ензим, който спомага усвояването на трудни за храносмилане протеини. Ананасът се препоръчва и за борба с чревни състояния, подуване и язви.

Тази статия може да ви интересува: 7 грешки при хранене, които трябва да поправим

10. Джинджифил за регулиране на храносмилането

Този ароматен корен е отличен храносмилателен стимулант. Засилва освобождаването на ензимите от панкреаса, като спомага за по-лекото поглъщане и намаляването на киселините. Също така, той е антибактериален. Той предотвратява промените в чревната флора, намалява диарията и подобрява движението на червата. Под формата на инфузии предотвратява диспепсия (бавно и трудоемко храносмилане).

Заключение

И накрая, не забравяйте, че всеки човек има различна поносимост, така че е по-добре да тествате храните, които споменахме по-горе, бавно и внимателно, за да анализирате това, което работи най-добре за вас и кое не е подходящо.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  •  Lopez Minguez J., Gómez Abellán P., Garaulet M., Timing of breakfast, lunch and dinner. Effects on obesity and metabolic risk. Nutrients, 2019.
  • Anselmo RJ., Viora SS., Ojeda PA., Lausada LI., Efecto antagónico del kefir sobre endosporas y células vegetativas de Bacillus Cereus y Clostridium Perfringens. Información Tecnológica, 2010. 21 (4): 131-138.
  • Ben Salem M., Affes H., Ksouda K., Dhouibi R., et al., Pharmacological studies of artichoke leaf extract and their health benefits. Plant Foods Hum Nutr, 2015. 70 (4): 441-53.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.