Съвети за предпазване от киселинния рефлукс през нощта

Киселинният рефлукс през нощта може да ви попречи да заспите. За щастие можете да го контролирате като направите някои промени в начина си на живот. В следващите редове ще ви дадем няколко полезни съвета.
Съвети за предпазване от киселинния рефлукс през нощта

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Хиляди хора търсят постоянно начини за предпазване от киселинния рефлукс през нощта. Въпреки че този проблем може да се появи по всяко време на деня, при мнозина той се проявява основно през нощта и е една от основните причини за нарушаване на съня.

Киселинният рефлукс или гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) се появява, когато се отпусне езофагеалния сфинктер – частта от тялото, позволяваща на стомашните киселини да достигнат до хранопровода и устата. В следствие на това човек усеща неприятно усещане за парене или дразнене, което нерядко е съпроводено с болка в гърдите, киселини и затруднено преглъщане.

За щастие в повечето случаи рефлуксът е лек и не води до сериозни усложнения. Въпреки това е добре да направите всичко възможно, за да предотвратите появата му, тъй като се отразява на съня и качеството ви на живот като цяло.

В следващите редове ще ви дадем няколко съвета, които биха ви помогнали да предотвратите появата на киселинен рефлукс през нощта.

Защо страдаме от киселинен рефлукс през нощта?

Редица фактори са свързани с появата на киселинен рефлукс през нощта.

Първо появата му се свързва с консумацията на тежки, дразнещи храни за вечеря , особено точно преди лягане. Така се затруднява храносмилането и тъй като тялото е в легнало положение през нощта тонусът на езофагеалният сфинктер намалява и киселините се връщат обратно към хранопровода и устата. Същото се случва и когато изпиете много гореща напитка преди лягане или пък лежите в неправилна поза.

Проблемът засяга и пушачите, хората претоварени със стрес и тези, които спят в тесни пижами. Ето защо първо трябва да подобрите начина си на живот като коригирате вредните си навици, които могат да причинят или влошат рефлукса.

Съвети за предпазване от киселинния рефлукс през нощта

Редица мерки могат да спомогнат предотвратяването на киселинния рефлукс през нощта, особено ако проблемът се повтаря често и проявите му са тежки. Съветваме ви да се консултирате с лекар, който да прецени каква е причината за това състояние, а междувременно тези съвети биха ви помогнали да облекчите рефлукса.

Избягвайте да ядете преди лягане.

Не трябва да си лягате и без да сте вечеряли, но и не трябва да се храните точно преди лягане.

Най-добре е да хапнете нещо леко за вечеря два-три часа преди сън. По този начин отделянето на киселини от стомаха ще бъде под контрол, когато стане време да си лягате.

Ограничете консумацията на дразнещи храни.

Храните, които водят до повишаване нивото на стомашните киселини могат да влошат киселинния рефлукс през нощта.

Затова е добре да ограничите консумацията на домати, кофеин, преработени меса, пържени храни, пикантни ястия и алкохолни напитки през нощта.

Повдигнете горната част на леглото си.

Едно от най-полезните неща, които можете да направите за ограничаване на киселинния рефлукс през нощта е да спите с леко повдигнато тяло. Затова ви съветваме да повдигнете горната част на леглото си.

Когато спите и тялото ви е в хоризонтално положение, стомахът и гърлото ви се намират на една и съща височина, което засилва рефлукса.

Спете на лявата си страна.

Спането на лявата страна облекчава появата на киселини.

Спането на лявата страна може да намали проявите на киселинен рефлукс през нощта.

По анатомични причини, спането на дясната страна предразполага сфинктера да пропуска киселините и така да се стимулира засилването на рефлукса.

Отслабнете.

Хората с наднормено тегло трябва да отслабнат, за да контролират киселинния рефлукс.

Заради натрупването на мазнини в областта на корема се увеличава натиска върху стомаха и киселините се връщат обратно към хранопровода.

Препоръчваме ви да прочетете и: Какво да ядем, когато имаме киселини

Избягвайте пушенето и пиенето на алкохол.

Не трябва да пушите и да пиете алкохол, ако страдате от киселинен рефлукс, тъй като тези симптоми могат да влошат симптомите.

Носете удобни дрехи, за да предотвратите киселинния рефлукс през нощта.

За ваше удобство и за да се погрижите за здравето си е най-добре да спите със свободни дрехи през нощта.

Прекалено тесните пижами могат да увеличат натиска върху стомаха, позволявайки на киселините да се върнат обратно към хранопровода.

Контролирайте стреса.

Правилното контролиране на стреса не само понижава риска от киселинния рефлукс през нощта, но и подобрява качеството на съня.

За целта техниките за отпускане като медитация, йога и четене са изключително полезни.

Отидете на лекар.

Ако симптомите ви продължават или се влошават въпреки прилагането на съветите ни най-добре посетете лекар. Той ще определи причината за състоянието ви и ще ви назначи подходящото лечение.

Какви лекарства да приемате срещу киселинния рефлукс през нощта

Освен прилагането на споменатите съвети, за да облекчите дискомфорта от киселинния рефлукс през нощта, можете да приемате антиацидни средства като гавискон. Гавискон е лекарство на  Reckitt Benckiser Healthcare.

Благодарение на двойното му действие, лекарството предотвратява връщането на киселините към хранопровода и така се бори с усещането за парене, докато бързо неутрализира излишното количество киселини в стомаха.

Прочетете листовката на лекарството и се консултирайте с фармацевт.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.