7 грешки при хранене, които трябва да поправим

Да накарате вашето семейство да спре да прави грешки, свързани с храненето, може да бъде същински... кухненски проблем. Трябва да разберете, че вие сте това, което ядете и следователно добрата диета трябва да бъде един от вашите топ приоритети.
7 грешки при хранене, които трябва да поправим
Eliana Delgado Villanueva

Написано и проверено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Дори хората, които са наясно със здравето си и имат добри навици на хранене, могат да направят грешки при хранене, които провалят техните планове за поддържането на добра форма. Така че, обръщайте голямо внимание на това, което ядете. Днес ще ви дадем някои съвети относно това къде грешите и как можете да го поправите.

Грешки при хранене, които правите

1. Грешки при хранене: лошо планиране

Грешки при хранене: мъж яде хамбургер

Лесно е да предпочетете бързата храна при липса на организация.

Повечето хора (до 80%, според някои проучвания) не планират седмичните си хранения. Така че, резултатът е небалансирани начини на хранене, които водят до наднормено тегло. Поради тази причина трябва да имате някои основни знания за храната. Трябва да научите нещо за храненето и да сте наясно какво консумирате.

Това е един разбързан свят и доброто хранене изисква добро разглеждане и планиране. Правете разумни покупки като ги подбирате внимателно.

2. Грешки при хранене: „Леко“ невинаги означава „здравословно“

През повечето време, липсата на мазнини се добавя при други съставки като например сол или захар. Не се захващате за „леката“ част и не консумирайте тези видове храна твърде често, като правенето на това ще промени хранителния баланс на вашата диета. Ако искате да ядете леко, тогава избирайте леки храни като например зеленчуци, плодове, ядки, риба и т.н.

Като имаме това предвид, ние в голяма степен сме на погрешното мислене, че мазнините са вредни. В действителност, нашето тяло се нуждае от мазнини, за да може да изпълнява функциите си. Така че, стойте далеч от продукти, на които пише „0% мазнини“. Не само че те не съдържат лоши мазнини като транс мазнини, но и не съдържат и добри, също така! Например, мононенаситените мазнини и омега-3 мастни киселини са много полезни за нашето тяло и трябва нашите изисквания да съответстват.

3. Яжте по пет пъти на ден

Специалистите препоръчват пет дневни хранения. Като цяло, това са редовните три- закуска, обяд и вечеря, и две допълнителни хранения. Когато не се храним за дълъг период от време (повече от 3-4 ч), нашият организъм минава в режим аларма. Така че, това провокира нашите резервни механизми.

Какво точно означава това?

Добре, нашето тяло започва да спестява енергия и да натрупва мазнини, ако не ядем достатъчно често, за да издържим по време на часовете, през които няма прием на енергия. Следователно, е важно да избягваме тези предупредителни механизми, за да можем да поддържаме правилния баланс.

4. Пропускане на закуската

Пътнически знак "Стоп" направен като часовник и вилица и нож до чинията.

Ако не ядете когато сте гладни, тогава тялото ви навлиза в режим аларма и увеличава своите сигнали за резервни мазнини. Това може да доведе до качване на килограми.

Пропускането на първото хранене за деня е широко разпространен навик в нашето общество. Повечето от нас си мислим, че ако го направим, ще свалим килограми по-бързо. Забравете за този мит, закуската е най-важното хранене за деня. То ни дава енергията, от която се нуждаем за останалата част от деня.

По подобен начин, яденето през неподходящите часове е също лош навик. Това е така, защото храносмилателната система на човека е себерегулираща се и имаме конкретни часове. Така че, пропускането на хранения често е лошо за нашето здраве.

5. Пресоляването е една от най-често срещаните грешки при хранене

Прекомерното количество сол ще доведе до задържане на течности и проблеми с кръвното налягане. Това е така, защото прекаленото количество натрий в нашето тяло ще се отрази на нашите бъбреци и сърце. Тези заболявания ще станат по-чести с времето, ако ядем продъжително твърде много сол..

Има много медицински причини, поради които някой може да иска сол. Консултирайте се с лекар, ако това е вашия случай.

В същото време, опитайте се да спазвате подходящата диета с достатъчно количество сол. Опитайте се да добавите други билки и подправки към вашата храна, ако мислите, че няма вкус. Така че, експериментирайте с билки, подправки, цитрус, чесън, оцет и т.н.

6. Не всички диети са създадени еднакво

Повечето хора си мислят, че яденето на салати е здравословно и че те съдържат достатъчно плодове и зеленчуци в тяхната диета. Това е голяма грешка, защото една основна салата само с маруля, домати и лук има почти никаква хранителна стойност. Това, каквото ядете, е предимно вода.

За да ядете една наистина пълноценна салата, трябва да смесите и съчетаете зеленчуци, бобови растения, плодове, ядки, меса и т.н. Марулята има наистина хранителна стойност, но ще ви трябва повече от една хранителна съставка, за да се спазват вашите дневни изисквания.

7. Грешки при хранене: Твърде много хубави неща

Дъвена дъска с месо, чесън и розмарин.

Променете приоритетите си за хранене и поддържайте балансирана диета. Вашата чиния трябва да бъде цветна и да има много повече от месо и картофи.

“Поне изяжте месото“, майките по целия свят са свикнали да казват. Може би е имало много общо с цената отколкото с хранителната стойност, от тяхната гледна точка.

Докато трябва да ядем порция животински протеин всеки ден, не трябва да бъде четвърт от нашето хранене. Една добре балансирана и цветна чиния е здравословна чиния. (Имайте предвид, че не тук не става въпрос за Fruit Loops или M&Ms!) Уверете се, че във вашата чиния има място за много зеленчуци, зърнени храни и бобови растения.

Накрая, консултирайте се с диетолог, ако имате някакви въпроси за поддържането на вашите добри хранителни навици. Те могат да помогнат!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Ducrot, P., Méjean, C., Aroumougame, V., Ibanez, G., Allès, B., Kesse-Guyot, E., … Péneau, S. (2017). Meal planning is associated with food variety, diet quality and body weight status in a large sample of French adults. The international journal of behavioral nutrition and physical activity14(1), 12. doi:10.1186/s12966-017-0461-7
  • Rynders CA., Thomas EA., Zaman A., Pan Z., et al., Effectiveness of intermittent fasting and time restricted feeding compared to continuous energy restriction for weight loss. Nutrients, 2019.
  • Lopez Minguez J., Gómez Abellán P., Garaulet M., Timing of breakfast, lunch, and dinner. Effects on obesity and metabolic risk. Nutrients, 2019.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.