Опасните диети и последствията от тях

Опасните диети обикновено са ограничаващи и бедни на калории. Определено можете да свалите килограми за кратък период от време, но с голям риск за здравето.
Опасните диети и последствията от тях
Eliana Delgado Villanueva

Написано и проверено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Опасните диети за бързо сваляне на килограми са научно необосновани и са навсякъде около нас. Обаче, вместо да ви помогнат, тези диети с магически съставки могат да доведат до сериозни здравословни проблеми.

Ще ви разкажем за тях днес.

Опасните диети: какво ги прави опасни?

Опасните диети: снимка на дебел човек, който държи малка порция храна

„Диетите чудо“ нямат никаква научна обосновка и водят до сериозни здравословни проблеми. Не само това, но и ще има обратен ефект.

Когато говорим за опасни диети, имаме предвид диети, които не са балансирани и следователно не осигуряват всички хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае. От друга страна, те могат да ви заредят с нещо прекалено добро. Имайте предвид, че съставките не са лоши, но трябва да внимавате с прекомерната консумация. (Помнете, че дори водата може да бъде опасна, ако пиете твърде много.)

Има много измамници и безотговорни хора навсякъде и за съжаление те често се срещат в интернет. Запомнете, че когато нещо звучи твърде хубаво за да е истина, значи не е така. Колкото по-бързо сваляте килограми, толкова по-бързо ги връщате обратно. Това се нарича „диета с йо-йо ефект“.

В дългосрочно отношение, хората, които следват този модел, може да развият дислипидемия. Това е заболяване, при което нивата на липидите в кръвта са или твърде високи, или твърде ниски.

Често няма научни доказателства за чудотворните диети. Вместо това, те са по-скоро мнения или твърдения, много от които са не само опасни, но и абсурдни.

Предупредителните знаци на опасните диети

Ще разберете почти моментално, че следвате опасна диета, защото ще забележите предупредителните знаци, които вашето тяло ви изпраща:

 • Силен глад: Тези диети са често ограничаващи и няма да се чувствате сити.
 • Загуба на коса: Ако изпитвате това, означава, че има липса на витамин В8 (биотин). В добавка, появата на сиви коса, изчервена и люспеста кожа, и чупливи нокти е също признак, както и болка в мускулите.
 • Липса на енергия: Когато имате недостиг на витамин C и витамин B, вашият метаболизъм функционира по-трудно и тези допълнителни усилия водят до умора, придружена от апатия и сънливост.
 • Люспест скалп: Това може да подсказва за евентуална липса на жизненоважни мастни киселини като например омега 3, тъй като те функционират като балсам за вашето тяло.
 • Болки в устата и рани: Продължителното присъствие на болка в устата и рани може да предупреждава, че имате недостиг на витамин В12. Ако това е случая, яжте по-често пилешко месо, червено месо и яйца.
 • Изтръпване или скованост в ръцете и краката: Това показва липса на витамини от група B като например фолат (В9). Освен това, В6 и В12 са свързани с проблеми в периферните нерви, които предизвикват тревожност, депресия и хормонален дисбаланс.

Последствията от опасните диети

Както виждате, високо ограничаващите нискокалорични диети, свалят много повече килограми за кратък период от време.

Освен това, те са неприемливо опасни за вашето здраве, защото:

 • Те увеличават опасността от метаболитен синдром.
 • Тези диети водят до недохранване и недостиг на витамини и минерали.
 • После, това може да отключи хранителни разстройства като например анорексия и булимия, които носят със себе си още по-лоши последствия от излишните килограми, които сте имали.
 • Те предизвикват отрицателни психологически ефекти и промотират йо-йо диетите.

Една здравословна диета

Плато със здравословни храни

Добре разпределените хранителни вещества правят едно ястие пълноценно. Всяка жизненоважна група трябва да бъде представена във всяко ястие, което обичате.

Всяка диета трябва да отговаря на няколко изисквания, за да бъде полезна и да не е опасна за вашето здраве:

 • Първо, трябва да търсите постепенна и умерена загуба на килограми, според характеристиката на вашето тяло, възраст и пол. За да направите това без недостиг на хранителни вещества, трябва да консумирате поне 13 калории на килограм от теглото на тялото.
 • Един балансиран прием на хранителни вещества е много важен за загуба на килограми по здравословен начин, така че да получите хранителни вещества, които идват от всяка хранителна група.
 • Ще ви трябва минимум 40-50% въглехидрати на ден за правилното функциониране на вашата нервна система (мозък, нерви), сърце и кръвни клетки (червени кръвни клетки, бели кръвни клетки и тромбоцити).
 • Също така, опитайте се да придобиете около 20 до 30% от вашите дневни калории протеин от месо, яйца, сушено сирене, кисело мляко и ядки.
 • Накрая, останалите проценти от вашето дневно хранене трябва да включват животински или зеленчукови мазнини. Мазнините не са враг в този случай; по-конкретно количеството мазнини са враг. Следователно, стойте настрана от хидрогенирани масла (маргарин и други транс мазнини).

Заключение

За да бъде отслабването успешно, то трябва да стане постепенно, с течение на времето. Бързото отслабване е вредно за вашето здраве.

Да, можете да си похапвате и торта, но тя трябва да бъде с подходящите съставки!

Имайте предвид, че трябва да направите малки промени в начина си на живот. Малката промяна в навиците ще ви бъде полезна завинаги. Тогава, не само ще свалите килограмите, които искате да загубите, но и ще се чувствате страхотно и ще поддържате нормално теглото си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211
 • Langan RC, Goodbred AJ. Vitamin B12 Deficiency: Recognition and Management. Am Fam Physician. 2017 Sep 15;96(6):384-389.
 • Baladia E., Manera M., Basulto J., Las dietas hipocalóricas se asocian a una ingesta baja de algunas vitaminas: una revisión. Actividad Dietética, 2008.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.