Пригответе си червено кисело зеле у дома, за да подсилите чревната си флора

Знаете ли, че киселото зеле може да ви помогне да подобрите храносмилането си и да се преборите с гъбичните инфекции? Научете как да го приготвяте, за да се възползвате от полезните му свойства!
Пригответе си червено кисело зеле у дома, за да подсилите чревната си флора

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 25 август, 2022

Киселото зеле е пробиотик, придобил популярност през последните години със способността си да подсилва бактериалната флора, предпазваща червата.

То е продукт на ферментационния процес на зелевите листа в подсолена вода. След няколко дни този процес събира заедно полезни бактерии и квасни гъбички, които допринасят за цялостното физическо здраве.

Консумирането на тази храна стимулира растежа на микроорганизми като бифидобактерия и лактобацилус, чиято дейност отговаря за улесняването на храносмилателния процес.

Също така, тези микроорганизми стимулират разграждането на лактозата, захарите и другите субстанции, задържани в дебелото черво.

Всъщност киселото зеле предлага интересни ползи за здравето на имунната система. Това е така, защото то подобрява реакциите на антителата към разпространението на вредни бактерии като Ешерихия коли и Клостридиум дифициле.

Най-хубавото е, че то е един от най-икономичните ферментирали продукти и може да бъде приготвено в домашни условия, следвайки няколко прости стъпки.

Наясно сме, че много хора все още не са пробвали да си го направят вкъщи. Затова ще споделим полезна рецепта за червено кисело зеле.

Червено кисело зеле за подсилване на чревната флора

Червено кисело зеле за подсилване на чревната флора

Прочетете и тази статия: Ще се влюбите в тези 7 начина за естествено подобряване на настроението

Червеното кисело зеле е натурален пробиотик, предоставящ на червата допълнително количество полезни бактерии за регулиране на pH на флората. По този начин то предотвратява появата на дисбаланси, причинени от вредните микроорганизми.

Макар че може да постигнете същия ефект и консумирайки храни като киселото мляко, този вариант е по-малко калоричен и е идеален за хората, предпочитащи растителните източници на хранителни вещества.

Листата от червено зеле съдържат компоненти, наречени изотиоцианати, които се свързват с превенцията на някои видове рак.

Бактериите и квасните гъбички, които зелевите листа съдържат, се концентрират в саламурата по време на ферментацията, създавайки по този начин суперхрана за балансиране на флората на чревния тракт.

Това не само намалява риска от появата на заболявания на дебелото черво, но контролира също и симптоми като газове, възпаление и болки в корема.

Нещо повече, тъй като червено зеле регулира pH на стомаха, то е идеално средство за контролиране на прекомерното образуване на стомашни сокове, които често водят до гастрит, язви и киселинен рефлукс.

Pеле за по-добро храносмилане

Освен това, хранителните му вещества укрепват имунната система, като намаляват податливостта към инфекции, получени от вируси, бактерии и гъбички.

Тези свойства правят киселото зеле полезна добавка за предотвратяване на често срещани състояния като грип и настинка, когато обаче се консумира редовно.

Също така, то има интересен ефект върху метаболитното здраве. Това се дължи на способността му да ускорява процесите на премахване на отпадъчните вещества, задържани в организма.

В допълнение към всичко казано дотук, консумирането на червено зеле носи и други ползи, като например:

 • Подобрява настроението.
 • Повишава физическата и мисловната продуктивност.
 • Предпазва сърдечно-съдовото здраве.
 • Предотвратява застаряването на кожата.
 • Предотвратява заболявания на уринарния тракт и влагалището.

Как да приготвите червено кисело зеле в домашни условия

Приготвяне на кисело зеле в домашни условия

Тази рецепта за червено кисело зеле е идеална за третирането на множество често срещани състояния, засягащи здравето ви.

Няма нужда обаче да страдате от някое конкретно заболяване, за да се възползвате от всичките му качества.

Може да го приготвите и да го консумирате по всяко едно време и да използвате всичките му хранителни вещества като допълнение към вашата диета.

По този начин можете да поддържате доброто здраве на бактериалната флора в червата си, както и да предотвратите появата на множество заболявания.

Съставки

 • 1 глава зелено зеле
 • 2 глави червено зеле
 • 3 супени лъжици морска сол (36 г)
 • Вода (колкото е необходимо)

Съдове

 • Стъклен буркан с херметическо затваряне

Начин на приготвяне

 • Нарежете зелевите листа или ги настържете, за да ги направите по-тънки.
 • Сложете ги в стъкления буркан и после добавете супените лъжици морска сол.
 • Налейте малко количество вода върху листата. След това ги понатиснете, за да оставите празно пространство между тях и капачката.
 • Зелето ще започне да образува натуралните си сокове по време на процеса на ферментация, при което и текстурата му, и миризмата му ще се променят.
 • Покрийте продукта с хартиена кърпа или, ако желаете, оставете го открит на място, където няма да се замърси или да бъде достъпен за различни насекоми.
 • Продължавайте да притискате продукта няколко пъти дневно, за да могат листата да пуснат соковете си.
 • След един или два дни сокът ще се издигне над покритието и ще придобие силен аромат.
 • Премахнете остатъчния слой, който се образува на повърхността и преместете съда на тъмно място за две или три седмици.
 • След като мине този период от време, консумирайте киселото зеле както пожелаете. Всъщност може да се възползвате дори и от зелевия сок.
 • Може да добавите този продукт към салатите и ястията си.

Както виждате, да си приготвите кисело зеле в домашни условия е всъщност много лесно начинание. Това ще ви предостави чревни пробиотици и ще ви помогне да се предпазите от здравословни проблеми.

Насладете му се!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Malajovich, M. (2001). Fermentación Láctica. Laboratory Exercise in Sauerkraut Fermentation.
 • Recetas, M., Fermentados, A., & Sencillas, R. (2015). Fermentación: Cómo hacer chucrut. Eva Muerde La Manzana.
 • Martínez, M., Peláez, C., & Requena, T. (2012). Probioticos En la Salud humana. Instituto de Investigació En Ciencias de La Alimentación. Grupo de Biología Funcional de Bacterias Lácticas. CSIC-UAM. https://doi.org/10.1182/asheducation-2015.1.436

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.