12 храни, които бременните жени трябва да избягват

По време на бременност е важно и какво не трябва да ядете. Има редица храни, които бременните жени трябва да избягват, защото са потенциално вредни за бременността.
12 храни, които бременните жени трябва да избягват
Leidy Mora Molina

Написано и проверено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Последна актуализация: 15 септември, 2022

Има някои храни, които бременните жени трябва да избягват. Те са повече, отколкото много хора предполагат и някои присъстват в обичайната диета. Важно е да ги познавате и да не ги ядете.

Бебето получава хранителни вещества от майчиното хранене. По време на бременността има ускорен растеж и развитие. Има продукти, които бременните трябва да избягват, защото могат да повлияят на този процес.

Най-големият риск е в храните, които са по-склонни да съдържат микроорганизми, способни да преминат през плацентата. Това може да доведе до усложнения като салмонелоза или листериоза.

Хранене по време на бременност

Храненето е основен аспект по време на бременност. Най-добре е да си набавяте всичките 5 групи храни на всяко хранене:

 1. Плодове.
 2. Зеленчуци.
 3. Зърнени храни.
 4. Протеини.
 5. Млечни продукти.

Зеленчуците трябва да заемат половината от чинията. Към това трябва да се добавят пренатални витаминни добавки. Като цяло консумацията на продукти с високо съдържание на захар трябва да се намали до минимум, както и на ултрапреработени продукти.

Трябва да се предпочитат постни меса и мононенаситени или полиненаситени мазнини като зехтин. По същия начин е препоръчително да изберете пълнозърнести храни, тъй като те са по-лесно смилаеми.

Храни, които бременните трябва да избягват

Точно както има препоръки какво трябва да ядат бременните майки, има и препоръки относно храните, които бременните жени трябва да избягват. Сега ще видим какви са.

1. Риба с високо съдържание на живак

Въпреки че рибата е отличен източник на протеини и омега-3, истината е, че някои съдържат високи нива на живак, а това може да бъде опасно както за майката, така и за бебето. Следните съставляват черния списък:

 • Червен тон.
 • Скумрия.
 • Акула.
 • Марлин.
 • Риба меч.
 • Tilefish.
 • Orange roughy.

Те никога не трябва да се консумират сурови. В този случай съществува риск от предаване на листерия. Тази бактерия може да зарази ключови органи като мозъка, гръбначния мозък или кръвния поток.

Пушената риба също представлява този риск.
рибата тон не се препоръчва за бременни жени
Червеният тон може да съдържа големи количества живак. Този тежък метал преминава през плацентата и достига до плода.

2. Храни, които бременните жени трябва да избягват – морски дарове

Сред храните, които бременните трябва да избягват, има и всякаква форма на сурови морски дарове. Продукти като скариди, миди, стриди трябва винаги да се консумират добре сварени. Тези храни могат да предадат anisakis, паразит, който причинява сериозни храносмилателни увреждания.

3. Недопечени меса

Друга храна, която бременните жени трябва да избягват, е недостатъчно сготвеното или недобре сготвеното месо. Винаги трябва да е добре сварено, защото в него също могат да се открият бактерии.

Освен това различни видове месо съдържат паразит, наречен Toxoplasma gondii, който може да причини токсоплазмоза. Пилето, от друга страна, винаги трябва да е напълно сварено.

4. Месни заготовки

Има и месни заготовки, които могат да съдържат паразити или бактерии. Сред тях са пастети,, пълнено пиле, сурова шунка и гъше месо.

В тази група се включват и колбаси като чоризо, мортадела, малотрайни салами. Най-добре е да ги премахнете напълно от диетата на бременната.

5. Храни, които бременните жени трябва да избягват – непастьоризирани храни и някои сирена

Няколко млечни продукти също са включени в храните, които трябва да се избягват от бременни жени. Забранено е да се пие сурово мляко или негови производни. Всички консумирани млечни продукти трябва да са пастьоризирани, тъй като има висок риск от предаване на вредни микроорганизми.

По същия начин трябва да се внимава с меки сирена и синьо сирене. Те са с по-висока влажност и по-малка киселинност от твърдите сирена; затова е много лесно бактериите да се установят там. Сред тях споменаваме бри, фета, гауда и чедър.

6. Яйца

Суровите или недостатъчно сготвени яйца също са в списъка на храните, които бременните жени трябва да избягват. Те представляват риск от предаване на салмонелоза.

В идеалния случай те трябва да се консумират варени, когато жълтъкът е твърдо сварен. Не е препоръчително да се консумират продукти като домашна майонеза, яйчен ликьор, холандски сос и сурово тесто.

7. Храни, които бременните жени трябва да избягват – внимавайте с плодовете и зеленчуците

Плодовете и зеленчуците са повече от препоръчителни по време на бременност.

Въпреки това е много важно да се уверите, че са добре измити, тъй като има риск от заразяване с токсоплазмоза. Всички видове сурови кълнове трябва да се избягват, тъй като те често съдържат бактерии като E.colli и Salmonella.

8. Сладкиши, въглехидрати и бързи хранени

Въпреки че този вид храни не са забранени, препоръчително е да ги избягвате. Те обикновено съдържат високи нива на захар или много мазнини. Това са и продукти, които насърчават наддаването на тегло.

9. Храни, които бременните жени трябва да избягват – кофеин

Кофеинът като такъв не е част от храните, които бременните жени трябва да избягват. Въпреки това е много важно консумацията му да е добре регулирана.

Препоръчително е да не пиете кофеинови напитки през първия триместър на бременността. След това до максимум 300 милиграма на ден, което е еквивалентно на една голяма чаша.

10. Билкови чайове

Както билковите чайове, така и билковите добавки трябва да се избягват по време на бременност. Няма доказателства, че причиняват вреда, но няма доказателства, че не причиняват. Информацията по този въпрос е много оскъдна и затова най-препоръчително е да бъдете внимателни.

11. Храни, които бременните жени трябва да избягват – алкохол

Алкохолът не може да се счита за храна, но е важно да бъде включен в списъка с продукти, които не трябва да се консумират по време на бременност. Въпреки че има някои противоречия по този въпрос, има достатъчно доказателства, че алкохолът увеличава риска от ниско тегло при раждане, преждевременно раждане и спонтанен аборт.

храни, които бременните жени трябва да избягват

Никакво количество алкохол не е приемливо по време на бременност. Винаги може да навреди на плода.

12. Други

Други храни, които бременните жени трябва да избягват, са пакетираните сандвичи, тъй като те често съдържат недопечени меса, сирена и зеленчуци. По същия начин кафявите водорасли са противопоказани, тъй като могат да имат вредно въздействие върху функцията на щитовидната жлеза на майката.

Зелените водорасли трябва да се консумират умерено.

Погрижете се за храненето си по време на бременност

Храните, които бременните жени трябва да избягват, като цяло, са тези, които не са добре сготвени или дезинфекцирани. Храната е път за предаване на вредни биологични агенти и това може да повлияе на бременността.

Също така е много важно да се спазват подходящи хигиенни мерки, като измиване на ръцете преди хранене и поддържане на кухненските прибори чисти. Също така е много важно храните да се съхраняват правилно и да не се смесват сурови храни със сготвени.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Valls, A., Pascual, C. Y., & Esteban, M. M. (2003). Anisakis y anisakiosis. Allergologia et immunopathologia, 31(6), 348-355.
 • Pamer, E. G. (2004). Immune responses to Listeria monocytogenes. Nature Reviews Immunology, 4(10), 812-823.
 • Edmundo, B. R. R., Saraí, D. Q. M., de Jesús, G. G. G., Elizabeth, M. Z. C., Carolina, S. L., & María, T. B. R. (2005). Conocimientos de mujeres gestantes sobre los requerimientos nutricios en el embarazo. Rev Enferm IMSS, 13(1), 3-7.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.