4 храни, които трябва да избягвате да ядете след татуиране

Защо трябва да избягвате определени храни след татуиране? Научете днес!
4 храни, които трябва да избягвате да ядете след татуиране

Последна актуализация: 21 март, 2023

След татуиране, най-добре е да направите някои корекции в диетата си, за да ускорите процеса на заздравяване, като избягвате някои храни. Някои съставки повишават вътрешните нива на възпаление. Има обаче и други вещества, които се препоръчват, като витамин С.

Тук ще обсъдим храните, които трябва да избягвате да ядете след татуиране, за да поддържате възпалението под контрол и да ускорите процеса на оздравяване. Имайте предвид, че много от тях трябва да бъдат ограничени при почти всички обстоятелства, а не само след татуиране.

1. Безалкохолни напитки

Безалкохолните напитки обикновено съдържат големи количества добавени захари. Тези елементи провокират увеличаване на стреса на панкреаса поради повишени нива на кръвната захар, като по този начин увеличават вътрешното възпаление.

Дори редовният им прием във високи количества би бил свързан с повишен риск от развитие на метаболитни проблеми, като диабет тип 2. Това показва проучване, публикувано в Current Diabetes Reports.

Избягвайте подсладените напитки след татуиране.
Безалкохолните напитки са с високо съдържание на захар. Високият гликемичен индекс забавя заздравяването чрез инхибиране на белите кръвни клетки.

2. Какво да избягвате след татуиране – пържени и панирани храни

Пържените храни променят липидния профил на храната. Мастните киселини се трансформират в транс мазнини, когато са подложени на високи температури.

Говорим за поредица от съединения, за които е доказано, че увеличават вътрешното възпаление, както и водят до дисфункция на митохондриално ниво. Те не са подходящи за консумация по всяко време, а по малко, когато се стремим да увеличим максимално способността на тялото да се възстанови от стресиращо събитие.

Пържена храна.
Пържените храни създават токсични вещества в храните поради термичния стрес, на който са подложени продуктите.

3. Колбаси

Колбасите са източник на нискокачествени изкуствени добавки. Пример за това са нитритите.

Тяхната консумация е свързана с промени в тялото. До такава степен, че биха могли да увеличат честотата на тумори, свързани с храносмилателния тракт, според изследване, публикувано в списанието Nutrients.

Поради тази причина не се препоръчва консумацията на преработено червено месо. В специфичния контекст на татуировките те също са свързани с повишено възпаление в тялото.

Обработено месо.
Нитритите в колбасите са много вредни. Те са свързани с развитието на злокачествени патологии.

4. Какво да избягвате след татуиране – алкохолни напитки

Алкохолът е токсично вещество, независимо от приетата доза. В никакъв случай не трябва да присъства в диетата.

Той променя ендогенния протеинов синтез и намалява производството на мъжки полови хормони, като тестостерон. Също така повишава синтеза на кортизол, което води до стрес и катаболизъм.

Освен казаното консумацията на алкохол увеличава риска от развитие на хронични патологии с годините. Засяга не само работата на сърцето, но и физиологията на централната нервна система.

В конкретния случай на татуировките алкохолът действа като вещество, което насърчава дехидратацията. Отстраняването на вода от кожата по време на оздравителен процес не е благоприятно и може да забави действието на фибробластите.

Човек, който пие.
Употребата на алкохол не се препоръчва. Особено след събитие, което изисква правилно излекуване.

Какво да ядем, за да ускорим заздравяването на татуировка?

Най-добрият начин да ускорите заздравяването след татуировка е да включите в диетата си храни с високо съдържание на витамин С и витамин А. И двата елемента стимулират синтеза на колаген, най-разпространеният протеин в човешкото тяло. Той е част от всички тъкани на организма и дефицитът му е свързан с проблеми при заздравяването и с по-голям риск от мускулни наранявания.

Сред храните, които се отличават с това, че концентрират и двете хранителни вещества във вътрешността си, можем да подчертаем следното:

  • Домати
  • Чушки
  • Цитрусови плодове

Също така би било важно да включим други продукти с противовъзпалителен капацитет в нашата диета. Тези, които най-добре изпълняват тази функция, са тези, които съдържат омега-3 – мазните риби се открояват.

Избягвайте определени храни след татуиране, за да ускорите възстановяването си

В обобщение, избягването на консумацията на определени продукти след татуиране е важно, за да се ускори процесът на възстановяване и да се модулират нивата на вътрешно възпаление. В този смисъл може да се препоръча приемът на кулинарни подправки, като куркума.

И накрая, важно е да имате предвид, че е от съществено значение да оптимизирате други добри навици, като адекватната нощна почивка. Тя ще поддържа хормонален баланс, който ще ускори възстановителните процеси и ще намали възпалението и болката.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Yoshida Y, Simoes EJ. Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Curr Diab Rep. 2018;18(6):31. Published 2018 Apr 18. doi:10.1007/s11892-018-1004-6
  • Oteng AB, Kersten S. Mechanisms of Action of trans Fatty Acids. Adv Nutr. 2020;11(3):697-708. doi:10.1093/advances/nmz125
  • Song P, Wu L, Guan W. Dietary Nitrates, Nitrites, and Nitrosamines Intake and the Risk of Gastric Cancer: A Meta-Analysis. Nutrients. 2015;7(12):9872-9895. Published 2015 Dec 1. doi:10.3390/nu7125505

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.