Храни, които помагат за контролиране на псориазиса

Знаете ли, че някои храни могат да облекчат симптомите на псориазис? Някои храни също така могат да изострят симптомите на псориазис. Прочетете тази статия за да разберете с точност кои храни трябва да ядете и кои трябва да избягвате заради вашия псориазис.
Храни, които помагат за контролиране на псориазиса

Написано от Antonella Grandinetti

Последна актуализация: 09 август, 2022

Псориазисът е кожно заболяване, което засяга приблизително 2% от цялото население. Основният симптом на това заболяване е раздразнена и зачервенена кожа с бели люспи или точици. В тази статия ще разгледаме как можете да помогнете за контролиране на псориазиса със здравословна диета.

Смяната на вашите хранителни навици няма да излекува псориазиса. Обаче може да помогне за намаляването на симптомите му.

Прочетете за някои препоръчителни храни, които могат да помогнат за минимизирането симптомите на псориазиса и някои храни за избягване, които го изострят.

За контролиране на псориазиса и неговата връзка с храната

За контролиране на псориазиса: снимка на това заболяване

Промяната във вашата диета може да помогне за контролиране симптомите на псориазис.

През май 2017, проучване, публикувано в Dermatologic Thepary анализирало диетата на повече от 1,200 членове на Националната фондация по псориазис. Резултатите разкрили, че някои храни подсилват псориазиса, докато други облекчават симптомите.

Като цяло повечето от хората, участвали в проучването, са били на следната диета:

 • Без глутен,
 • Ниска или никаква консумация на алкохол,
 • Повишена консумация на зеленчуци и витамин D.

В същото време, голям процент от участниците твърдят, че са спазвали определени диети за контролиране на псориазис с успешни резултати. Като цяло някои от най-успешните диети, за който са казвали, че помагат, са веганската диета, Палео диетата, вегетарианската, безглутеновата и нисковъглехидратните/високо протеинови диети.

Препоръчителни храни за контролиране на псориазиса

Отдолу сме включили списък с храни основани на диетичните препоръки, публикувани в журнала JAMA Dermatology.

1. За контролиране на псориазиса: Плодове и зеленчуци

За контролиране на псориазиса: Плодове и зеленчуци различни видове

Антиоксидантите и бета каротинът, намиращ се в морковите, може да помогне за контролиране симптомите на псориазис.

Първо, следните храни дават важни хранителни вещества– като витамин A, антиоксиданти, цинк, селен и магнезий- във вашата диета за контролиране на псориазиса.

Отдолу са някои от плодовете и зеленчуците, които трябва да включите към вашата ежедневна диета:

 • Моркови
 • Чушки
 • Тиква
 • Спанак
 • Броколи
 • Авокадо
 • Кайсии
 • Манго
 • Малини
 • Боровинки
 • Къпини

2. Омега-3 за контролиране на псориазиса

След това, омега-3 мастните киселини са известни със своите антивъзпалителни свойства. Като цяло, това са чудесни храни за включване в диетата на всеки.

Някои храни, богати на тези мастни киселини, са:

 • Маслена риба: сьомга, сардини, херинга и скумрия
 • Морска храна
 • Ядки и семена
 • Бобови растения като соя и леблебия

3. Пълнозърнести храни

Различни видове пълнозърнести храни

Фибрите са задължителни за правилното функциониране на червата.

Яденето на фибри и пробиотици е изключително важно. Все пак, ако искате вашето тяло да поглъща правилно хранителните вещества, трябва да поддържате добро чревно здраве.

Следователно препоръчваме да ядете пълнозърнести храни и да ядете по-малко храни, направени с обикновено брашно. Пълнозърнестите храни имат по-високо съдържание на фибри и също са чудесен източник на минерали.

Опитайте се да добавите ориз, пшеница, просо, овес, хляб и други подобни пълнозърнести храни във вашата ежедневна диета. Освен това, можете също да добавите също мляко от кефир и йогурт във вашата диета за да увеличите вашата консумация на пробиотици.

4. Витамин D може да помогне за контролиране на псориазис

Освен това, някои проучвания показват, че добавянето на витамин D може да помогне за контролирането на възпалителни заболявания като псориазис.

Така казано, помислете да добавите храни като маслена риба, яйца и слънчогледови семена.

Храни, които трябва да избягвате за контролиране симптомите на псориазис

Преди да започнем е важно да се отбележи, че повечето от изброените отдолу храни не трябва да се избягват изцяло. За някои от храните е препоръчително да намалите вашата консумация или да сте по-внимателни за вашата консумация на изброените отдолу храни.

Да разгледаме всяка храна по-подробно.

1. Алкохол

Бира в чаша

Намаляването на вашата консумация на алкохол може да помогне за контролирането на псориазис.

Няма заключителни данни, които да подкрепят избягването на алкохол за хората, страдащи от псориазис.

Обаче, някои проучвания твърдят, че лечението за псориазис не е толкова ефективно когато е съчетано с алкохол. Следователно, умерената консумация на алкохол се препоръчва.

Ако някое от вашите лекарства съдържа метотрексат или ацитретин, най-вероятно не трябва да пиете алкохол.

2. Обработени храни и рафинирани захари

Псориазисът е възпалителна болест. Следователно, за да контролирате псориазиса, се препоръчва да премахнете обработени храни, които имат ниска хранителна стойност като маргарин, инстантна супа, безалкохолни напитки и сосове.

3. Червено месо

Специалистите обикновено съветват хората с псориазис да ядат по-малко червено месо в тяхната диета и да избягват мазни разфасовки месо.

Това е така защото тези видове месо могат да увеличат броя на цитокините, което засилва симптомите на псориазис.

4. Кафе и мляко

Подобно на червеното месо, тези две напитки повишават броя на цитокините, които са клетъчни протеини, отговорни за регулиране на възпалението.

Следователно е най-добре да се въздържате от ежедневно пиене на кафе и мляко.

5. Може ли минаването без глутен да помогне за контролиране на псориазиса?

Надпис ''Без глутен"

Безглутеновата диета може да помогне за контролиране симптомите на псориазиса.

Някои проучвания твърдят, че голяма част от населението, страдащо от псориазис, може да е алергично към глутен. Въпреки че някои проучвания твърдят, че има взаимна връзка между двете, има противоречиви мнения в научната и медицинската област.

Въпреки че някои специалисти искат да премахнат глутена от диетата като предпазна стъпка, някои проучвания твърдят, че ако присъствието на болестта целиакия не е потвърдено, това може да бъде противопоказно.

Консултирайте се с вашия лекар за да обсъдите дали една безглутенова диета ще е полезна за вас.

6. Мазнини

Диета за възпаление, или диета, която включва редовната консумация на наситени и транс мазнини, може да засили симптомите на псориазис. Следователно се препоръчва ниска консумация на мазнини.

Заключения

Вашата диета не може да излекува псориазиса. Обаче може да помогне за облекчаване на неговите симптоми. Консултирайте се с вашия лекар или диетолог за най-добрите промени в диетата, които могат да ви помогнат за контролиране на това заболяване.

Като заключение, споменатите промени в диетата са насоки за балансирана и разнообразна диета. Балансираната и разнообразна диета може да се подсили с физически упражннения и здравословни навици не само за контролиране симптомите на псориазис, но също и за подобряване на вашето цялостно здраве и качество на живот.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Ford, A. R., Siegel, M., Bagel, J., Cordoro, K. M., Garg, A., Gottlieb, A., … Armstrong, A. W. (2018). Dietary Recommendations for Adults With Psoriasis or Psoriatic Arthritis From the Medical Board of the National Psoriasis Foundation: A Systematic Review Dietary Recommendations for Adults With Psoriasis or Psoriatic Arthritis Dietary Recommendations for A. JAMA Dermatology, 154(8), 934–950.
 • Stella AB., Cappellari GG., Barazzoni R., Zanetti M., Update on the impact of omega 3 fatty acids on inflammation, insulin resistance and sarcopenia: a review. Int J Mol Sci, 2018.
 • Valenzuela CA., Baker EJ., Miles EA., Calder PC., Eighteen carbon trans fatty acids and inflammation in the context of atherosclerosis. Prog Lipid Res, 2019.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.