За вегетарианска закуска: 6 бързи и лесни рецепти

Днес ще ви представим няколко лесни идеи за закуска, която можете да вземете със себе си навсякъде. Повечето от тези закуски не съдържат месо и са здравословни, домашно приготвени храни.
За вегетарианска закуска: 6 бързи и лесни рецепти
Eliana Delgado Villanueva

Написано и проверено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Последна актуализация: 09 януари, 2020

Днес ще ви представим няколко идеи за вегетарианска закуска.

Искате ли здравословни храни? Мечтаете ли да ядете нещо различно от нездравословните храни, продавани в автоматите на вашето работно място?

Обаче, поради липсата на време или въображение, вие най-вероятно взимате първото нещо, което намерите. Освен това, често пренебрегвате факта, че това не е най-подходящия избор за вашето здраве. Това е една от основните причини да не губите теглото, за което толкова се притеснявате.

Като имаме предвид това, ви предлагаме шест рецепти за здравословни закуски, които лесно можете да приготвите и да вземете със себе си.

Лесни рецепти за вегетарианска закуска

1. За вегетарианска закуска: сандвич на грил

За вегетарианска закуска: сандвич на скара

Този сандвич е чудесна алтернативна закуска за вегани и вегетарианци.

Вие можете да използвате всякакъв вид хляб за тази рецепта, въпреки че предлагаме да го препечете за по-добър вкус.

Съставки

  • 1 парче сирене
  • 2 с.л. крема сирене
  • 4 резенчета домат
  • 8 резенчета краставица
  • Пшенични или соеви кълнове
  • Сол и пипер

Приготвяне

  • Първо, препечете хляба.
  • После, намажате с крема сирене. Можете да заместите крема сиренето с горчица, или просто добавете горчица върху крема сиренето.
  • Допълнително можете да сложите парче сирене и резенчетата домати и краставици.
  • След това, най-отгоре сложете пшенични зародиши и/или соеви кълнове.
  • Накрая, препечете в тостера. Да ви е сладко!

2. За вегетарианска закуска: чипс от броколи

За вегетарианска закуска: купа с чипс от броколи

Броколито е чудесен източник на витамин C.

Това е един високо питателен зеленчук, който можете да прибавите към вашата колекция от здравословни храни. Може да не го знаете това, но броколито е чудесен източник на калций, витамин C , магнезий, фибри и калий.

Съставки

Приготвяне

  • Първо, загрейте фурната на 250°C.
  • После, поставете броколито в голяма купа и поръсете със зехтина. Добавете сол и пипер, и разбъркайте добре.
  • След това, преместете броколито в тава за печене и го подредете в един ред.
  • Накрая, печете за около 15 минути или докато броколито не стане хрупкаво. Обаче, внимавайте да не ги изгорите.
  • После, извадете от фурната, обърнете парчетата броколи на другата страна и печете още 10 минути.

3. За вегетарианска закуска: сандвич с хумус и зеленчуци

За вегетарианска закуска: сандвич с хумус и зеленчуци

Средиземноморският хумус е идеален избор за много хора само от няколко десетилетия. Ястието с леблебия е също добър източник на протеини.

Този сандвич е особено здравословна храна, която можете да направите само за няколко минути. Освен това, можете да приготвите хумуса предварително и да го имате готов в хладилника.

Съставки

  • 2 филии пълнозърнест хляб от местна пекарна
  • 6 резенчета краставица
  • 1/2 авокадо
  • 1/2 настъгран морков, среден по размер
  • 6 резенчета домат
  • Люцерна, бобени кълнове и/или репички
  • Сол и пипер

Приготвяне

  • Първо, препечете хляба и намажете хумуса и от двете страни.
  • После, сложете отгоре зеленчуците.
  • Накрая, сложете подправки за вкус.

4. За вегетарианска закуска: печени царевични топки

Царевични топки в порцеланова чиния

Тези пържени царевични топки са интересна, вкусна и здравословна храна.

Тези царевични топки са идеална идея за закуска по всяко време на деня и можете да ги ядете студени или топли.

Съставки

  • 2 масура царевица, варена
  • 1/2 лук, нарязан
  • 1 с.п. чесън, нарязан
  • 1/2 чушка, нарязана
  • 1 с.п. кориандър, нарязан
  • 1 яйце, разбито
  • 1/4 чаша брашно
  • Сол, пипер и олио

Приготвяне

  • Първо, загрейте фурната до 200°C.
  • После, премахнете зърната от царевичния кочан и ги смесете в купа с лука, чесъна, нарязаната чушка и кориандъра.
  • След това, добавете яйцето и брашното, и сложете подправки на вкус.
  • После, направете топки с големина 2-3 см, от тази смес и ги подредете върху хартия за печене.

Печете около 15-20 минути и след това обърнете. Печете за още 10 минути или повече, докато станат хрупкави.

5. Кесадия със сирене и манго

Снимка на парчета кесадия

Можете да си приготвите кесадия и да си вземете със себе си където пожелаете.

Съставки

  • Тортили от брашно
  • Мексиканско сирене с подправки, нарязано
  • 1 печена чушка, нарязана
  • 1 манго, на кубчета
  • 1/4 червен лук
  • Кориандър за подправка

Приготвяне

  • Първо, загрейте тавичката на средна топлина.
  • След това, наредете тортилите в един ред и сложете парчета сирене върху тях.
  • Добавете мангото, червения лук и кориандъра.
  • След това, сложете още един ред с тортили (като сандвич).
  • Накрая, сложете тавичката във фурната и оставете да се пече докато се разтопи сиренето. После, обърнете и оставете да се пече още минута или две.
  • Приятен апетит!

6. Печени зеленчуци със сирене

Съставки

  • 2 средни по размер картофи, на кубчета
  • 1 сладък картоф, на кубчета
  • 3 средни по размер моркови, на кубчета или нарязани
  • Печена чушка, нарязана
  • Фета сирене
  • Чесън за вкус
  • Екстра върджин зехтин
  • Лимонови кори
  • Сол и пипер за вкус
  • Магданоз за гарнитура

Приготвяне

  • Първо, загрейте фурната до 200°C.
  • После, поставете зеленчуците върху хартия за печене, като ги подредите в един ред.
  • След това, смесете фета сиренето с чесъна, зехтина, лимонените кори и добавете към зеленчуците.
  • Накрая, печете около 15 минути докато зеленчуците омекнат.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.