5 храни, които ни дават много енергия

2 банана сутрин са чудесно средство, способстващоза човешката бдителност и съсредоточеност през целия ден
5 храни, които ни дават много енергия

Написано от Ekhiñe Graell

Последна актуализация: 26 август, 2022

За да извършва ежедневната си дейност, тялото се нуждае от много енергия. Нерядко човек се чувства уморен и без сила. Има много причини за това, но добра идея е да се консумират храни със здравословен заряд, които карат организма да се чувства по-добре.

Често избирамехрани, съдържащи много захар или други вредни съставки. В тази статия ще разкрием 5 здравословни храни, които дават много енергия.

1. Овесени ядки

Препоръчана храна за закуска, съдържаща енергията, от която се нуждаем – за започване на деня и за повече активност. Овесените ядки са страхотни, защото са богати на фибри и добри въглехидрати. Най-хубавото от всичко е, че можете да ги консумирате всеки ден. Можете да приготвяте ядките по различни начини: като зърнени храни с кисело мляко, варено или в смути.

2. Бананите дават много енергия

Бананите дават много енергия

Те са чудесен източник на енергия, поради високите количества на калий.  Предоставят здравословен тласък на енергия – калият е добър за мускулите ( особено за хора, които спортуват и вдигат тежести). Тойспомага предотвратяването на крампи и някои мускулни травми, както и регулирането на нервната система. 2 банана сутрин са чудесно средство, способстващоза човешката бдителност и съсредоточеност през целия ден.

3. Риба

Богата на омега-3 мастни киселини ( риба тон, сьомга, пъстърва и сардини ) –перфектен източник на енергия. Диета, включваща риба, е добра за паметта, нервната система, дори снижава нивата на стрес. Намалявадепресията, а повишава концентрацията. Закуска от сандвич, приготвена с риба тон, е чудесен източник на енергия сутрин.

4. Яйцата ни дават много енергия

Яйца

Обикновено се счита, че са вредни,а истината е, че са здравословни и полезни за тялото. Яйцата съдържат протеини, здравословни мазнини, витамини, минерали и антиоксиданти. Всички те са от съществено значение за нормалното функциониране на тялото – осигуряват енергия, повишават концентрацията. Консумацията на едно яйце сутрин е чудесен начин да започнете енергично деня.

5. Вода

Колкото и изненадващо да звучи, тя е един от най-големите източници на енергия. Стресът и физическата активност водят до обезводняване и водата е идеалният начин за възвръщане на енергията. Пийте най-малко 2 чаши вода всеки път, когато се почувствате изтощени. Не забравяйте консумацията – най-малко 2 литра вода на ден.

Може да ви заинтересува ...
7 източващи енергията ви навици, от които трябва да се откажете
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
7 източващи енергията ви навици, от които трябва да се откажете

Ако усещате, че нивото на енергията ви намалява, то тази статия е за вас. Време е да изоставите вредните, източващи енергията ви навици.
Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.