Отслабване с хляб

13 Януари, 2019
Ръженият намалява риска от поява на диабет, но избягвайте да го комбинирайте с масло или конфитюри

Лекарите и специалисти по хранене са разкрили нещо наистина интересно: не е невъзможно да ядете хляб и отслабвате в същото време, но за тази цел трябва да включите в диетата си най-здравословните видове хляб. Искате ли да научите повече? Предлагаме ви повече информация в днешната статия.

Може ли хлябът да помогне да отслабнем?

Може ли хляб да помогне да отслабнем

Д-р Феликс Гомес-Гилямон Арабал е медицински специалист по вътрешни болести и експерт по хранене към USP болница в Марбея (Малага, Испания). Той публикува книга, озаглавена “Отслабнете с хляб”, в която е разгледан този интересен въпрос.

Вижте и: Хранителен бананов хляб без брашно и млечни продукти

За да разберете малко повече за неговата идея, имайте предвид следните неща:
 • Обикновено при започването на диета за отслабване първото нещо, което повечето хора правят, е да се откажат от хляба. Какво означава това? Така намаляват съдържанието на въглехидрати и фибри, храносмилането се забавя и накрая започват да страдат от запек. Да не говорим за липсата на енергия!
 • Според това, което обяснява д-р Гомес-Гилямон, всички ние се нуждаем от 2 основни елемента, за да живеем: кислород и глюкоза. Може би, дори само прочитайки думата “глюкоза”, започвате веднага да мислите за телесни мазнини? Глюкозата е от съществено значение за мозъка, който се нуждае от 20% от цялата телесна енергия – именно глюкозата го храни.
 • Когато ядете хляб, тялото задържа половината от тази глюкоза. Една част от нея се превръща в енергия, а другата подхранва черния дроб. Глюкозата е важна за този орган, защото му помага да извършва много от функциите си. Проблемът възниква, когато съществува излишък на глюкоза. Когато това се случи, тялото започва да задържа вода и поради тази причина често се подувате.
 • Хлябът, от своя страна, не води до трупане на мазнини. Рискът се състои от вида хляб, който сте избрали. Приготвеният с рафинирано брашно е най-вредният.
 • Ако решите да не го включвате в диетата си, ще имате по-малко въглехидрати и по-малко глюкоза. Какво означава това? Вместо да губите мазнини, в действителност ще имате по-малко енергия, което, от своя страна, ще намали мускулната маса, кожата ще се отпусне, може да се появи запек и количествата на глюкоза за мозъка и черния дроб ще намалеят. Затова чудесно е да ядете хляб умерено, но винаги избирайте най-полезния. По този начин основните функции на тялото ще бъдат оптимизирани и мускулната маса няма да се губи, а вместо това ще поддържате здравословно тегло, и то без отпусната кожа.

Кой е най-полезният вид хляб, който да ядем, за да отслабнем?

Ръженият хляб – без съмнение. Вкусът му наистина е добър и се комбинира добре с много други храни. Дори да ядете само хляб, пак е много вкусно. Ще го откриете в много пекарни, супермаркети и магазини за здравословни продукти. А защо не пробвате да го приготвите сами?

най-полезният вид хляб

Искате ли да знаете защо се препоръчва включването на ръжен хляб в диетата за отслабване? Вижте сами:

Вижте и: Хляб и зехтин: перфектната комбинация

 • Ръженият хляб съдържа добро количество въглехидрати, но в този случай те бавно се освобождават. Какво означава това? Те дават повече енергия за по-дълго време, а с подходящото количество въглехидрати ще се чувствате много по-доволни и удовлетворени.
 • Хлябът от ръж е богат на витамини E и B, фосфор, цинк и магнезий. Малко са храните, които са толкова здравословни.
 • Този хляб допълнително действа като отлично натурално слабително, перфектно за регулиране на чревния тракт. Той е богат на фибри и помага за подобряване на храносмилането.
 • Друго чудесно свойство, заради което искаме да ви убедим да го включите в диетата си, е, че помага за регулиране усвояването на прости захари. Така допринася за избягването на диабет тип 2, а също и се бори с напълняването.
 • Хлябът от ръж е идеален за контролиране на нивата холестерол в кръвта. Той улавя триглицеридите в червата и предпазва тялото от абсорбирането им.
 • Друг интересен факт за ръжения хляб е, че помага за подобряване на кръвообращението. Това се дължи на съдържанието му на линолова киселина.
 • Ръженият хляб помага за регулиране на хипертония.
ръжен хляб

И накрая, трябва да имате предвид, че макар и хлябът от ръж да е много полезен, трябва да внимавате с какво го консумирате. Не използвайте масло или конфитюри – по-добре е да го комбинирате със зехтин, авокадо, пушена сьомга, пуешки гърди на скара…

Следването на разнообразна и балансирана диета освобождава тялото от мазнини и води до желаната загуба на тегло.