Ползите от ежедневна консумация на чесъна

Подобрява здравето на костите, лекува херпеси и вярвате или не, ви прави по-привлекателни
Ползите от ежедневна консумация на чесъна

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

“Чесънът държи доктора далеч.” Тази стара поговорка е толкова вярна! Множество изследвания потвърждават ползите от консумацията на чесъна … и всяко ново проучване установява дори още ползи!

Многобройни цивилизации са използвали чесъна в продължение на векове (дори се е препоръчвал от Хипократ, бащата на медицината), тъй като е много полезен за здравето на човека. Последните проучвания показват, че консумацията на 4 скилидки чесън на ден може да помогне за предотвратяване на различни заболявания.

Чесън, суперхрана от древността

Въпреки, че не са знаели подробности, древните гърци са използвали чесъна поради неговите лечебни качества.

Чесънът принадлежи към семейството на алиум (същото като на лука и праза) и съдържа съединение, известно като алицин, което подобрява общото здравословно състояние, ако се консумира редовно. Алицинът е „виновникът” за силната миризма на чесъна.

В допълнение, чесънът съдържа манган, витамин В6 и С, селен и фибри. Той съдържа малко калории, но много протеини.

Предимства на чесъна

Предимства на чесъна

Консумацията на няколко скилидки чесън на ден може да помогне по следните начини:

Предотвратява болестта на Алцхаймер

Това се отнася също и за други дегенеративни заболявания като деменция. Тази често срещана съставка съдържа антиоксиданти, които предотвратяват отрицателните ефекти на свободните радикали.

Други предимства на чесъна са, че той предпазва от проблеми на рН и повишава броя на ензимните “почистващи агенти”, които помагат за прочистване на кръвта.

Понижава холестерола

Чесънът се препоръчва за хора, които страдат от високи нива на “лош” холестерол (LDL), както и за хора, които са с анамнеза за сърдечно заболяване или сърдечни пристъпи.

Той може да помогне за предотвратяване на бъдещи сърдечно-съдови заболявания, инсулт, сърдечен инфаркт и високо кръвно налягане.

Бори се с вируси

Ползите на чесъна при настинка и грип

Чесънът може да помогне за бързо облекчаване на настинка или възпалено гърло. Продължителността на повечето симптоми може да се намали с до 70%.

Ако сте уязвими към промени във времето или се разболявате често през зимата, не се колебайте да консумирате чесън редовно.

Насърчава детоксикацията

Тежки метали и други токсини се натрупват в тялото „благодарение на” храната, която консумираме или излагането ни на замърсители на околната среда. Те могат да бъдат отстранени с консумацията на сяра, един от компонентите в чесъна!

Изследванията на служители, изложени на олово, докато работят във фабрика за батерии разкриват, че консумацията на чесън намалява количеството на този тежък метал с близо 20%. Това води до по-малко главоболие и по-малко отсъствия поради болести.

Подобрява здравето на костите

Ползите на чесъна: подобрява костите

За жени, които са достигнали менопаузата, още една от ползите на чесъна е, че може да намали някои от често срещаните трудности с отслабени кости. Това се отразява на начина, по който тялото метаболизира естроген, което може да бъде обяснение за това необичайно откритие.

Подобрява физическата работоспособност

В продължение на векове чесънът се е използвал за борба с умората и повишаване на физическата продуктивност. Например, олимпийците в древна Гърция са приемали чесън преди състезанията.

Чесънът допринася както за физическата, така и за психическата производителност.

Други предимства на чесъна

В допълнение към всичко, което описахме по-горе, ето някои допълнителни причини, поради които трябва да консумирате чесън редовно:

 • Той разрежда кръвта
 • Предотвратява рак на стомаха, хранопровода и дебелото черво
 • Той подобрява здравето на ставите (например при хора с артрит)
 • Отваря белите дробове
 • Той помага да избегнете проблеми с бъбреците или на пикочните пътища
 • Помага за оптимизиране функцията на черния дроб
 • Чесънът се бори със запек
 • Премахва паразити
 • Балансира нивата на кръвната захар
 • Той помага за лечение на херпес и екзема
 • Чесънът намалява тревожността и успокоява нервите
 • Намалява нивото на пикочна киселина, която може да доведе до подагра и ревматизъм
 • Той помага за лечение на разширени вени

Суров или варен чесън?

Консумация на чесъна

Някои проучвания показват, че за да се възползвате от всички предимства на чесъна трябва да го консумирате суров, без топлинна обработка.

Други пък твърдят, че ако чесънът се готви по определен начин, е по- добър начин за усвояване на хранителните вещества.

Чесънът съдържа много съединения. Някои от тях са активни в сурово състояние, а други се нуждаят от топлина, за да се “активират.” Когато консумирате чесън за предотвратяване на рак например, е препоръчително да го готвите.

Една техника, която предотвратява загубата на повечето хранителни вещества, ако планирате да сготвите чесъна е най-напред да го нарежете и оставите да престои в продължение на 45 минути. Това активира алицина и го предпазва от унищожаване, докато се готви. Това означава, че може да получите същите ползи, независимо дали го ядете суров или варен.

Яжте 4 скилидки чесън на ден и станете по-привлекателни

Според проучване, направено от Университета в Стърлинг, Шотландия, мъжете, които са яли чесън, се считат за по-привлекателни за жените участниците в проучването. Защо това е така?

Всичко е свързано с аромата, който е експулсиран през кожата.

За провеждане на изследването учените разделят доброволци от мъжки пол в 3 групи: едната яде пресен чесън, втората приема капсули с чесън, а третата не приема чесън въобще.

След като са направили няколко физически упражнения мъжете е трябвало да попият потта си с кърпа. Едната група от жени посочва, че усеща привличане, мъжественост и симпатия към миришещите кърпите.

Според резултатите, мъжете, които са яли сурови чесън имат приятен, мъжествен и секси аромат. Комбинацията от хормони и други съединения, изпускани по време на физически упражнения може да има положителен ефект върху интимните отношения.

Антимикробните свойства на чесъна предизвикват развитието на сладък аромат, защото те намаляват броя на микроорганизми, които могат да причинят неприятна миризма, особено когато участват във физическа активност.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Kim, J. S., Kang, O. J., & Gweon, O. C. (2013). Comparison of phenolic acids and flavonoids in black garlic at different thermal processing steps. Journal of Functional Foods. https://doi.org/10.1016/j.jff.2012.08.006
 • Macpherson, L. J., Geierstanger, B. H., Viswanath, V., Bandell, M., Eid, S. R., Hwang, S. W., & Patapoutian, A. (2005). The pungency of garlic: Activation of TRPA1 and TRPV1 in response to allicin. Current Biology. https://doi.org/10.1016/j.cub.2005.04.018
 • Cavagnaro, P. F., Camargo, A., Galmarini, C. R., & Simon, P. W. (2007). Effect of cooking on garlic (Allium sativum L.) antiplatelet activity and thiosulfinates content. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf062587s

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.