5 черти на мислещия човек

Мислите ли преди да действате? Водите ли се от импулсите? Може да сте мислещ човек.
5 черти на мислещия човек
Elena Sanz

Прегледано и одобрено от психолог Elena Sanz.

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 29 септември, 2022

Може би, когато мислите дали сте разсъждаваща личност или не, образът, който идва в ума ви, е този на Мислителя, онази скулптура, която можете да видите в Париж. Не грешите напълно. И така какво знаете за мислещия човек?

Когато потърсим произхода на думата “reflexionar”, Кралската испанска академия (RAE) ни информира, че това е концепция, която означава да се мисли внимателно и задълбочено върху нещо. Без съмнение, мислещият (рефлексивен) човек е склонен да се потопи в себе си, за да се опознае по-добре, да избягва да действа импулсивно и да го прави спокойно.

Какво е да сте мислещ човек?

Въпреки че вече ви дадохме някои улики, рефлексивният човек е някой, който не действа импулсивно, а отделя време, за да анализира дадена ситуация, преди да отговори или да действа. Този тип хора отлично култивират своя вътрешен свят, което им позволява да знаят какви са, силните и слабите си страни, за да се променят, ако е необходимо.

От решаващо значение е да имате предвид, че това е личностна черта, която е много трудна за култивиране, ако не е придобита. Това обаче не означава, че не можете да станете рефлексивен човек.

Можете да направите това, например, като практикувате медитация или други дейности като йога. Ще слушате вътрешния си глас, ще наблюдавате мислите си и ще намалите импулсивността си.

жена, медитираща на планина
Медитацията ни води да опознаем себе си и да изследваме вътрешното си Аз.

Предимствата на мислещия човек

Да си рефлексивен човек има своите предимства. Като начало не вземате прибързани решения, нещо, което обикновено има сериозни последици.

Някой, който иска да смени работата си и който го прави, без да е провел интервюта, за да може да заеме нова позиция и да не остане безработен, не е рефлексивен човек. Внимателното претегляне на опциите е важна черта.

Освен това други предимства са, че благодарение на тази липса на импулсивност, тези хора се грижат по-добре за връзките си, тъй като не казват неща, за които могат да съжаляват, когато спорят. Като цяло, благодарение на тази способност за размисъл, решенията, които вземат, са по-съгласувани с това кои са те и ценностите, които поддържат.

5-те черти на мислещия човек

В този момент може би сте си казали „уау, изглежда, че мога да бъда рефлексивен човек“. Ние обаче ще ви обясним кои са онези характерни черти, които могат да ви помогнат да се освободите от съмненията си. Въпреки че е възможно някои да са по-изразени от други, всички те са част от този тип личност.

1. Умее да слуша

Активното слушане в определени сектори, като например медицината, е от основно значение. Както е обяснено от Испанската асоциация на медицинските сестри за психично здраве (AEESME), фокусирането върху това, което другият човек казва, съпричастността към неговите обстоятелства/условия и приемането им, без да се правят критични оценки или преценки, е от ключово значение. Не всеки може да направи това и поради тази причина това е ценна характеристика.

2. Чертите на мислещия човек – учи се от грешките си

Рефлексивният човек не се страхува да признае, че е направил грешка, да поиска прошка и да се поучи от този факт, за да не я прави отново. Отричането на грешки е много по-често срещано, отколкото си мислим, но може би никога не сте правили това.

Тогава може би сте част от тези, които се радват на огромен личен растеж благодарение на тази способност да правят грешки, да предполагат и да се учат.

3. Има добър емоционален мениджмънт

Един от многото ключове към правилното емоционално управление е да не действате в разгара на емоциите. Това не е лесно.

Никой не ни учи от ранна възраст да не се увличаме от гняв, отмъщение или омраза. Ако сте в състояние да мислите, преди да действате и да говорите, вие не позволявате на чувствата ви да доминират. Така се чувствате по-удовлетворени от реакцията си.

4. Чертите на мислещия човек – радвате се на висок капацитет за анализ

Друга характеристика на рефлексивните хора е, че техният капацитет за анализ е много висок. Когато се сблъскат с конкретна ситуация, те бързо преценяват нейните плюсове и минуси. За да вземат здравословно и правилно решение, според собствените си ценности.

Да знаете как да спрете и да се дистанцирате не винаги е лесно. Ако обаче сте такъв човек, сигурни сме, че ви идва отвътре.

мислещия човек
Аналитичността в правилната посока насърчава вземането на добри решения.

5. Търпението като добродетел

Търпението при този тип хора е забележителна черта. Благодарение на всичко по-горе казано, те са спокойни, защото не бързат да постигнат определен резултат.

Нито пък страдат от предварителна тревожност, онзи страх, който се появява преди нещо да се случи, защото мисълта за това вече повишава нивата на кортизол незабавно.

Можете да бъдете мислещ човек

Открихте, че сте мислещ човек? Честито! Имате личност с множество предимства, които ще ви позволят да израствате на лично ниво, да се грижите за взаимоотношенията си и да чувствате, че се радвате на пълноценен живот.

Но не се притеснявайте, ако сте разбрали, че сте точно обратното. Има аспекти, върху които може да се работи в терапията, като намаляване на импулсивността и подобряване на комуникацията.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Ayala, A. E. G. (2012). Trastornos de ansiedad: agorafobia y crisis de pánico. Farmacia profesional26(6), 32-39.
  • De la Cuesta-Benjumea, C. (2011). La reflexividad: un asunto crítico en la investigación cualitativa. Enfermería clínica21(3), 163-167.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.