Губите ли много коса? Ето 7 възможни причини

Общо взето липсата на протеини и анемията са две от най-често срещаните причини за косопад. Независимо от това трябва да обърнем внимание и на други възможни фактори.
Губите ли много коса? Ето 7 възможни причини
Karla Henríquez

Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Губите ли много коса? Прекомерната загуба на коса е често срещан проблем, който засяга както мъже, така и жени на всяка възраст.

Косопадът възниква, когато скалпът и космените фоликули страдат от някакъв вид изменение. Това може да се дължи на заболяване и на определени промени в околната среда.

Нормално е да губите между 90 и 100 косъма на ден. При много хора обаче косопадът е толкова обилен, че може да се забележи по плътността на косата.

Проблемът е, че доста често хората пренебрегват този проблем, когато възникне и не мислят за възможните причини за появата му.

Затова е от съществено значение да се установи какво провокира проблема, за да се избере подходящото лечение.

В тази статия ще разгледаме възможните причини, така че да може да определите и анализирате какъв е случаят при вас.

Губите ли много коса? Ето причините за това:

1. Дефицит на протеини

Губите ли много коса? Може би не консумирате достатъчно протеини.

Косата е съставена главно от протеини. По тази причина дефицитът на протеини в организма е частично отговорен за отслабването и загубата на коса.

Това се дължи на факта, че тялото започва да разпределя малките количества протеини, които са останали. По този начин се потиска растежа на косата и тя започва да отслабва.

Съвет:

За да поддържате косата си здрава и гъста и да намалите косопада, консумирайте следните храни:

  • чисто месо
  • семена
  • ядки
  • сушени плодове
  • бобови растения
  • авокадо
  • млечни продукти
  • яйца

2. Прекомерна употреба на химикали

Химическите козметични продукти обикновено се използват за придаване на нов вид на косата или дори за третиране на сухотата и цъфтящите краища.

Проблемът е, че много от тези продукти съдържат вредни субстанции. След време те водят до необратими увреждания, причиняващи загуба на коса.

Боята за коса, продуктите за обезцветяване и някои шампоани причиняват промени както в косата, така и в скалпа.

Какво трябва да направите?

Използвайте маски и капилярни продукти с натурални съставки.

3. Проблеми с щитовидната жлеза

Проблеми с щитовдната жлеза водят до загуба на много коса.

Базедовата болест, както и хипотиреоидизмът, могат да доведат до загуба на коса, поради изменението на хормоните, причинено от щитовидната жлеза.

Тези състояния се проявяват чрез различни промени в тялото. Ако тези промени не бъдат следени, могат да провокират тежки последствия.

Какво трябва да направите?

Ако се усъмните в наличието на някои от тези състояния, консултирайте се с лекар и си направете кръвен тест, за да установите до какви въздействия може да доведе функцията на щитовидната ви жлеза върху хормоните ви.

4. Наследствени фактори при косопада

Понякога косопадът не се дължи на специфично състояние или заболяване.

Лошата новина е, че в такива случаи лечението е много по-трудно, тъй като състоянието е въпрос на ген.

Ако ситуацията е такава, загубата на коса, която настъпва след 20-годишна възраст, може да се влоши.

Какво трябва да направите?

Консултирайте се с лекар, за да установите дали наследствените гени са причината за косопада и да решите какви мерки да предприемете, за да го намалите.

5. Анемия

Може да губите много коса, ако имате анемия.

Анемията се появява вследствие на липса на желязо. Този минерал е от съществено значение за производството на червени кръвни телца.

Наличието на анемия сигнализира за недостиг на хемоглобин и по тази причина е трудно да се пренася кислород от клетките в организма.

Едно от главните последствия от анемията е загубата на коса, която ще се прекрати, след като състоянието бъде излекувано.

Какво трябва да направите?

Увеличете приема на храни, богати на желязо и спазвайте лечението, предписано ви от вашия лекар.

6. Синдром на поликистозните яйчници

При жените съществуват хормонални състояния, които може да доведат до загуба на много коса.

Синдромът на поликистозните яйчници е едно от заболяванията, провокиращи тежки дисбаланси в нивата на хормоните. Освен това води до влошаване на състоянието на скалпа и косата.

Жените, страдащи от този синдром, трябва да бъдат под наблюдение от специалист, тъй като тази болест може да причини безплодие.

Какво трябва да направите?

  • Консултирайте се с лекар относно възможните хормонални дисбаланси.
  • Започнете процедури по подсилване на косата, за да сведете до минимум отрицателните ефекти от това състояние.

7. Стрес

Психическият и физическият стрес са често срещана причина за появата на косопад. Лесно е обаче да се пренебрегне този ефект от стреса, тъй като реакциите, предизвикани от тялото, водят до други проблеми, които изискват по-голяма грижа.

Какво трябва да направите?

Правете релаксиращи упражнения и се опитайте да избягвате стресиращите обстановки.

Косопадът при вас причинен ли е от някое от посочените състояния? Ако губите много коса, трябва да се консултирате с лекаря си и да започнете ефективно лечение на проблема още сега.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.