Домашни средства срещу цъфтящи краища

· 20.10.2015
Кипнете шепа розмарин в литър вода, добавете едно разбито яйце и измийте с получената смес

Kосата е много деликатна и лесно може да бъде погрешно третирана, особено когато я боядисваме често или пък заради редовната употреба на сешоар или преса. Излагането на косата на въздействието на силните слънчеви лъчи, когато сме на почивка на плажа или докато плуваме в басейна, също й въздейства неблагоприятно. Ние ежедневно излагаме косата си на фактори, които я отслабват. Затова е добре, когато сме наясно с това и можем да вземем адекватни мерки за минимализиране на последствията и направим постъпки за възпиране на появата на цъфтящи краища.

Днес използваме възможността да представим няколко много ефикасни домашни средства, които са доказали ефекта си да подобряват здравето и външния вид на косата. Благоприятното въздействие на тези средства е в сила и в случаи на възстановяване на цъфтящи краища, които карат косата да изглежда слаба и недобре поддържана. Ще ви запознаем с няколко средства, в чиято ефективност ще можете да се убедите още след първата употреба. Причина за това се крие във факта, че те са приготвени от напълно натурални съставки. Процесът на въздействие се случва именно благодарение на съставките им, които са безценни за здравето на косата.

Яйчен шампоан

yaice

За да използвате този фантастичен натурален шампоан, е необходимо да сложите шепа пресен розмарин в 1 л. вода и да я кипнете. Когато изстине достатъчно, добавете разбито яйце. Измийте косата си с получената смес, тя действа като шампоан. След внимателно нанасяне изплакнете добре с вода.

Крем от папая

За да приготвите крема, е необходимо да обелите 1/2 папая и да премахнете всичките семена. Направете пюре и добавете към него 1/2 кофичка кисело мляко. Разбъркайте добре. Нанесете получения крем по косата си (втрийте сместа и в косата, и в скалпа). След това увийте главата си с хавлия и оставете папаята да прояви великолепните си свойства за 20 минути. Измийте косата си със студена вода.

Крем от авокадо

avocado

Приготовлението на този крем, подобно на предходните домашни средства, е простичко. Всичко, от което се нуждаете, е 1/2 авокадо. Обелете го. След това направете плода на пюре и добавете към него 2 супени лъжици бадемово масло. Разбъркайте добре крема. Нанесете го на косата си, като започнете от средата на дължината към краищата. Оставете магическите свойства на крема да подейства през следващия 1/2 час. Накрая изплакнете косата си със студена вода.

Тоник за коса

Много лесно за изпълнение. Единственото нещо, което трябва да направите, е да напълните подходящ съд с бира и да потопите косата си до средата в него. След това оставете косата си да изсъхне, чак тогава я изплакнете със студена вода.

Съвети за избягване на сухите и цъфтящи краища

kosa

Редовното подстригване на краищата на косата ви на всеки 2 месеца е отлично решение, което помага за поддържането й здрава, бляскава и мека. Подстригването премахва онези части от косата ви, които са били увредени. В случай, че не сте въодушевени от предходната идея – да режете косата си толкова често, си заслужава да отделите внимание на следващите съвети, които ще ви помогнат да избегнете сухите и цъфтящи краища:

  • Когато миете косата си, използвайте качествен и доказан балсам. Препоръчваме ви да се снабдите с маска за коса, която да прилагате веднъж седмично. Друг вариант е третирането с горещо масло.
  • Когато третирате косата си с преса или сешоар, използвайте задължително протектор срещу топлина за косата си. Препоръчваме ви да избягвате постоянната употреба на тези уреди.
  • Когато косата ви е боядисана и трябва да я освежите, винаги боядисвайте новопоявилата се коса, а не цялата. Не е задължително да нанасяте боя върху вече боядисаната коса.
  • Никога не решете косата си, когато е мокра. За да оправите косата си след душа, можете да използвате гребен с едри зъбци. По този начин ще избегнете увреждането на косата си, чупенето и цъфтенето.
  • Не изсветлявайте косата си, освен ако не е крайно належащо.