Кои са вашите фертилни дни?

Засиленият сексуален апетит е сред естествените знаци, които тялото дава
Кои са вашите фертилни дни?
Maricela Jiménez López

Написано и проверено от лекар Maricela Jiménez López.

Последна актуализация: 17 декември, 2018

Опитвате се да забременеете? Ставате все по-нетърпеливи с всеки изминал ден? Идвало ли ви е наум, че може би вие или партньорът ви страдате от фертилни проблеми? Първата стъпка, която е добре да направите, е да се успокоите и да се научите как да изчислявате вашите фертилни дни от месеца. Именно това ще направим в следващите редове – ще ви научим как да изчислявате най-благоприятния период за забременяване.

Днес ще ви покажем как да улавяте промените в своето тяло и ще ви запознаем с метод за контролиране на базалната температура. За нула време ще разберете кои са най-добрите дни за зачеване.

Съставете календар

Като начало трябва да сте наясно, че фертилните дни се определят от регулярността на месечния цикъл. Ако той е напълно редовен, задачата е много лесна. Ако цикълът варира, ще трябва да вземете предвид всички изменения.

В двата случая препоръчваме да разполагате с календар и да отбелязвате в него всяка важна информация. Ще обясним по-долу как да го разчитате.

Кои дни са фертилни дни?

За да разберете кои са фертилните дни в месечния цикъл, т.е. дните, в които настъпва овулацията ви, трябва да отброите назад 14 дни от първия ден от началото на следващата менструация. Тези 14 дни са ориентировъчни, но, ако имате цикъл, който продължава 28 дни, най-фертилните дни са точно между първата и втората менструация. И още нещо: препоръчително е да изключите от списъка с фертилни дни първия ден, от който броите, и деня, в който започва следващата менструация.

Кои са фертилни дни?

Колко дни?

Имайте предвид, че овулацията продължава между 12 и 24 часа, а спермата е жизнеспособна между 2 и 5 дни. Разполагате средно само с 6 фертилни дни на месец. Най-благоприятните за зачеване дни от тези 6, които вече споменахме, са първият ден на овулацията и следващите два, които го следват. Затова е много важно да бъдете наясно с други сигнали, което женското тяло дава, когато е в период, благоприятен за зачеване.

Сигналите на вашето тяло

Човешкият организъм е изключително интелигентен. С наближаването на вашите най-фертилни дни можете да забележите конкретни промени. Например:

 • Изпитвате по-силен сексуален апетит.
 • Можете да усетите някои типични симптоми за периода на менструация  например дискомфорт, подуване на гърдите и др.
 • Вагиналното течение се характеризира с вискозна текстура и прозрачен цвят, подобен на яйчен белтък. Това течение благоприятства транспортирането на спермата до яйцеклетката. То се появява няколко дни преди овулацията и става все по-гъсто и бяло.
 • Базалната температура варира.
Отношения

Контролирайте базалната температура

Когато знаете каква е базалната температура, можете да установите не само кои са най-подходящите за забременяване дни, но и ще разполагате с ценна информация, която позволява да контролирате този процес – т.е. можете да използвате това знание и за контрацепция. Всъщност това е една от най-древните системи за предпазване от нежелано забременяване.

Базалната температура винаги се измерва, когато тялото е в почивка – най-добре веднага щом се събудите от сън и с термометър, който измерва максимално точно.

Започнете да мерите температурата си на петия ден от цикъла – за по-голяма точност в ануса или вагината. Необходими са поне 3 минути. Съществуват фактори, които могат да повлияят върху базалната температура:

 • Будност от поне 3 часа или безсъние.
 • Активни движения точно преди измерване на температурата.
 • Измерване на температурата в необичайно време.
 • Консумация на различна храна от обичайното.
 • Настинка или състояние на слабост.
 • Смяна на термометъра.
 • Използване на термометър за измерването на температурата в друга част на тялото.

Най-фертилните дни са..?

Можете да съставите графика на базата на получената информация, за да разполагате с нея нагледно.

Преди овулация базалната температура варира между 36,5 и 36,7 градуса по Целзий. Поради хормонални промени температурата може да се повиши с 0,3-0,5 градуса по Целзий през втория и третия ден преди овулацията. Това повишение може да се задържи до края на цикъла, когато започва следващата менструация.

Препоръчително е да разполагате с подобна графика поне за последните 2 месеца, за сте в състояние напълно категорично да определите кои са вашите фертилни дни.

Снимки: ilyoungko, Boris SV, Susan.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.