10 признака за хормонален дисбаланс, които не трябва да пренебрегвате

Хормоналната активност играе жизненоважна роля в нашето здраве. Причината е, че тя регулира важни процеси като растежа, метаболизма и сексуалната функция.

Хормоните контролират много от физическите и психологични промени, през които организма ни преминава в различните фази на живота.

Поради тази причина всеки хормонален дисбаланс може да доведе до развитие на определена болест и проблеми, засягащи здравето ни.

За съжаление, много от хората не се лекуват, тъй като смятат, че симптомите се дължат на общи здравословни неразположения.

Ето защо е важно да знаете кои са предупредителните сигнали за хормонален дисбаланс.

В статията ще разгледаме най-често срещаните 10 признака, за да можете да ги разпознавате лесно.

1. Качване на килограми

2-kachvane-na-kilogrami

Непрекъснатото наддаване на килограми без основателна причина не винаги се дължи на хранене, богато на мазнини и захар.

Има случаи, в които дори да спазвате здравословен хранителен режим, не успявате да свалите от теглото си, защото страдате от хормонален дисбаланс.

Нещо повече, повишените нива на кортизол, известен като „хормон на стреса“, влияе на организма в посока складиране на мазнини в определени части от тялото.

2. Безсъние

Нарушенията в съня се влияят от много фактори и навици. Не е лоша идея обаче да проверите дали причината не се крие в хормоналния дисбаланс.

Ако това е така, трябва да се предприемат строги мерки, с които да увеличите нивата на мелатонин и сератонин в организма.

За по-добър сън много специалисти препоръчват за практикуването на йога и консумацията на храни, богати на триптофан.

3. Хроничен стрес

3-hronichen-stres

Промените в настроението, и най-вече стреса, изтощават надбъбречните ни функции.Това води до намаляване на нивата на прогестерон и други основни хормони.

Ето защо консумацията на храни, богати на триптофан и практикуването на различни техники за релаксация са жизненоважни за преодоляване на този проблем.

4. Обилно изпотяване

Жените в менопауза изпитват тревожност и нощно изпотяване, поради спадовете в производството на естроген.

За съжаление, и двата проблема могат да възникнат и при по-млади жени, поради хормоналния дисбаланс и дефицита на полезни хранителни вещества.

Важно е да консумирате храни, които съдържат фитоестрогени и изофлавони, за да противодействате на негативните ефекти.

5. Понижено либидо

4-ponijeno-libido

Андрогенът е хормон, който се среща и при мъжете, и при жените. Той контролира нашето сексуално желание. 

Намалените му нива причиняват загуба на либидото и вагинална сухота.

6. Умора

Нормално е да се чувствате уморени, ако не сте спали и не сте се хранили добре.

Трябва обаче да се замислите, ако се чувствате така за дълъг период от време без основателна причина. Причината може да се крие в повишаването на нивата кортизол и намалената хормонална активност, която влияе върху енергията ви.

7. Постоянен апетит

5-postoqnen-apetit

Апетитът за сладко и преяждането са силен показател за наличие на хормонален дисбаланс.

Нещо повече, симптомът може да подсказва за проблеми с щитовидната жлеза и отделянето на хормони, които да регулират метаболитната функция.

В някои случаи е полезно да намалите консумацията на мляко и млечни продукти и да ограничите захарта. Намалете и други продукти, съдържащи вещества, които причиняват проблеми с щитовидната жлеза.

8. Депресия

Добре е симптомите за депресия да се анализират внимателно, тъй като могат да имат нещо общо с резките хормонални проблеми.

Когато въпросното лице установи липса на клинична депресия, експертите препоръчват да се повиши консумацията на хранителни вещества, които да възстановят хормоналната активност и да подобрят настроението.

9. Хранителни разстройства

6-hranosmilatelni-problemi

Три са хормоните, които участват в дейностите на стомашно-чревния тракт: гастрин, секретин и холецистокинин.

Те изпълняват функции като оптимизация на храносмилането, контролиране възпаленията на стомашно-чревния тракт и правилната абсорбация на хранителните вещества.

Ето защо хормоналният дисбаланс може да причини коремни болки, възпаления на стомашно-чревният тракт и други общи нарушения в храносмилателния процес.

10. Загуба на коса

Аномалиите в тестостерона, дихидротестостерона и хормона на щитовидната жлеза могат да причинят прекомерната загуба на коса.

Ако не виждате никакви положителни признаци за възстановяване на косата,въпреки предприетите мерки, трябва да се консултирате с лекар за изследване дейността на хормоните, изброени по-горе.

Както виждате, тялото ни изпраща индикации винаги, когато нещо не е наред.

Дори да сме свикнали с тези симптоми, винаги е добре да си направим преглед, за да видим дали не се дължат на много по-сериозен проблем.