10 признака за хормонален дисбаланс, които не трябва да пренебрегвате

10 признака за хормонален дисбаланс, които не трябва да пренебрегвате

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

В статията ще разгледаме най-често срещаните 10 признака за хормонален дисбаланс, за да можете да ги разпознавате лесно.

Хормоналната активност играе жизненоважна роля в нашето здраве. Причината е, че тя регулира важни процеси като растежа, метаболизма и сексуалната функция.

Хормоните контролират много от физическите и психологични промени, през които организма ни преминава в различните фази на живота.

Поради тази причина всеки хормонален дисбаланс може да доведе до развитие на определена болест и проблеми, засягащи здравето ни.

За съжаление, много от хората не се лекуват, тъй като смятат, че симптомите се дължат на общи здравословни неразположения.

Ето защо е важно да знаете кои са предупредителните сигнали за хормонален дисбаланс.

1. Признака на качване на килограми

качване на килограми

Непрекъснатото наддаване на килограми без основателна причина не винаги се дължи на хранене, богато на мазнини и захар.

Има случаи, в които дори да спазвате здравословен хранителен режим, не успявате да свалите от теглото си, защото страдате от хормонален дисбаланс.

Нещо повече, повишените нива на кортизол, известен като “хормон на стреса”, влияе на организма в посока складиране на мазнини в определени части от тялото.

2. Безсъние

Нарушенията в съня се влияят от много фактори и навици. Не е лоша идея обаче да проверите дали причината не се крие в хормоналния дисбаланс.

Ако това е така, трябва да се предприемат строги мерки, с които да увеличите нивата на мелатонин и сератонин в организма.

За по-добър сън много специалисти препоръчват за практикуването на йога и консумацията на храни, богати на триптофан.

3. Признака на хроничен стрес

хроничен стрес

Промените в настроението, и най-вече стреса, изтощават надбъбречните ни функции.Това води до намаляване на нивата на прогестерон и други основни хормони.

Ето защо консумацията на храни, богати на триптофан и практикуването на различни техники за релаксация са жизненоважни за преодоляване на този проблем.

4. Обилно изпотяване

Жените в менопауза изпитват тревожност и нощно изпотяване, поради спадовете в производството на естроген.

За съжаление, и двата проблема могат да възникнат и при по-млади жени, поради хормоналния дисбаланс и дефицита на полезни хранителни вещества.

Важно е да консумирате храни, които съдържат фитоестрогени и изофлавони, за да противодействате на негативните ефекти.

5. Понижено либидо

понижено либидо

Андрогенът е хормон, който се среща и при мъжете, и при жените. Той контролира нашето сексуално желание. 

Намалените му нива причиняват загуба на либидото и вагинална сухота.

6. Признака на умора

Нормално е да се чувствате уморени, ако не сте спали и не сте се хранили добре.

Трябва обаче да се замислите, ако се чувствате така за дълъг период от време без основателна причина. Причината може да се крие в повишаването на нивата кортизол и намалената хормонална активност, която влияе върху енергията ви.

7. Постоянен апетит

постоянен апетит като признак

Апетитът за сладко и преяждането са силен показател за наличие на хормонален дисбаланс.

Нещо повече, симптомът може да подсказва за проблеми с щитовидната жлеза и отделянето на хормони, които да регулират метаболитната функция.

В някои случаи е полезно да намалите консумацията на мляко и млечни продукти и да ограничите захарта. Намалете и други продукти, съдържащи вещества, които причиняват проблеми с щитовидната жлеза.

8. Депресия

Добре е симптомите за депресия да се анализират внимателно, тъй като могат да имат нещо общо с резките хормонални проблеми.

Когато въпросното лице установи липса на клинична депресия, експертите препоръчват да се повиши консумацията на хранителни вещества, които да възстановят хормоналната активност и да подобрят настроението.

9. Хранителни разстройства

признака на хранителните разстройства

Три са хормоните, които участват в дейностите на стомашно-чревния тракт: гастрин, секретин и холецистокинин.

Те изпълняват функции като оптимизация на храносмилането, контролиране възпаленията на стомашно-чревния тракт и правилната абсорбация на хранителните вещества.

Ето защо хормоналният дисбаланс може да причини коремни болки, възпаления на стомашно-чревният тракт и други общи нарушения в храносмилателния процес.

10. Признака на загуба на коса

Аномалиите в тестостерона, дихидротестостерона и хормона на щитовидната жлеза могат да причинят прекомерната загуба на коса.

Ако не виждате никакви положителни признаци за възстановяване на косата,въпреки предприетите мерки, трябва да се консултирате с лекар за изследване дейността на хормоните, изброени по-горе.

Както виждате, тялото ни изпраща индикации винаги, когато нещо не е наред.

Дори да сме свикнали с тези симптоми, винаги е добре да си направим преглед, за да видим дали не се дължат на много по-сериозен проблем.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Stress and hormones. Salam Ranabir and K. Reetu. Department of Medicine, Regional Institute of Medical Sciences, Imphal, India. 2011. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3079864/
  • Cortisol,. You and yor Hormones. Society for Endocrinology.http://www.yourhormones.info/hormones/cortisol/
  • Central effects of stress hormones in health and disease: understanding the protective and damaging effects of stress and stress mediators. Laboratory of Neuroendocrinology, The Rockefeller University. New York. (2009). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2474765/
  • Hyperandrogenemia in patients presenting with acne. Scott M Slayden, M.D., Carlos Moran, M.D. (M.Sc.), W.Mitchell Sams Jr., M.D., Larry R Boots, Ph.D., Ricardo Azziz, M.D. (M.P.H, M.B.A.). https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(01)01701-0/abstract
  • Mayo Clinic Staff. (2014). Depression (major depressive disorder).
    mayoclinic.org/diseases-conditions/depression/basics/definition/con-20032977
  • What is depression? (2011).
    nimh.nih.gov/health/publications/depression/index.shtml

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.