Гофио от Канарските острови: Хранителна стойност, ползи и как да го приготвите

Канарското гофио е важен източник на диетични фибри и енергия. Какви други ползи предоставя? Тук ви разказваме всичко по темата.
Гофио от Канарските острови: Хранителна стойност, ползи и как да го приготвите
Maria Patricia Pinero Corredor

Написано и проверено от диетолог Maria Patricia Pinero Corredor.

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Канарското гофио е разновидност на брашното от Канарските острови, Испания. Може да бъде направено от пшеница, царевица, овес или други зърна, а цветът му варира между различните нюанси на жълтото според степента на препичане, което има.

Известно е също като “препечено брашно от просо” и освен всичко друго се характеризира със своя сух, проникващ и землист аромат. Какви са предимствата му? Как се приготвя? В тази статия ще ви разкажем всичко за него и как се прави.

Хранителната стойност на канарското гофио

Канарското гофио крие важни ползи за здравето поради интересното си съдържание на основни хранителни вещества. По-специално, то е източник на:

 • Въглехидрати
 • Протеини
 • Фибри
 • Мазнини
 • Нишесте
 • Минерали като фосфор, калций и желязо
 • Витамини С и група В
Гофио от Канарските острови
Количеството хранителни вещества в канарското гофио варира в зависимост от зърното, използвано за направата му.

Ползите за здравето на канарското гофио

Както вече споменахме накратко, традиционната рецепта за канарско гофио се приготвя от печена царевица и пшеница. В днешно време обаче се прави и с други зърнени и бобови растения. Какъвто и да е случаят, това не е продукт с добавена захар, оцветители или консерванти. Този продукт е 100% естествен и предлага някои много интересни предимства.

1. Канарското гофио осигурява енергия

Един от основните макронутриенти на гофриото са неговите въглехидрати. Те са отговорни за осигуряването на енергия на тялото. По-конкретно, те се разграждат до глюкоза, която е основният източник на гориво за функционирането на тялото.

Ето защо тази храна е добър вариант за закуска, за диета на спортисти или за тези, чиито дейности изискват много енергия.

2. Това е чудесен източник на фибри

Фибрите са от голямо значение за тялото, тъй като увеличават теглото и размера на изпражненията. Следователно, те са в състояние да намалят запека. Освен това, както е описано в статия, разкрита в списание Foods , приемът им играе важна роля за усещането за ситост, контрола на апетита и загубата на тегло.

3. Канарското гофио помага здравето на храносмилателната система

Пшеничните трици са отлични помощници за поддържане здравето на храносмилателната система. Действат като регулатор, тъй като подпомагат изпразването на стомаха, повишават усещането за ситост, ускоряват чревния транзит и увеличават фекалната маса. Помагат и на дебелото черво, тъй като разреждат чревното съдържание и работят като субстрат за бактериалната флора.

По същия начин нишестето, съдържащо се в канарското гофио, е полезно. Това вещество, когато ферментира с помощта на чревната микробиота, произвежда газове, мастни киселини, органични киселини и алкохоли. Между другото, стимулира ситостта и помага за контролиране на глюкозата.

4. Подходящо е за диабетици

Гофио е вид брашно, получено от зърно. Поради това се абсорбира бавно в червата. Това, добавено към съдържанието му на нишесте и фибри, го превръща в подходяща храна за хора с преддиабет и диабет.

Как да си направим канарско гофио у дома

Обработката на гофио започва с подбора и почистването на зърната. Тези зърна се препичат леко и се смилат, когато зърното е вече студено. След това продуктът се пресява и се получава бежов прах.

Тъй като е направено от пълнозърнесто брашно, не се губят толкова много хранителни вещества, колкото при производството на бели брашна. Въпреки това, някои витамини, като витамини B и C, се окисляват по време на печене. Това се случва в зависимост от времето за нагряване, въпреки че тези вещества не изчезват напълно.

Междувременно топлината причинява разкъсване на веригите на нишестето, което прави вкуса на гофио толкова специфичен.

Как се изпол0зва този продукт

Гофио може да се използва по различни начини. В древността са го разтваряли в гореща вода, за да направят вид млечен шейк. Сега се добавя към мляко или се комбинира с какао или ядки. Може дори да се използва като сгъстител или като хранителна добавка.

Рецепта за приготвяне на яхния от кресон с гофио от Канарските острови

Поради своята гъвкавост и добър вкус, канарското гофио може да се включи в много ястия. В този случай предлагаме яхния с кресон. Количествата могат да се регулират според желаните порции.

Съставки

 • Кресон: 500 грама
 • Боб Пинто: 150 грама
 • Картофи: 500 грама
 • Тиква: 100 грама
 • Свински ребра: 250 грама
 • Вода: 3-4 литра
 • Дафинов лист (един брой)
 • Царевица на кочани: 1 брой
 • Канарско гофио (на вкус)
Гофио от Канарските острови
Канарското гофио може да се консумира разредено в смутита или в солени рецепти като супа или яхния.

Инструкции за приготвяне

 • Необходимо е бобът да се накисне цял ден, преди да започнете да приготвяте тази рецепта. След това, когато започнете да готвитеяхнията, парчетата месо трябва да се запекат. През това време нарежете кресона на парчета, както и тиквата, царевичните кочани и картофите.
 • Когато месото се запече, добавете картофите, кочаните царевица и тиквата. Освен това добавете кресона и дафиновия лист. Покрийте с вода и варете. Може да отнеме два часа, докато ястието бъде готово.
 • Когато яхнията е готова, извадете дафиновия лист и добавете гофиото с част от бульона от яхнията.

Какво да запомните за гофиото от Канарските острови

Канарското гофио е традиционна съставка в гастрономията на Канарските острови. Може да се открие и в ястия като яйца на очи, мус от гофио и сладолед от гофио, наред с много други варианти.

Това е интересен източник на въглехидрати, диетични фибри, витамини и минерали, който е идеален за включване във всеки тип диета. И така, ще го опитате ли?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Dominguez-Rodriguez A, Avanzas P, Abreu-Gonzalez P, Gonzalez-Gonzalez J, Del Carmen Garcia-Baute M, Barrios P, Martin-Cabeza M, Jimenez-Sosa A. Consumption of ‘gofio’, a roasted cereal flour from the Canary Islands, is associated with exercise capacity and risk of coronary heart disease in the elderly. Int J Cardiol. 2015;187:41-3. doi: 10.1016/j.ijcard.2015.03.347. Epub 2015 Mar 23. PMID: 25828309.
 • Slavin J, Carlson J. Carbohydrates. Adv Nutr. 2014 Nov 14;5(6):760-1. doi: 10.3945/an.114.006163. PMID: 25398736; PMCID: PMC4224210.
 • Salleh SN, Fairus AAH, Zahary MN, Bhaskar Raj N, Mhd Jalil AM. Unravelling the Effects of Soluble Dietary Fibre Supplementation on Energy Intake and Perceived Satiety in Healthy Adults: Evidence from Systematic Review and Meta-Analysis of Randomised-Controlled Trials. Foods. 2019 Jan 6;8(1):15. doi: 10.3390/foods8010015. PMID: 30621363; PMCID: PMC6352252.
 • Vinoy S, Laville M, Feskens EJ. Slow-release carbohydrates: growing evidence on metabolic responses and public health interest. Summary of the symposium held at the 12th European Nutrition Conference (FENS 2015). Food Nutr Res. 2016 Jul 4;60:31662. doi: 10.3402/fnr.v60.31662. PMID: 27388153; PMCID: PMC4933791.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.