Вкусна рецепта за агнешка яхния

Ще ви покажем как да приготвите една от онези бавно приготвени рецепти, които почти всеки харесва: агнешка яхния. Това е сочно ястие с голяма хранителна стойност.
Вкусна рецепта за агнешка яхния
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Агнешката яхния е лесна рецепта за приготвяне, пълна с основни хранителни вещества. Може редовно да бъде част от здравословната диета, за да се избегнат дефицити, които биха могли да повлияят на правилното функциониране на тялото. Ще ви покажем как да приготвите агнешка яхния, за да извлечете максимума от това месо.

На първо място, не забравяйте, че месото е висококачествена храна, която трябва да се включва често във вашата диета. Агнешкото месо се характеризира с нисък процент мазнини, тъй като в по-голямата си част е постен продукт. Съдържанието на протеини в този продукт е безспорно, като те са с висока биологична стойност.

Съставки на тази вкусна агнешка яхния

За да приготвите изискана агнешка яхния за 6 души ще ви трябват следните съставки:

 • 1 агнешки бут, нарязан
 • 4 моркова
 • 1 праз
 • 1 червена чушка
 • 1 домат
 • 200 грама (8 унции) гъба Портобело
 • 150 грама (6 унции) зелен фасул
 • 1 глава лук
 • 2 скилидки чесън
 • 1 връзка мащерка
 • 2 стръка розмарин
 • 2 чаши червено вино
 • 1/2 чаша вода
 • Екстра върджин зехтин
 • Черен пипер
 • Сол

При избора на парчетата агнешко е важно да се уверите, че някои от тях съдържат определено количество мазнини. Това ще подобри текстурата на соса и крайния вкус. Също така ще повлияе положително на сочността на месото; въпреки че не би трябвало да има проблем с това, тъй като ще се готви бавно.

Агнешка яхния.
Агнешката яхния се готви бавно, за да се постигне гладка и ароматна текстура.

Инструкции стъпка по стъпка

 1. Нарежете зеленчуците на средно големи парчета, тъй като времето за готвене е дълго и е важно да не се разпаднат.
 2. След това покрийте парчетата месо с брашно и ги поставете в тенджера на среден огън с малко екстра върджин зехтин и няколко цели скилидки чесън с люспите.
 3. Запържете месото отвън и го извадете, когато е запечатано.
 4. В същото олио добавете всички зеленчуци, с изключение на гъбите и задушете за няколко минути на умерен огън.
 5. След това добавете гъбите и нарязаните билки и продължете да готвите.
 6. След няколко минути поставете месото обратно в тенджерата, заедно с всички сокове, които може да е пуснало, докато си почива. Не е нужно да го разбърквате, просто поставете месото върху зеленчуците.
 7. В този момент налейте двете чаши червено вино и водата.
 8. Добавете сол и черен пипер на вкус.
 9. След като алкохолът се изпари, намалете котлона и гответе за 2 или 3 часа с капак.
 10. От време на време трябва да вдигате капака, за да проверите как се готви яхнията. Разбърквайте малко сместа, за да не залепне за дъното.
 11. Когато времето изтече, добавете сварения зелен фасул и оставете ястието да почине малко преди сервиране.

Ползите от агнешката яхния

Агнешката яхния е ястие, което може да осигури редица ползи за здравето, стига да се яде в контекста на разнообразна и балансирана диета. Преди всичко е важно да се подчертае съдържанието на протеини в ястието.

Според проучване, публикувано в списание Annals of Nutrition & Metabolism, важно е да се осигури прием на протеини от повече от 0,8 грама на килограм тегло на ден при хора със заседнал начин на живот.

От друга страна, агнешкото месо съдържа и други основни микроелементи, като желязо. Според изследване, публикувано в The Medical Clinics of North America, този елемент е определящ фактор за избягване на анемия. В случай на недостатъчна консумация може да се развие състояние на изключителна умора и изтощение.

Също така, не бива да забравяме, че тази рецепта за агнешка яхния включва няколко вида зеленчуци сред съставките. Те се открояват със съдържанието си на фитохимикали с антиоксидантен капацитет. Те са предимно флавоноиди. Доказано е, че техният прием намалява риска от развитие на сложни и хронични патологии през годините.

Агнешка яхния.
Агнешката яхния осигурява протеини и антиоксиданти, жизненоважни хранителни вещества за правилното функциониране на тялото.

Пригответе агнешка яхния у дома по прост начин

Както видяхте, една агнешка яхния е лесна за приготвяне рецепта, която съдържа значително количество основни хранителни вещества и антиоксиданти.

Консумацията й се препоръчва за поддържане на доброто здравословно състояние в средносрочен план. Важно е обаче този вид месо да се редува с други като говеждо, свинско или пилешко. Всеки от тях има различна хранителна стойност.

И накрая, не забравяйте, че нуждите от протеини се увеличават с увеличаване на физическата активност. Необходимо е да се компенсира загубата на мускули с по-високо присъствие на тези хранителни вещества в диетата, за да се постигне оптимално възстановяване. В противен случай адаптацията също може да бъде застрашена, което ще блокира процесите на хипертрофия и ще повлияе негативно на производителността.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, et al. Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi:10.1159/000499374
 • DeLoughery TG. Iron Deficiency Anemia. Med Clin North Am. 2017;101(2):319-332. doi:10.1016/j.mcna.2016.09.004
 • Maleki SJ, Crespo JF, Cabanillas B. Anti-inflammatory effects of flavonoids. Food Chem. 2019;299:125124. doi:10.1016/j.foodchem.2019.125124

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.