Гъби в микровълнова фурна: бърза и лесна рецепта

Гъбите се консумират от хиляди години и все още са високо ценени в кухнята днес, както заради деликатния си вкус, така и заради хранителната им стойност. Научете бърза и лесна рецепта за гъби в микровълнова фурна в тази статия!
Гъби в микровълнова фурна: бърза и лесна рецепта
Anna Vilarrasa

Написано и проверено от диетолог Anna Vilarrasa.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Има ли някой, който никога не е търсил лесна, бърза и здравословна рецепта, която гарантирано да пожъне успех? В следващата статия ще ви кажем как да приготвите гъби в микровълнова фурна стъпка по стъпка. Готови са за няколко минути и са много вкусни и леки.

Това е едно от онези безпогрешни ястия, които ще искате да приготвяте всеки ден. Нашият съвет е да го приготвите като предястие, като гарнитура към месо или риба или като вкусна и здравословна закуска!

Готвене с гъби

Готвенето на гъби в микровълновата е лесен, бърз и здравословен начин да въведете гъби в ежедневната си диета. Въпреки че на ботаническо ниво това са гъби, на хранително ниво те попадат в групата на останалите зеленчуци.

Правилният избор е важен, независимо дали става въпрос за печурки, сърнели или други гъби. Всички те са с ниско съдържание на холестерол, натрий и калории, като същевременно осигуряват множество хранителни вещества, включително фибри, калий, мед, селен, антиоксиданти и витамини от група В.

В кухнята са подходящи за множество приготвяния и има голям брой рецепти за приготвянето им, като омлети, пържени, печени на скара, сотирани или в яхнии с месо и ориз.

Въпреки че не е много обичайно да ги приготвяте в микровълновата, това предлага възможността да го направите по чист, бърз и като цяло безопасен начин. И без да се притеснявате да гледате или да разбърквате ястието от време на време. Насърчаваме ви да го опитате!

Човек, който отваря микровълнова печка.
Използването на микровълни е почти винаги безопасно, стига да вземем някои предпазни мерки.

Рецепта за гъби в микровълнова фурна

Просто и леко ястие с нотка на необикновен вкус благодарение на финалния дресинг. Така че какво чакате!

Необходими съставки за приготвянето му

  • 14 унции (400 грама) пресни гъби
  • 3 скилидки чесън
  • Няколко листа магданоз на вкус
  • 3 супени лъжици екстра върджин зехтин
  • Сок от половин лимон
  • Сол и черен пипер

Рецепта стъпка по стъпка

  • Първата задача е да отрежете пънчетата и да измиете гъбите, за да премахнете цялата пръст, която може да имат. За да направите това, можете да ги търкате под вода или да ги минете с четка. Подсушете и оставете настрана.
  • След това обелете и нарежете скилидките чесън и нарежете магданоза. Смесете ги в купа със зехтин, лимонов сок, сол и черен пипер на вкус.
  • Сега е време да нарежете гъбите и да ги поставите в съд, подходящ за микровълнова фурна. Полейте с дресинга.
  • Покрийте с обърната чиния и гответе на максимална мощност за около 6 минути. Ако ги предпочитате по-сготвени, оставете още няколко минути.
  • Преди сервиране добавете сол и черен пипер и довършете с остатъка от дресинга.

Бърз и лесен вариант: Гъби в микровълнова със сирене

Този друг начин за готвене на гъби в микровълнова фурна се характеризира с мощния вкус на сирене фета, който се съчетава прекрасно с гъбите.

Съставки за приготвянето му

  • 200 грама големи гъби
  • Екстра върджин зехтин
  • 200 грама сирене фета
  • Сол и черен пипер
  • Риган

Стъпки за следване

  • За да започнете, измийте гъбите и се уверете, че сте отстранили всичката пръст по тях. Внимателно отстранете дръжката, за да не счупите гъбата. Ако са в добро състояние, могат да бъдат запазени за използване в други ястия, като оризова яхния или сос за паста.
  • След това нарежете сиренето на кубчета със същия размер като гъбите.
  • Поставете гъбите в чиния и напълнете със сиренето. Овкусете всяка със сол и черен пипер и полейте отгоре с малко зехтин. Поставете в микровълновата и гответе за 4 минути на максимална мощност.
  • За да получите още по-добър резултат, оставете ястието да престои още три минути вътре. Преди сервиране се поръсва с малко риган.
Гъби
Гъбите са универсални и здравословни. Те имат интересни хранителни свойства, затова ви съветваме да ги включите в диетата си.

Открийте още рецепти: Рецепти с кестени: 4 ястия, в които ще се влюбите

Гъбите в микровълнова фурна са добър начин да включите зеленчуци в диетата си

В заключение, гъбите в микровълнова фурна могат да станат част от ежедневната ви диета. Знаенето на прости и разнообразни зеленчукови рецепти е интересно, тъй като специалистите препоръчват да има много от тях във всяка диета. Що се отнася до гъбите, здравните учени ги сочат като източници на полезни за организма съединения, извън тяхната хранителна стойност.

Освен това, едно от предимствата на гъбите е, че могат да се подправят с ароматни растения или подправки, които харесвате, и да разширите гамата от вкусове, за да не ви омръзнат. Комбинират се добре с чесън, магданоз, босилек, кориандър или риган. Любителите на пикантното имат възможност да добавят щипка джинджифил или кайен на прах.

Когато купувате гъби, свежестта е най-добрият показател за качество. Те трябва да са твърди, без мухъл и да не са влажни на допир. Съхраняват се добре в отворена хартиена торбичка в хладилник за около 5 дни. Преди употреба измийте с кърпа или четка и изплакнете под вода.

Може да ви заинтересува ...
Vol-Au-Vents с гъби и бекон: Страхотна рецепта
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Vol-Au-Vents с гъби и бекон: Страхотна рецепта

Лесно се приготвят Vol-Au-Vents с гъби и бекон, които осигуряват качествени антиоксиданти. Разберете как да ги правите в тази статия.



  • Cross G.A, Fung D.Y. The effect of microwaves on nutrient value of foods. Critical reviews in food science and nutrition. 1982. 16(4):355-81.
  • Géczi G, et al. No major differences found between the effects of microwave-based and conventional heat treatment methods on two different liquid foods. PLoS One. Enero 2013.8(1):e53720.
  • Organización Mundial de la Salud. Campos electromagnéticos & salud pública: Hornos microondas. Hoja informativa. Febrero 2005.
  • Valverde M.E, et al. Edible mushrooms: improving human health and promoting quality life. International Journal of Microbiology. Enero 2015. 376387.