Бургер с гъби и леща: 2 различни рецепти, които да опитате

Бургерите с гъби и леща са чудесен заместител на бургерите с месо или риба. Добавете ги във вашия хранителен режим, за да увеличите дневния си прием на зеленчуци и бобови растения.
Бургер с гъби и леща: 2 различни рецепти, които да опитате

Последна актуализация: 27 ноември, 2021

Бургерите с гъби и леща са особено добър избор, ако искате да ограничите вашата консумация на месо поради каквато и да е причина. Те са чудесни и ако просто искате да добавите по-здравословно ястие към вашия режим на хранене. Знаете ли как да си направите бургер с гъби и леща?

В допълнение, те са изключително подходяща храна, която се съчетава добре с други ястия като ориз, салати, зеленчуци и различни видове хляб.

Бургер с гъби и леща: предимствата на зеленчуците и бобовите растения

Бургер с гъби и леща: една млада жена яде салата

Една диета, състояща се от зеленчуци и плодове, може да помогне за намаляване на чувството за дискомфорт.

Има много ползи за здравето от яденето на зеленчуци и бобови растения. Като цяло, това са някои от многото предимства от консумирането на зеленчуци:

  • Те са богати на фибри и следователно подобряват вашето храносмилане и регулират нивото на холестерол в кръвта. Освен това, помагат за облекчаване на запек и ще ви накарат да се чувствате сити за по-дълъг период от време и намаляват приема на  калории.
  • От хранителна гледна точка, зеленчуците са пълноценни храни. Следователно, те не са нито обработени, нито рафинирани. Както при всички други храни, какви видове витамини и минерали получавате от тях, зависи от това какво точно избирате да ядете.
  • Те също съдържат полифеноли, антиоксиданти, които са много полезни за тялото. Например, тези хранителни вещества помагат за намаляването на LDL (липопротеин с ниска плътност), по-известен като „лош холестерол“.

На свой ред, сред ползите, доказани след ежедневна консумация на бобови растения, можем да подчертаем следното:

  • Те съдържат голямо количество фибри и са изключително питателни, точно като зеленчуците.
  • Бобовите растения съдържат витамини В1, В6, В9 и жизненоважни минерали като калций, калий, цинк, фосфор, желязо и магнезий. Вашето тяло се нуждае от тях, за да може да изпълнява функциите си нормално.
  • Като ги ядете, получавате голяма доза енергия и много малко мазнини. (Освен соята и фъстъците, които обикновено спадат към ядките, бобовите растения са бедни на мазнини).
  • Също така, те съдържат мононенаситени и полинаситени мастни киселини и ниски количества ненаситени мазнини.
  • Най-хубавото нещо е, че те също не са скъпи и се съчетават добре с другите съставки. Те също са лесни за приготвяне.

Рецепти за бургер с гъби и леща

1. Първа рецепта: Бургер с гъби и леща

Бургер с гъби и леща: снимка на 5 бургера с леща

Бургерите с леща са чудесен избор за веганите или за всички, които искат да ограничат яденето на месо.

Съставки

(4 порции)

  • 150 г леща, сурова или сварена
  • 90 г гъби, всякакъв вид
  • 4 скилидки чесън
  • Зехтин екстра върджин
  • 1/2 лук
  • Сол, пипер и магданоз за вкус

Начин на приготвяне

  • Първо, накиснете лещата във вода за около 5 часа. (Ако нямате време, можете да използвате сурова леща вместо това.)
  • После, измийте зеленчуците и ги смесете в блендера или ги намачкайте до получаване на хомогенна смес.
  • Накрая, нарежете гъбите, лука и чесъна и ги добавете към сместа от леща.
  • След това, овкусете с магданоз, риган и босилек (можете да не слагате някоя от тези подправки или да добавите още по ваш избор). Също така, можете да оформите структурата с малко брашно или галета от хляб, ако сместа е твърде течна.
  • Оформете сместа на банички и след това ги оставете в хладилника за няколко часа. Това ще им помогне да запазят формата си, когато ги готвите.
  • Има два варианта, когато стане време за приготвяне на тези бургери. Можете да ги приготвите във фурна на 180 градуса, докато не станат златисти или ги панирайте с малко количество олио.
  • Накрая, наследете им се!

Можете да извършите повечето горепосочени стъпки предварително – с изключение на приготвянето, разбира се, и да запазите вашите бургери за по-късно. Просто ги поставете в хладилника и те ще издържат няколко дни, докато не станат готови за приготвяне. Те вървят чудесно с манго или със салата.

2. Втора рецепта: Бургер с червена леща 

3 бургера от леща и салата

Приготвянето на този вегетариански бургер е сходно на това от предишната рецепта. Единственото различно нещо е видовете леща, използвана за приготвянето.

Съставки

(5 порции)

  • 30 г изсушена червена леща
  • 1/2 малък по размер лук
  • 3 скилидки чесън
  • 100 г гъби
  • 100 г праз
  • Сол, пипер и босилек
  • Зехтин екстра върджин или кокосово масло екстра върджин

Приготвяне

Приготвянето на този вариант е същото както в предишната рецепта. Единственото нещо, което трябва да имате предвид, е това, че червената леща изисква по-малко време за накисване от всички други видове леща. Освен това, можете да добавяте или премахвате всякакви съставки според вашия вкус.

Като допълнение, обърнете внимание на това, че червената леща е по-трудна за намиране. Но, може би я има във вашия местен магазин или в секцията за международни хранителни продукти в супермаркета.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.