Розовата ябълка: характеристики, свойства и ползи

Ще ви разкажем за основните ползи от розовата ябълка, екзотичен плод с висока концентрация на микроелементи.
Розовата ябълка: характеристики, свойства и ползи
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 19 септември, 2022

“Розовата ябълка” е известна в някои страни и като pomarrosa, а научното й име е Syzygium jambos. Има различни приложения и дори определени лечебни свойства поради отличната си хранителна стойност. От гледна точка на своите органолептични характеристики, тя се отличава преди всичко с аромата си на роза. Месото, от друга страна, е бяло и гъбесто.

Преди да започнем, трябва да отбележим, че редовното присъствие на плодове в диетата е препоръчително за нашето здраве. Тези продукти осигуряват важно количество микроелементи и фитохимикали с антиоксидантен капацитет, които помагат в превенцията на хронични и сложни патологии. По този начин гарантираме, че тялото ни функционира правилно.

Ползите от розовата ябълка

Розова ябълка.
Розовата ябълка е екзотичен плод, който има формата на круша, но с цвят на ябълка.

На първо място, розовата ябълка съдържа желязо, калций и витамин B3. По-специално, приемът на калций е от съществено значение за подобряване на костната минерална плътност и по този начин предотвратява процесите на остеопороза. Те са по-чести при жените, отколкото при мъжете, след края на менопаузата.

В същото време ще бъде от решаващо значение да се поддържат нивата на витамин D в оптимални граници, за да се подобри усвояването на минерала, според проучване, публикувано в Frontiers of Hormone Research.

Междувременно желязото е ключово за подобряване на движението на кислород през кръвта. Недостатъчното снабдяване с този минерал може да доведе до анемия, която причинява хронична умора. Изследване, публикувано в списание Best Practice & Research, демонстрира това. В този смисъл е препоръчително да се осигури консумацията му заедно с доза витамин С, за да се подобри последващото усвояване.

Освен това съдържанието на фибри в розовата ябълка е от решаващо значение за човешкото тяло. Има доказателства, че това вещество може да подобри здравето и функционирането на храносмилателния тракт.

От една страна, увеличава обема на фекалния болус, като по този начин предизвиква по-голяма стимулация на механорецепторите на тракта. Служи и като енергиен субстрат за микробиотата, насърчавайки растежа на бактериите и подобрявайки тяхното функциониране.

Хранителна стойност на розовата ябълка

Розови ябълки.
Розовата ябълка може да се включва в диети за отслабване поради ниската си калоричност.

Що се отнася до хранителната му стойност, всеки 100 грама (4 унции) на плода осигуряват около 25 калории. Тази ниска калорична стойност означава, че може да се включва без проблем в нискокалорична диета за отслабване. Освен това е доста засищащ поради съдържанието на вода, което може да помогне за намаляване на усещането за глад и предотвратяване на апетита.

Що се отнася до микронутриентите, преобладават въглехидратите. Всеки 100 грама (4 унции) от продукта съдържа почти 8 грама захар. Протеините и мазнините обаче дори не представляват 1 грам общо. В допълнение, малкото протеини, които съдържа, са с ниска биологична стойност, така че има дефицит на незаменими аминокиселини.

Въпреки това, розовата ябълка осигурява калций и желязо, както и значителна доза витамин А и витамин С. И двете хранителни вещества действат заедно, за да стимулират ендогенния синтез на колаген, най-разпространеният протеин в човешкото тяло. В същото време самият витамин С е от решаващо значение за оптималния имунен отговор, който ще намали риска от инфекциозни патологии.

Лечебни свойства

Много различни лечебни свойства се приписват на розовата ябълка, въпреки че за повечето от тях няма достатъчно доказателства. Например, коренът често се използва за подобряване на симптомите на епилепсия. А прахът, който се получава чрез раздробяването му, може да помогне в борбата с диабета.

Кората на растението се използва за спиране и контрол на повръщането и има очистителни свойства. Въпреки това, ако развиете някоя от патологиите, споменати по-горе, най-добре е да отидете при медицински специалист, за да ви бъде назначено лечение с научно доказани ползи.

Розовата ябълка – качествен екзотичен плод

Както видяхте, розовата ябълка съдържа добро количество основни микроелементи, които ще осигурят правилното функциониране на човешкото тяло.

Този плод може да се включва редовно в диетата, за да се подобри осигуряването на минерали и фибри. И двата елемента са от съществено значение за ефективното протичане на физиологичните процеси във вътрешната среда на организма.

Преди да завършим, трябва да подчертаем, че в ежедневната диета трябва да присъстват поне 5 порции плодове и зеленчуци. По този начин си осигуряваме достатъчна консумация на вещества с антиоксидантен капацитет, което от своя страна ще помогне за предотвратяване на развитието на хронични и сложни патологии.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Goltzman D, Mannstadt M, Marcocci C. Physiology of the Calcium-Parathyroid Hormone-Vitamin D Axis. Front Horm Res. 2018;50:1-13. doi:10.1159/000486060
  • Percy L, Mansour D, Fraser I. Iron deficiency and iron deficiency anaemia in women. Best Pract Res Clin Obstet Gynaecol. 2017;40:55-67. doi:10.1016/j.bpobgyn.2016.09.007
  • Gill SK, Rossi M, Bajka B, Whelan K. Dietary fibre in gastrointestinal health and disease. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2021;18(2):101-116. doi:10.1038/s41575-020-00375-4

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.