Fucha Ryori: будистко вегетарианско ястие

Fucha Ryori е вид японска кухня, преминала през вековете. Обясняваме какво представлява и съставките, които съдържа.
Fucha Ryori: будистко вегетарианско ястие
Maria Patricia Pinero Corredor

Написано и проверено от диетолог Maria Patricia Pinero Corredor.

Последна актуализация: 03 декември, 2022

Fucha Ryori е вид монашеска кухня, която е малко известна и практически обвита в мистиката на японската кухня. Това е вариант на вегетарианската кухня на будисткия храм Shōjin rōyri. Фуча означава „пиене на чай заедно“, с корени в древния китайски навик да се пие чай след работа или медитация.

В наши дни обаче е съвсем различно. Използва се за описание на монашеската кухня на школата на дзен будизма Обаку. Това е едно от трите основни дзен училища в Япония. В резултат на това Fucha Ryori е много близко до японската култура.

Свързва се най-вече с манастирската кухня – в случая на будистките монаси. Интересувате ли се да научите повече за това? Тук ще ви кажем какво представлява и какви са ползите от това ястие.

Какво представлява Fucha Ryori?

Fucha Ryori е кулинарна традиция, произхождаща от будистките храмове. Това е вид вегетарианска храна, приготвяна и консумирана от будистките монаси. Въпреки че произхожда като традиция от Китай, тя се разпространява в Япония през 17 век, когато монасите от династията Мин бягат в планините от манджурите.

След като се установяват там, те започват да развиват своите традиции. Една от тях е Fucha Ryori. Първоначално храната се е сервирала на широки червени маси. Върху тях се е поставяла голяма чиния, която се споделя от четирима души.

В Китай обаче се въвеждат индивидуални чинии за ядене на храната. Освен това в Япония е обичайно да се сервират отделни порции и да се поставят специални ястия в обща чиния.

Във Fucha Ryori сервирането на ястия по този начин означава баланс, изисканост и простота, три черти, които характеризират азиатската храна. Както се казва в културен преглед относно Фуча, това е форма на сътрудничество между храмове и символичен израз на будизма.

Какво е Fucha Ryori?
Чаят матча е една от основните храни във Fucha Ryori. Известно е с високото си съдържание на антиоксиданти.

Различните ястия във Fucha Ryori

Fucha Ryori се състои от различни храни с ползи за здравето. Най-важните от тях са споменати по-долу.

Чай матча

Говори се много за чая Матча, който е вратата към Фуча. Това е прахообразна съставка, която се получава от същото растение като зеления чай. Въпреки това, поради своето отглеждане и състав, има повече ползи.

По-специално, има висока концентрация на полифенола, епигалокатехин-3-галат (EGGG), известен със своя антиоксидантен и отслабващ ефект. Освен това съдържа витамини, минерали и други катехини, които му придават следните ефекти:

  • Противовъзпалителни свойства
  • Антикарциногенен потенциал
  • Кардиопротективни ефекти
  • Антивирусни свойства
  • Потенциал за подобряване на когнитивната функция

Тиква

Във Фуча тиквената супа е включена в ястие, наречено Syunkan, заедно с други съставки като:

  • Рулца от моркови
  • Краставица
  • Японска бяла ряпа и водорасли
  • Листа от шисо 
  • Гъба шитаке
  • Сушено тофу с пшеничен глутен
  • Сос горчица
  • Грудка от морски водорасли и ямс
  • Пържени рулца тофу с патладжан в сладък мисо сос
  • Рулца с тофу крем и с моркови
  • Гъба шитаке и пшеничен глутен
  • Пържено тофу с пшеничен глутен

Централната съставка обаче е тиквената супа. Тази храна е известна с богатото си съдържание на фибри и антиоксиданти. Освен това има високо съдържание на витамин А. По този начин осигурява следните ефекти:

  • Противовъзпалителни свойства
  • Намаляване на храносмилателни проблеми като запек
  • Профилактика на хронични заболявания, свързани с оксидативен стрес

Кайсия

Друго ястие от фуча е Umeboshinohinodeage. Съдържа кайсия, а също така се състои от малки парченца краставица с арарут на прах, джинджифил и японски пипер. В центъра на ястието обаче е кайсията.

Едно от основните предимства на този плод е високото съдържание на витамин А. Съдържа 1926 IU на 100 грама (4 унции). В допълнение, той се откроява като източник на калий и витамин С. Затова притежава стягащи, антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Освен всичко друго, е с ниско съдържание на въглехидрати и изобилие от вода и фибри. Поради тази причина е подходящ за пациенти с диабет. Но това е нещо, което трябва да бъде препоръчано от лекар.

Кайсии
Кайсии с високо съдържание на витамин А, фибри и антиоксиданти. Те също имат противовъзпалителен и храносмилателен потенциал.

Арарут

Арарутът е често срещана съставка във Fucha Ryori. Това е прах, използван за сгъстяване на сосове, супи и други храни, много разпространен в азиатската кухня. Състои се от нишестета, извлечени от различни тропически грудки, като тази на растението арарут, Maranta arundinacea.

Тази съставка се използва в ястията Fucha Ryori, в които също откриваме съставки като:

  • моркови
  • краставици
  • джинджифил
  • японски чушки
  • соя
  • желето конджак желе
  • японски репички
  • горчица
  • спанак
  • тофу
  • картофено пюре
  • бамбукови кълнове
  • зеленчуци и плодове от всякакъв вид

Какво да запомните за Fucha Ryori?

Fucha Ryori е древен обичай, който остава и днес; предавал се е сред будистките поколения. Днес това е вид вегетарианска храна, на която се приписват ползи за здравето. Това е и начин на живот.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Ambros. (2019). Partaking of Life: Buddhism, Meat-Eating, and Sacrificial Discourses of Gratitude in Contemporary Japan. In Religions (Vol. 10, Issue 4, p. 279). MDPI AG. https://doi.org/10.3390/rel10040279
  • Joanna Kochman, Karolina Jakubczyk,* Justyna Antoniewicz, Honorata Mruk, and Katarzyna Janda. Health Benefits and Chemical Composition of Matcha Green Tea: A Review. Molecules. 2021 Jan; 26(1): 85. Published online 2020 Dec 27. doi: 10.3390/molecules26010085
  • Amin MZ, Islam T, Uddin MR, Uddin MJ, Rahman MM, Satter MA. Comparative study on nutrient contents in the different parts of indigenous and hybrid varieties of pumpkin (Cucurbita maxima Linn.). Heliyon. 2019 Sep 13;5(9):e02462. doi: 10.1016/j.heliyon.2019.e02462. PMID: 31687561; PMCID: PMC6819838.
  • Jyothi AN, Sheriff JT, Sajeev MS. Physical and functional properties of arrowroot starch extrudates. J Food Sci. 2009 Mar;74(2):E97-104. doi: 10.1111/j.1750-3841.2008.01038.x. PMID: 19323747.
  • Wu CS, Liao HT. Interface design and reinforced features of arrowroot (Maranta arundinacea) starch/polyester-based membranes: Preparation, antioxidant activity, and cytocompatibility. Mater Sci Eng C Mater Biol Appl. 2017 Jan 1;70(Pt 1):54-61. doi: 10.1016/j.msec.2016.08.067. Epub 2016 Aug 26. PMID: 27770926.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.