Fucha Ryori: будистко вегетарианско ястие
Fucha Ryori е вид монашеска кухня, която е малко известна и практически обвита в мистиката на японската кухня. Това е вариант на вегетарианската кухня на будисткия храм Shōjin rōyri. Фуча означава „пиене на чай заедно“, с корени в древния китайски навик да се пие чай след работа или медитация.
В наши дни обаче е съвсем различно. Използва се за описание на монашеската кухня на школата на дзен будизма Обаку. Това е едно от трите основни дзен училища в Япония. В резултат на това Fucha Ryori е много близко до японската култура.
Свързва се най-вече с манастирската кухня – в случая на будистките монаси. Интересувате ли се да научите повече за това? Тук ще ви кажем какво представлява и какви са ползите от това ястие.
Какво представлява Fucha Ryori?
Fucha Ryori е кулинарна традиция, произхождаща от будистките храмове. Това е вид вегетарианска храна, приготвяна и консумирана от будистките монаси. Въпреки че произхожда като традиция от Китай, тя се разпространява в Япония през 17 век, когато монасите от династията Мин бягат в планините от манджурите.
След като се установяват там, те започват да развиват своите традиции. Една от тях е Fucha Ryori. Първоначално храната се е сервирала на широки червени маси. Върху тях се е поставяла голяма чиния, която се споделя от четирима души.
В Китай обаче се въвеждат индивидуални чинии за ядене на храната. Освен това в Япония е обичайно да се сервират отделни порции и да се поставят специални ястия в обща чиния.
Във Fucha Ryori сервирането на ястия по този начин означава баланс, изисканост и простота, три черти, които характеризират азиатската храна. Както се казва в културен преглед относно Фуча, това е форма на сътрудничество между храмове и символичен израз на будизма.
Различните ястия във Fucha Ryori
Fucha Ryori се състои от различни храни с ползи за здравето. Най-важните от тях са споменати по-долу.
Чай матча
Говори се много за чая Матча, който е вратата към Фуча. Това е прахообразна съставка, която се получава от същото растение като зеления чай. Въпреки това, поради своето отглеждане и състав, има повече ползи.
По-специално, има висока концентрация на полифенола, епигалокатехин-3-галат (EGGG), известен със своя антиоксидантен и отслабващ ефект. Освен това съдържа витамини, минерали и други катехини, които му придават следните ефекти:
- Противовъзпалителни свойства
- Антикарциногенен потенциал
- Кардиопротективни ефекти
- Антивирусни свойства
- Потенциал за подобряване на когнитивната функция
Научете повече: Характеристики и рискове от чай Комбуча
Тиква
Във Фуча тиквената супа е включена в ястие, наречено Syunkan, заедно с други съставки като:
- Рулца от моркови
- Краставица
- Японска бяла ряпа и водорасли
- Листа от шисо
- Гъба шитаке
- Сушено тофу с пшеничен глутен
- Сос горчица
- Грудка от морски водорасли и ямс
- Пържени рулца тофу с патладжан в сладък мисо сос
- Рулца с тофу крем и с моркови
- Гъба шитаке и пшеничен глутен
- Пържено тофу с пшеничен глутен
Централната съставка обаче е тиквената супа. Тази храна е известна с богатото си съдържание на фибри и антиоксиданти. Освен това има високо съдържание на витамин А. По този начин осигурява следните ефекти:
- Противовъзпалителни свойства
- Намаляване на храносмилателни проблеми като запек
- Профилактика на хронични заболявания, свързани с оксидативен стрес
Кайсия
Друго ястие от фуча е Umeboshinohinodeage. Съдържа кайсия, а също така се състои от малки парченца краставица с арарут на прах, джинджифил и японски пипер. В центъра на ястието обаче е кайсията.
Едно от основните предимства на този плод е високото съдържание на витамин А. Съдържа 1926 IU на 100 грама (4 унции). В допълнение, той се откроява като източник на калий и витамин С. Затова притежава стягащи, антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.
Освен всичко друго, е с ниско съдържание на въглехидрати и изобилие от вода и фибри. Поради тази причина е подходящ за пациенти с диабет. Но това е нещо, което трябва да бъде препоръчано от лекар.
Не пропускайте и: Четири неща, които се случват, когато преминете на вегетарианска диета
Арарут
Арарутът е често срещана съставка във Fucha Ryori. Това е прах, използван за сгъстяване на сосове, супи и други храни, много разпространен в азиатската кухня. Състои се от нишестета, извлечени от различни тропически грудки, като тази на растението арарут, Maranta arundinacea.
Тази съставка се използва в ястията Fucha Ryori, в които също откриваме съставки като:
- моркови
- краставици
- джинджифил
- японски чушки
- соя
- желето конджак желе
- японски репички
- горчица
- спанак
- тофу
- картофено пюре
- бамбукови кълнове
- зеленчуци и плодове от всякакъв вид
Какво да запомните за Fucha Ryori?
Fucha Ryori е древен обичай, който остава и днес; предавал се е сред будистките поколения. Днес това е вид вегетарианска храна, на която се приписват ползи за здравето. Това е и начин на живот.
Може да ви заинтересува ...