Витамин А: Какво прави и как действа?

Витамин А се съдържа в храни като риба, мляко и оранжеви плодове и зеленчуци. Поддържа и укрепва зрението, имунната система и насърчава по-здравата кожа. Продължете да четете, за да научите повече за неговите ползи за здравето и кои са източниците му.
Витамин А: Какво прави и как действа?
Anna Vilarrasa

Написано и проверено от диетолог Anna Vilarrasa.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Витамин А е мастноразтворим витамин, който се съдържа натурално в определени храни. Той се открива като ретинол в продукти от животински произход и под формата на провитамин А в плодове и зеленчуци. Както всички витамини, хората се нуждаят от него в малки количества, за да бъдат здрави. Затова трябва да го добавим към ежедневната си диета.

Но какво прави?

Витамин А и неговите функции и ползи за здравето

Витамин А е необходим за развитието на определени функции на тялото. Поради тази причина той има различни ефекти върху множество системи.

Функциониране на имунната система

Първо, този витамин е антиинфекциозен, тъй като е от ключово значение за нормалното функциониране на имунната система. Предотвратява инфекции, особено в дихателната система. Като инфекции на гърлото, фарингит, синузит, бронхит и др.

Риба

Размножаване и развитие

Витамин А има важна роля за ембрионалното развитие. Това е една от първите функции, за които науката научава. Дефицитът на витамин А по време на бременност може да доведе до проблеми в образуването на пикочните пътища, диафрагмата и бъбреците на ембрионите. Също така, научните изследвания разкриват, че е необходим за правилното възпроизвеждане и при двата пола.

Защита на очите

Витамин А е задължителен за здравето на очите и доброто зрение. Адекватните нива позволяват на светлината да се преобразува в електрически сигнали, които мозъкът може да интерпретира. Също така подобрява зрението и предотвратява нощната слепота (намалено зрение при условия на слаба светлина). Освен това помага за предотвратяване на някои очни заболявания благодарение на антиоксидантния си ефект: пресбиопия, дегенерация на макулата, катаракта, глаукома, далекогледство, късогледство или отлепване на ретината.

Антиоксидант

Витамин А е и чудесен антиоксидант. Като такъв той може да предотврати развитието на някои дегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер, коронарна болест на сърцето и хронични белодробни заболявания. Някои учени смятат, че може да предложи и защита срещу развитието на други неинфекциозни заболявания, като рак.

Кожа и лигавици

Този витамин помага за поддържането на кожата. Плюс това, той отлично защитава лигавиците, особено тези на храносмилателния и дихателния тракт. Освен това тялото ни се нуждае от него за регенерация на тъканите, така че е добро средство за заздравяване на рани в храносмилателния тракт, като язви и дивертикулоза.

Много козметични компании включват витамин А като съставка в своите продукти. Това води до положителни резултати при лечението на акне и до намаляване на появата на бръчки и предотвратяване на стареенето на кожата.

витамин А

Къде можете да откриете витамин А?

Вече видяхме че тялото ни се нуждае от този вид витамин, за да изпълнява важни функции. Хората не могат да го синтезират и затова трябва да си го набавяме от годни за консумация източници.

Има две различни форми:

1. Преформиран витамин А

Съдържа се в храната от животински произход. Тялото може лесно да го абсорбира, съхранява и хидролизира, за да образува ретинол. От тази група се открояват следните:

 • Телешки черен дроб
 • Масло от черен дроб на треска
 • Яйчен жълтък
 • Масло и пълномаслено мляко
 • Риба като сардини, херинга, скумрия, риба тон и сьомга

2. Провитамин А (предшественици на витамин А)

Някои растителни каротеноиди са предшественици на витамин А. Такъв е случаят с бета-каротина, който преобразува ретинола чрез ензимно действие в червата.

Каротеноидите присъстват главно в жълтите и оранжевите зеленчуци, но и в някои листни зеленчуци, особено в тъмнозелените. Жълтите и оранжевите пигменти на каротеноидите са „скрити“ под цвета на хлорофила. Най-добрите източници на каротини са:

 • Червени чушки, сладки картофи, тикви и моркови
 • Дини, манго, а също и в праскови и нектарини, но в по-малки количества
 • Спанак, броколи, манголд и къдраво зеле

За да ги усвоите по-добре, трябва да сготвите зеленчуците и да ги смесите с малко зехтин.

Имунна система

Здравето при дефицит на витамин А

Дефицитът на витамин А обикновено се причинява от дългосрочно лошо хранене. Не е често срещано в развитите страни, но се появява в някои части на Африка и Югоизточна Азия. Причината е главно защото храната, богата на витамин А, там е оскъдна.

Също така някои нарушения, които влияят върху усвояването на мазнините в червата, могат да увеличат риска от дефицит. По-конкретно, хроничната диария, цьолиакията, някои проблеми с панкреаса и запушването на жлъчните пътища играят роля в това.

Някои от признаците на недостиг на витамин А са:

 • Прекалено суха кожа, обриви, люспест вид и бръчки
 • Чупливи нокти
 • Лошо зрение, нощна слепота и много сухи очи поради липса на овлажняване
 • Липса на апетит и мирис
 • Инфекции

Лекарите поставят диагноза въз основа на оценка на симптомите и резултатите от кръвен тест. Добавките са добър начин да се опитате да го обърнете, но винаги го правете съгласно инструкциите и съвета на вашия лекар, за да може да ви предпише количеството, необходимо за вашия конкретен случай.

Пазете се от излишък на витамин А

Прекомерният прием на витамина може да бъде токсичен. Всъщност това е състояние, известно като хипервитаминоза А. Оценките показват, че може да е опасно да се консумира 10 пъти повече от препоръчителната дневна доза.

Като цяло е трудно да и набавите големи количества чрез храната.  Отравянията се наблюдават главно, когато човек приема голямо количество добавки с витамин А. Така че, винаги следвайте съветите на здравен специалист.

Голямата консумация на зеленчуци, богати на провитамин А, обикновено не води до проблеми с токсичността. Тялото просто усвоява това, от което се нуждае, и премахва излишъка. Въпреки това, големите количества бета каротин могат да превърнат кожата ви в оранжева на цвят!

Като цяло е лесно да напълните чинията си със зелени, оранжеви и жълти зеленчуци през есента. И ако включите мляко, риба и яйца, ще имате точно това, което е необходимо, за да се справите с недостига на витамин А.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Bastos Maia S., Rolland Souza AS., Fatima Costa M., Lins da Silva S., et al., Vitamin A and pregnancy: a narrative review. Nutrients, 2019.
 • Saari JC., Vitamin A and visión. Subcell Biochem, 2016. 81: 231-259.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.