Четири неща, които се случват, когато преминете на вегетарианска диета

Преминаването към вегетарианска диета носи със себе си редица промени. Не всички от тях обаче са лоши. Ето още информация по темата.
Четири неща, които се случват, когато преминете на вегетарианска диета
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Когато преминете на вегетарианска диета, в тялото могат да настъпят определени положителни промени. Истината обаче е, че много хора пренебрегват това и са склонни да мислят за вегетарианството изключително като за синоним на дефицит на желязо.

Трябва да се отбележи, че някои промени са по-очевидни от други. Въпреки това, след шест месеца често се забелязват редица подобрения, вариращи от загуба на излишни мазнини в областта на корема до по-стабилно кръвно налягане.

Преминаването от всеядна към вегетарианска диета не е краят на света. Освен това, въпреки факта, че последиците от него върху здравето стават все по-популярни, истината е, че този тип диета има много повече ползи, отколкото изглежда. Това е особено важно, ако поддържате здравословен начин на живот.

Нека разгледаме по-отблизо тази тема.

Преминаване към вегетарианска диета

Ако не сте човек, който много обича месото или рибата и не консумирате твърде често тези продукти, преминаването към вегетарианска диета няма да бъде голямо предизвикателство за вас. В противен случай добър вариант е малко по малко да намалите приема на месо и риба.

Например, можете да започнете с намаляване на червеното месо и вместо това да консумирате само риба и постно месо. След това вероятно естествено ще започнете да предпочитате мазна и бяла риба. В крайна сметка можете напълно да изоставите рибата и да започнете спазването на вегетарианска диета.

Кампания, наречена Безмесен понеделник , стартира по целия свят през 2003 г. Тази кампания има за цел да помогне на хората да смекчат консумацията на месо или да я намалят, за да подобрят здравето си. Държави като Белгия приветстваха инициативата. Всъщност през месец май 2009 г. град Гент стана първият град с официални вегетариански дни!

Когато преминете на вегетарианска диета – промените, които могат да настъпят

Спазването на вегетарианска диета може да насърчи редица промени в тялото. Ето някои от най-често срещаните от тях.

1. Когато преминете на вегетарианска диета, може да има промени в теглото ви

След няколко месеца вегетарианска диета е вероятно да отслабнете, според изследване, публикувано в Nutrition & Diabetes. В повечето случаи това са само няколко килограма, които обикновено не ви липсват.

Все пак, имайте предвид, че противно на това, което много хора си мислят, вегетарианската диета не е непременно по-здравословна или с по-малко калории от диетата за всеядни. Това е така, защото можете да консумирате пържени храни или сладкиши.

Следователно има хора, които губят тегло. Има обаче и други, които наддават на тегло, тъй като са склонни да консумират по-нездравословна храна. Те правят това, за да компенсират глада си, предизвикан от промяната на диетата. Това важи особено за тези, които преминават към този тип диета по метода на “студената пуйка”.

Най-добрият вариант е да си направите кръвен тест след няколко месеца. Също така е важно да сте добре информирани за най-добрите начини за задоволяване на новите си хранителни нужди.

В този смисъл редовната консумация на плодове, зеленчуци и бобови растения несъмнено ще осигури много ползи в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план. Освен това също ще помогне да предотвратите появата на всички признаци на анемия.

С подходяща вегетарианска диета ще можете да запълните нивата на витамин В12, които липсват, когато оставяте месо и риба зад себе си. Това хранително вещество може да бъде набавено чрез тофу или сирене, например.

2. Може да имате по-добро храносмилане, когато преминете на вегетарианска диета

Чрез увеличаване на консумацията на храни, богати на фибри (като бобови растения, зеленчуци и зеленчуци), вашето стомашно-чревно здраве може да се подобри, според проучване, публикувано в Nature Reviews.

Така благодарение на това хранително вещество се осъществява по-добро храносмилане. Трябва обаче да се отбележи, че това ще зависи и от това колко добре сте хидратирани.

Въпреки това, както посочва медицинското списание Tzu-chi, този тип диета оказва влияние върху чревната микробиота, като насърчава развитието на по-разнообразни и стабилни микробни системи. С други думи, преминаването съм този тип диета помага за насърчаване на разнообразната екосистема от полезни бактерии, което носи ползи както на ниво храносмилателна система, така и за здравето като цяло.

Въпреки че желязото е в изобилие в месата, все още е възможно да получите много желязо от зеленчуците при вегетарианска диета.
Вегетарианската диета може да осигури безброй ползи за здравето, когато я спазвате правилно.

3. Промени във физическото ви състояние

През първите няколко месеца най-вероятно няма да забележите значителни промени в рутината си за аеробни упражнения. В допълнение, вашата рутина за вдигане на тежести също не трябва да се променя. По принцип можете да продължите да вдигате същите тежести и да тренирате със същата интензивност без проблеми.

Докато поддържате добър начин на живот, не трябва да настъпват негативни промени в спортните ви постижения. Въпреки това, след няколко месеца, може да забележите, че представянето ви се подобрява доста, особено при кардио тренировки, като бягане.

Може дори да видите как времето ви намалява и темповете ви се подобряват. (Важно е обаче да запомните, че това може да се дължи и на непрекъснатостта на упражненията, а не на типа диета!).

4. Ще имате повече енергия

Когато преминете на вегетарианска диета, консумирате редовно повече храни с витамин В1. Това са, например, соя, зърнени храни или овес, наред с други. Това вещество ви помага да се чувствате по-енергични всеки ден, тъй като участва в метаболизма на въглехидратите.

преминете на вегетарианска диета

Приемането на вегетарианска диета причинява ли промени в социалния ви живот?

Дори ако никой друг във вашата среда не е вегетарианец, социалният ви живот не трябва да бъде засегнат от преминаването към вегетарианска диета. Въпреки че е вярно, че има много хора, на които им е трудно да разберат вашето решение, важното е да сте търпеливи и толерантни.

След като са преминали към вегетарианска диета, много хора се опитват да направят следващата стъпка към веганска диета. В тези случаи е важно да сте добре информирани за вида на хранителните си нужди и, разбира се, да поддържате здравословни навици.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Rao SSC., Rattanakovit K., Patcharatrakul T., Diagnosis and management of chronic constipation in adults. Nat Rev Gastroenterol Hepatol, 2016. 13 (5): 295-305.
  • Wong MW., Yi CH., Liu TT., Lei WY., et al., Impact of vegan diets on gut microbiota: an update on the clinical implications. Tzu Chi Med J, 2018. 30 (4): 200-203.
  • Kahleova H., Fleeman R., Hlozkova A., Holubkov R., et al., A plant based diet in overweight individuals in a 16 week randomized clinical trial: metabolic benefits of plant protein. Nutr Diabetes, 2018.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.