Шест противовъзпалителни храни, които трябва да включите в диетата си

Включването на противовъзпалителни храни в диетата ви може да ви помогне да избегнете проблеми, свързани със здравето. Благодарение на хранителната им стойност може да подсилите имунната си система и да се предпазите от много здравословни проблеми.
Шест противовъзпалителни храни, които трябва да включите в диетата си

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 26 август, 2022

Кои са най-добрите противовъзпалителни храни, които можете да включите в диетата си? Някога обръщали ли сте внимание колко често ги ядете и какво е количеството, необходимо на организма ви?

Сигурното е, че възпаленията са свързани с няколко здравословни проблеми, сред които високото кръвно налягане, астмата и диабета.

Следователно консумацията на храни, които намаляват подуването, е жизненоважна за предотвратяване на проблеми със здравето в средносрочен и дългосрочен план. Дори и сега да сте здрави и да не сте се сблъсквали с някои от тези заболявания, никога не е твърде късно да ги предотвратите.

По-долу може да разгледате списък с противовъзпалителни храни, които трябва да ядете редовно.

Шест противовъзпалителни храни

1. Зеленолистни зеленчуци

Противовъзпалителни храни: зеленолистни зеленчуци

Всяко от ястията, които сервирате в чинията си, трябва със сигурност да съдържа достатъчно количество зеленолистни зеленчуци. Те са една от най-добрите противовъзпалителни храни, заради съдържащите се в тях антиоксиданти. Когато ги консумирате правилно, те помагат на клетките да се регенерират.

В случай че не обичате особено зеленолистни зеленчуци, винаги може да ги приготвяте във вид на смути. По този начин ще си набавите техните хранителни вещества по по-вкусен и по-интересен начин.

Освен това е добра идея да разнообразявате с различните видове зеленолистни зеленчуци. Въпреки че са сходни, те могат да ви осигурят различни хранителни вещества.

2. Боровинките са една от най-добрите противовъзпалителни храни

Тези малки горски плодове са друга противовъзпалителна храна, която трябва да консумирате възможно най-често. Освен че са вкусни, те могат да неутрализират ефектите от подуването, причинено от мазни храни или храни с високо съдържание на въглехидрати.

Този неутрализиращ ефект се дължи на факта, че тези плодове са богати на флавоноиди, вид оксиданти, които подсилват имунната система. Освен това те са източник на витамин С и ресвератрол, които могат да помогнат за намаляване на възпалението.

Заради всички тези ползи се препоръчва да ядете боровинки, винаги когато ви се яде нещо сладко. Същевременно може да ги използвате, за да премахнете възпалението без големи усложнения.

3. Натурални овесени ядки

Ядете ли овес за закуска? Ако е така, какъв вид е той?

Ако отговорът е “да”, тогава би било добре той да е натурален. Това е така, защото натуралните овесени ядки са противовъзпалителна храна.

Освен че са по-евтини от овкусените овесени ядки, те са и изключително полезни за вас. Натуралните овесени ядки могат да ви снабдят с въглехидрати, които преминават през стомаха ви, без да причиняват вреди. Този вид въглехидрати допринасят за увеличаване растежа на полезните бактерии и могат да намалят оксидацията и възпалението.

В случай че се сблъсквате с проблеми като инсулинова резистентност или диабет, овесените ядки могат да помогнат да облекчите тези състояния и подуването. Задължително ги включете в диетата си!

4. Целина

Целината е вкусен зеленчук, който се комбинира лесно с други храни. Освен вкуса й, целината е добро натурално антиоксидантно и противовъзпалително средство. Ето защо се среща често в рецептите, подходящи за понижаване на кръвното налягане и нивата на холестерола.

Добре е да я консумирате, когато имате бактериална инфекция или недостиг на калий. Ако ядете редовно преработени храни, тогава целината е една от противовъзпалителните храни, които трябва да включите в диетата си.

Преработените храни са с високо съдържание на натрий, който може да влоши здравето ви в дългосрочен план. Ако обаче консумирате храни, съдържащи калий, може да неутрализирате въздействията на натрия. По принцип е препоръчително да поддържате баланс между калий и натрий при хранене.

5. Джинджифилът е сред най-полезните противовъзпалителни храни

Противовъзпалителни храни: джинджифил

Джинджифилът съдържа съединение, наречено джинджерол. Той е известен със свойството да намалява възпалението, както и с това, че е страхотен антиоксидант и антибактериална храна.

Когато става дума за подуване, джинджеролът помага за намаляване на дискомфорта, предизвикан от ревматоидния артрит. Може да се възползвате от свойствата му като използвате екстракт под формата на масло или като изберете да си го набавите директно от корена.

Ако предпочетете последния вариант, може да го консумирате във вид на инфузия или да добавите парченце джинджифил в смутито си. Можете също да се възползвате от специфичния му вкус в супите и хляба, за да подобрите рецептите си.

6. Зелен чай

Зеленият чай е последният противовъзпалителен продукт, който трябва да включите в диетата си. Тази напитка е доста предпочитана през последните години, тъй като е много полезна за здравето.

Катехините са съединението, което прави зеления чай толкова добър за вас. Те са вид антиоксиданти, открити само в тази напитка, които се борят с възпалението.

Сега, след като знаете кои храни имат противовъзпалително действие върху организма ви, задължително ги включете в диетата си. Нека храната бъде вашето лекарство!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Maffia P., Cirino G., Targeting inflammation to reduce cardiovascular disease risk. Br J Pharmacol, 2017. 174 (22): 3895-3897.
  • Wicinski M., Socha M., Walczak M., Wodkiewicz E., et al., Beneficial effects of resveratrol administration focus on potential biochemical mechanisms in cardiovascular conditions. Nutrients, 2018. 10 (11): 1813.
  • Singh R., De S., Belkheir A., Avena sativa (oat), a potential neutraceutical and therapeutic agent: an overview. Crit Rev Food Sci Nutr, 2013. 53 (2): 126-44.
  • Mashhadi NS., Ghiasvand R., Reza M., Anti oxidative and anti inflammatory effects of ginger in health and physical activity: review of current evidence. Int J Prev Med, 2013.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.