Как да се подготвим за деня на раждане

Планирането е от съществено значение при подготовката за деня на раждане, тъй като ви позволява да го посрещнете с по-малко страх и безпокойство. Вижте кои са най-добрите съвети тук.
Как да се подготвим за деня на раждане
Bernardo Peña

Написано и проверено от психолог Bernardo Peña.

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Може би наближават последните седмици от бременността и е време да се подготвите за деня на раждане. За да направите това, е важно да сте много добре подготвени. В крайна сметка е възможно да възникнат някои ситуации, които не са били планирани предварително по време на раждането на вашето бебе.

Не става въпрос за тревога или нервност. А за предвиждане на възможните ситуации, които могат да възникнат. Ето защо в тази статия бихме искали да ви помогнем да се подготвите за някои ситуации, които няма да представляват никакъв проблем, ако просто ги планирате предварително.

Въпреки това, дори в случай на неочаквани събития, планирането може да ви помогне да запазите спокойствие. Като имате предвид някои от тези основни съвети, това може да ви помогне да запазите спокойствие, когато настъпи този важен ден.

Защо трябва да се подготвим за деня на раждане?

Раждането е процес, който обикновено протича в болнични заведения, където получавате специфични и професионални грижи както за майката, така и за бебето. Затова основното е да се отпуснете. Къде ще се чувствате по-добре, отколкото в болницата? Професионалистите ще се грижат усърдно за вас, а вие вероятно ще бъдете заобиколени и от хората, които обичате най-много.

Но преди да дойде този ден, важно е да планирате какво е необходимо и да пристигнете в болницата без никакви пречки. И така, в тази статия ще споделим с вас серия от съвети, които ще ви помогнат в този уникален момент от живота. Те са особено уместни, ако това е раждането на първото ви дете.

Кога да отидете в болницата

На първо място, важно е да знаете най-честите симптоми, които се появяват преди раждането. По този начин ще можете да различавате признаците, които показват, че раждането вече е започнало.

Сред най-честите признаци са контракциите на матката и разширяването на шийката на матката. Това обаче са признаци, които само медицинският персонал може да провери.

Може да искате да прочетете: Класовете за подготовка за раждане

Ето кратък списък с често срещани симптоми, които може да забележите. Ако имате два или повече от тях, трябва да отидете в болницата.

 • Болка в корема или постоянен дискомфорт
 • Натиск в срамната област
 • Стягане на корема
 • Изтичане на течност
 • Повишено вагинално течение
 • Тъмни петна поради слуз

Разликата между фалшивото и истинско раждане

От друга страна, важно е да можете да разграничите фалшивиото раждане от истинското. Според Професионалното ръководство за обучение на майки и бащи при бременност и раждане, те лесно се разграничават един от друг.

В първия случай контракциите са нередовни и продължават по-малко от една минута. Също така има дискомфорт в областта под пъпната област, между илиачната ямка (хипогастриум) и в ингвиналната област. Тази болка обаче се облекчава при почивка или леко ходене.

За разлика от това, в случай на истинско раждане, контракциите са редовни, с по-голяма честота, продължителност и интензивност и не изчезват при почивка. По същия начин обикновено има дискомфорт в лумбалната област, който се разпространява в коремната област.

Тогава… При какви обстоятелства трябва да потърсите медицинска помощ? Прочетете следващите редове, за да научите как да се подготвите за деня на раждане!

Рискови ситуации, които трябва да знаете преди деня на раждане

Ето някои признаци, за които трябва да внимавате, тъй като те могат да показват рискови ситуации:

 • Зеленикава, жълтеникава или кафеникава околоплодна течност
 • Кървене, подобно на цикъл, тъй като може да показва възможно спукване на плацента
 • Силни контракции на матката, които не изчезват
 • Липса на движения на плода
 • Повишена температура от 38°C

Контракции

Контракциите са интензивни, увеличаващи се болки, които са локализирани в лумбалната област или илиачните ямки. Обикновено се появява по 1 на всеки 5 минути по време на раждане, дори в легнало положение.

В допълнение, контракциите на Бракстън-Хикс могат да се появят и когато има втвърдяване на корема и след това отпускане на матката. В този случай е важно да отидете в болницата, както е обяснено в изследване, проведено през 2018 г. от Universidad Peruana Unión,

Разкъсване на околоплодния мехур

Друг знак, който трябва да имате предвид, за да знаете как да се подготвите за деня на раждане, е да бъдете запознати с разкъсването на околоплодния мехур. Ако жената забележи, че губи малко количество течност, вероятно водата й изтичат. Обърнете внимание на плътността и цвета на течността.

Ако течността е светла и водниста на цвят, можете да усетите как бебето се движи в корема ви и не усещате контракции на матката, това е нормално, но трябва да отидете в болницата възможно най-скоро.

Въпреки това, ако течността е жълта, червена или зелена на цвят, това показва, че раждането започва. Всъщност трябва да отидете в спешното отделение възможно най-скоро.

Опаковайте куфара си предварително: Основна стъпка в подготовката за деня на раждане

Подготовката за вашето раждане трябва да включва събиране на багажа в подходящ, удобен куфар за болницата. Така че е най-добре да го подготвите преди 37-та седмица от бременността, за да избегнете натиск и бързане.

А сега… Какво трябва да съдържа този куфар? Ето кратък списък на основните неща, според статия, публикувана от Revista Psicologia y Salud. Имайте ги предвид!

 • Официални лични документи: лична карта, медицински картон и др.
 • Удобни дрехи: чехли, чорапи, топло палто или яке и др.
 • Хигиенни артикули: сапун, четка за зъби, паста за зъби, дезодорант, крем, шампоан, четка за коса, кърпа, памучни тампони и др.
 • Бельо: Сутиени за кърмене, удобни бикини с висока талия и др.
 • Бебешки дрехи и хигиенни принадлежности: пелени, бодита, чорапи, шапки и др.
 • Телефон: Power Bank или зарядно устройство, както и номера за контакт.

Ако имате въпроси относно това как да се подготвите за деня на раждане, свържете се с вашия лекар

Понякога, дори разполагайки с добра информация за симптомите на раждането и самия процес, някои жени се затрудняват да разпознаят собствените си симптоми или значението на определени усещания.

Поради тази причина ви препоръчваме да се свържете с вашия лекар, за да изясните всички въпроси, които може да имате относно симптомите, които изпитвате.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.