Какво представляват етеричните масла и как и защо действат?

Етеричните масла се използват в природната медицина поради техните свойства за физическото и психическото ни здраве. Днес ще разгледаме основните им приложения.
Какво представляват етеричните масла и как и защо действат?

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Чудили ли сте се някога какво представляват етеричните масла? От древни времена етеричните масла присъстват в много култури по света. Има записи, които предполагат тяхното приложение в древен Египет, така че се смята, че са били използвани от 3500 години пр.н.е.

Като цяло те са ценени заради ароматната си сила и интересните си лечебни свойства. Поради техния състав, те често се използват като помощни средства за намаляване на стреса, успокояване на заболявания и намаляване на риска от инфекции, наред с други неща.

Разбира се, както много натурални продукти, трябва да ги използвате с повишено внимание и в умерени количества. Въпреки че е вярно, че техните свойства са от полза за здравето, те си имат противопоказания и нежелани ефекти. В следващата статия ще ви разкажем за какво се използват и кои са най-препоръчваните етерични масла.

Какво представляват етеричните масла?

Вероятно сте се чудили какво представляват етеричните масла. Тези продукти се използват в природната медицина от хиляди години. По-специално, това са летливи есенции, които се извличат от ароматни дървета и растения чрез процес на дестилация или студено пресоване.

Не бива да се бъркат с предлаганите в много магазини масла, които се получават чрез химични методи, тъй като съставът им е различен. Често чистото етерично масло се комбинира с масло-основа, за да стане подходящо за употреба.

Както е обсъдено в статия, докладвана в базирана на доказателства допълнителна и алтернативна медицина, етеричните масла често се използват като дезинфекционни средства и стимуланти. Установено е също, че действат като противовъзпалителни, аналгетици, антимикробни и болкоуспокояващи средства.

Как и защо действат етеричните масла?

Етеричните масла не са подходящи за консумация, техните свойства се използват чрез вдишване или се прилагат локално (в комбинация с масло-основа). Според изследване, споделено в International Journal of Molecular Sciences, три възможни механизма обясняват ефектите им.

Първият включва активирането на носните обонятелни хеморецептори, които след това изпращат обонятелни сигнали към мозъка. По-конкретно, те въздействат по този начин на лимбичната система, която е мозъчна област, участваща в регулирането на емоциите, поведението и дългосрочната памет.

Другите два възможни механизма включват директното проникване на техните молекули през обонятелния нерв в мозъчните области и алвеоларната абсорбция на техните съединения в кръвния поток, които изглежда преминават кръвно-мозъчната бариера, за да генерират стимула.

Въпреки това, когато се прилагат върху кожата, фитохимикалите, които са полезни за здравето, се абсорбират. В тази връзка изследванията на Pharmazie посочват, че няма съмнение, че компонентите на маслата могат да проникнат в човешката кожа.

Етеричните масла и ползите от употребата им.
Етеричните масла могат да се поставят върху кожата, така че да проникнат в нея и техните молекули да действат.

Основните свойства на етеричните масла

Ефектите на етеричните масла варират в зависимост от използваното растение и процеса на извличане, прилаган по време на тяхното производство. Въпреки това, като цяло, те се характеризират със следните свойства:

 • Антивирусно
 • Антибиотично
 • Антимикробно
 • Противовъзпалително
 • Регенериращо и лечебно
 • Антиоксидантно
 • Адаптогенно
 • Успокоително

В повечето случаи тези ефекти се използват чрез ароматерапевтични сесии. Вдишването на продуктите стимулира дишането, регенерацията на клетките, нервната система и кръвообращението. По този начин създава усещане за физическо и психическо благополучие.

Най-често използваните етерични масла

Смята се, че има повече от 90 разновидности на етерични масла. Повечето от тях се използват в ароматерапията, но също и в козметиката и хранително-вкусовата промишленост.

Ето най-често използваните и техните общи свойства:

 • Мента: Според информация в хранителната фармакология и терапия, това масло отпуска гладката мускулатура и има антимикробни, противовъзпалителни и храносмилателни качества.
 • Мащерка: Характеризира се със своя антимикробен, антивирусен и отхрачващ потенциал.
 • Лавандулата е едно от етеричните масла, използвани за лечение на стрес и тревожност. Също така е свързано с облекчаването на физическата болка.
 • Риган: Списание Molecules уточнява, че има антидиабетичен, антимикробен, противовъзпалителен и антиоксидантен потенциал.
 • Евкалипт: Често се използва като помощно средство срещу респираторни заболявания. Също така е идеално за дезинфекция.
 • Камфор: В народната медицина камфорът се използва за успокояване на дразнене и болка. Доказателствата подкрепят неговите противовъзпалителни, инсектицидни и антивирусни свойства.
 • Босилекът проявява противовъзпалителна и антиоксидантна активност според статия, публикувана в Journal of Food Science and Technology .
 • Сандалово дърво: Въпреки че може да се използва за регулиране на нервната система, също има потенциал като съюзник в дерматологията.
 • Бергамот: Доказателствата сочат, че допринася за облекчаване на стреса и тревожността.
 • Розата се счита за антидепресант, релаксиращо средство и сексуален стимулант. Също така е полезна за здравето на кожата.
 • Лайката подобрява настроението и допринася за грижата за кожата.
 • Иланг-иланг може да се използва за лечение на главоболие, намаляване на кръвното налягане и укрепване на имунната система.
 • Чаеното дърво е едно от най-популярните за профилактика и лечение на различни видове кожни инфекции.
 • Жасмин: Може да се използва за стимулиране на либидото, насърчаване на чувството за спокойствие и подобряване на настроението.
 • Лимонът допринася за предотвратяването на инфекции. Също така се смята, че подпомага храносмилането и нервната система.

Препоръки за избор на етерични масла

Има няколко аспекта, които трябва да имате предвид, когато купувате етерични масла. В момента много магазини продават различни варианти, които не винаги са с най-добро качество.

Някои не са чисти и са смесени с други масла. И макар да имат приятен аромат, те не произвеждат желаните ефекти.

Затова си струва да се има предвид следното:

 • Изберете масла с висока чистота: те обикновено имат изписано ботаническото име на растението на етикета. Не съдържат никакви добавки.
 • Проверете процеса на екстракция: Дестилация или студено пресоване? Ако включва други процедури, етеричното масло вероятно не е чисто.
 • Изберете надеждна марка: Някои марки имат дълга история като производители.
Различни етерични масла
Когато купувате етерично масло, процесът, по който е получено, трябва да се провери, за да се гарантира неговата чистота.

Рисковете и страничните ефекти на етеричните масла

Това, че продуктът е натурален, не означава, че е безопасен.

Етеричните масла не са изключение. Всъщност злоупотребата може да доведе до различни странични ефекти, вариращи от леки до сериозни. Най-често срещаните са следните:

 • Спазми
 • Фоточувствителност
 • Главоболие
 • Затруднения при дишане

Както при техните полезни свойства, тези реакции варират в зависимост от състава на всеки тип масло. Във всеки случай се препоръчва повишено внимание в специални случаи:

 • Кърмачета и деца
 • Бременност и кърмене
 • Бъбречна, чернодробна или сърдечна недостатъчност
 • Хора, подложени на фармакологично лечение

В горните случаи първо трябва да се консултирате с лекар. Специалистът ще определи дали употребата им е безопасна или представлява риск. Те могат също да предоставят насоки как да ги използвате.

Как да ги използвате безопасно

Най-разпространеният начин за използване на етерични масла е чрез дифузори. Те разпръскват ароматите и ви позволяват да се насладите на приятно изживяване. Някои хора също ги добавят към гореща вода, за да вдишват парите и да получат подобни ефекти.

Тяхната локална употреба е по-деликатна. Важно е да комбинирате няколко капки масло (5 или 6) с лъжица основно масло (15 ml), което може да бъде кокосово, бадемово, авокадо или зехтин. Полученото масло се нанася чрез масаж върху различни части на тялото.

Въпреки това, бъдете внимателни в случай на мазна или склонна към акне кожа, тъй като прилагането на комедогенни масла може да я влоши. Друг алтернативен начин е да добавите няколко капки във ваната.

Винаги е добре да направите тест, за да изключите възможни реакции. За да направите това, нанесете малко количество от продукта върху участък от кожата и го оставете да действа за 6 до 12 часа. Ако няма дразнене или дискомфорт, може да се използва без проблем.

Накрая, 3 до 5 капки от избраното масло могат да се добавят към шампоани, гелове за баня, лосиони и други продукти за редовна грижа. Разбира се, винаги е необходимо първо да разберете дали са съвместими.

Какво трябва да запомните за тези продукти?

На пазара има голямо разнообразие от етерични масла с интересни свойства. Повечето се използват в ароматерапията за насърчаване на релаксацията, намаляване на стреса и успокояване на определени заболявания. Те обаче могат да имат и други положителни ефекти върху нервната, сърдечно-съдовата и кръвоносната системи.

Въпреки това е важно да ги използвате с повишено внимание, тъй като те могат да имат нежелани ефекти, когато се използват в прекомерни количества или при определени условия. В тази връзка е препоръчително да прочетете етикетите и да спазвате препоръките на производителя.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Firenzuoli, Fabio et al. “Essential oils: new perspectives in human health and wellness.” Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM vol. 2014 (2014): 467363. doi:10.1155/2014/467363
 • Fung TKH, Lau BWM, Ngai SPC, Tsang HWH. Therapeutic Effect and Mechanisms of Essential Oils in Mood Disorders: Interaction between the Nervous and Respiratory Systems. Int J Mol Sci. 2021;22(9):4844. Published 2021 May 3. doi:10.3390/ijms22094844
 • Herman A, Herman AP. Essential oils and their constituents as skin penetration enhancer for transdermal drug delivery: a review. J Pharm Pharmacol. 2015 Apr;67(4):473-85. doi: 10.1111/jphp.12334. Epub 2014 Dec 31. PMID: 25557808.
 • Schmitt S, Schaefer U, Sporer F, Reichling J. Comparative study on the in vitro human skin permeation of monoterpenes and phenylpropanoids applied in rose oil and in form of neat single compounds. Pharmazie. 2010 Feb;65(2):102-5. PMID: 20225652.
 • Ramsey JT, Shropshire BC, Nagy TR, Chambers KD, Li Y, Korach KS. Essential Oils and Health. Yale J Biol Med. 2020 Jun 29;93(2):291-305. PMID: 32607090; PMCID: PMC7309671.
 • de Groot AC, Schmidt E. Essential Oils, Part I: Introduction. Dermatitis. 2016 Mar-Apr;27(2):39-42. doi: 10.1097/DER.0000000000000175. PMID: 26983089.
 • Chumpitazi BP, Kearns GL, Shulman RJ. Review article: the physiological effects and safety of peppermint oil and its efficacy in irritable bowel syndrome and other functional disorders. Aliment Pharmacol Ther. 2018;47(6):738-752. doi:10.1111/apt.14519
 • Kowalczyk, Adam et al. “Thymol and Thyme Essential Oil-New Insights into Selected Therapeutic Applications.” Molecules (Basel, Switzerland) vol. 25,18 4125. 9 Sep. 2020, doi:10.3390/molecules25184125
 • Koulivand, Peir Hossein et al. “Lavender and the nervous system.” Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM vol. 2013 (2013): 681304. doi:10.1155/2013/681304
 • Leyva-López, Nayely et al. “Essential Oils of Oregano: Biological Activity beyond Their Antimicrobial Properties.” Molecules (Basel, Switzerland) vol. 22,6 989. 14 Jun. 2017, doi:10.3390/molecules22060989
 • Jun YS, Kang P, Min SS, Lee JM, Kim HK, Seol GH. Effect of eucalyptus oil inhalation on pain and inflammatory responses after total knee replacement: a randomized clinical trial. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:502727. doi:10.1155/2013/502727
 • Chen W, Vermaak I, Viljoen A. Camphor–a fumigant during the Black Death and a coveted fragrant wood in ancient Egypt and Babylon–a review. Molecules. 2013 May 10;18(5):5434-54. doi: 10.3390/molecules18055434. PMID: 23666009; PMCID: PMC6270224.
 • Li H, Ge Y, Luo Z, et al. Evaluation of the chemical composition, antioxidant and anti-inflammatory activities of distillate and residue fractions of sweet basil essential oil. J Food Sci Technol. 2017;54(7):1882-1890. doi:10.1007/s13197-017-2620-x
 • Moy RL, Levenson C. Sandalwood Album Oil as a Botanical Therapeutic in Dermatology. J Clin Aesthet Dermatol. 2017;10(10):34-39.
 • Watanabe E, Kuchta K, Kimura M, Rauwald HW, Kamei T, Imanishi J. Effects of bergamot ( Citrus bergamia (Risso) Wright & Arn.) essential oil aromatherapy on mood states, parasympathetic nervous system activity, and salivary cortisol levels in 41 healthy females. Forsch Komplementmed. 2015;22(1):43-9. doi: 10.1159/000380989. Epub 2015 Feb 19. PMID: 25824404.
 • Mohebitabar, Safieh et al. “Therapeutic efficacy of rose oil: A comprehensive review of clinical evidence.” Avicenna journal of phytomedicine vol. 7,3 (2017): 206-213.
 • Srivastava JK, Shankar E, Gupta S. Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Mol Med Rep. 2010;3(6):895-901. doi:10.3892/mmr.2010.377
 • Tan, Loh Teng Hern et al. “Traditional Uses, Phytochemistry, and Bioactivities of Cananga odorata (Ylang-Ylang).” Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM vol. 2015 (2015): 896314. doi:10.1155/2015/896314
 • Carson CF, Hammer KA, Riley TV. Melaleuca alternifolia (Tea Tree) oil: a review of antimicrobial and other medicinal properties. Clin Microbiol Rev. 2006;19(1):50-62. doi:10.1128/CMR.19.1.50-62.2006
 • Hongratanaworakit T. Stimulating effect of aromatherapy massage with jasmine oil. Nat Prod Commun. 2010 Jan;5(1):157-62. PMID: 20184043.
 • Ben Hsouna A, Ben Halima N, Smaoui S, Hamdi N. Citrus lemon essential oil: chemical composition, antioxidant and antimicrobial activities with its preservative effect against Listeria monocytogenes inoculated in minced beef meat. Lipids Health Dis. 2017;16(1):146. Published 2017 Aug 3. doi:10.1186/s12944-017-0487-5
 • Hammer KA, Carson CF, Riley TV, Nielsen JB. A review of the toxicity of Melaleuca alternifolia (tea tree) oil. Food Chem Toxicol. 2006 May;44(5):616-25. doi: 10.1016/j.fct.2005.09.001. Epub 2005 Oct 21. PMID: 16243420.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.